telesforek 06.06.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Mam gorącą i pliną prośbę - w korytarzu (długim) oraz łazienkach zamierzam zamontować w suficie podwieszanym halogeny. Lubię ten rodzaj światła i niejedokrotnie widziałam takie rozwiązania. Chciałabym, żeby ktoś kto ma coś takiego wypowiedział się na ten temat - jak to się sprawdza, ile lamp na jaką powierzchnię, na co uważać przy montażu itp. Sprawa jest pilna - po południu przychodzi elektryk!!! Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 06.06.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja wiem tylko, że absolutnie nie na napięcie 220, bo szlag trafia żaróweczki (sprawdzone ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 06.06.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 w łazience dałem 6 x na suficie po 50 W i jest super.... około 7 m2 łazienka oraz takie same po 1 szt. nad lustrami... osobne wyłaczniki...na suficie włączane są osobno rzedami....a w korytarzu dałem 5 szt. 12 V po 20 W ze wzgl. na mało miejsca w suficie podwieszanym /temperatuta!!!/ i oceniam ,ze jest ciemnawo.... ale jest to tylko korytarz... i mozna przeżyć..... ale łazienka mam być doświetlona porządnie.... uwaga!!!! jeżeli halogeny mają sporo miejsca i porządne w związku z tym chłodzenie. to wzrasta ich żywotność...... dlatego nie zawazyłem nagminnego palenia się żarówek.... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 06.06.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Mam gorącą i pliną prośbę - w korytarzu (długim) oraz łazienkach zamierzam zamontować w suficie podwieszanym halogeny. Lubię ten rodzaj światła i niejedokrotnie widziałam takie rozwiązania. Chciałabym, żeby ktoś kto ma coś takiego wypowiedział się na ten temat - jak to się sprawdza, ile lamp na jaką powierzchnię, na co uważać przy montażu itp. Sprawa jest pilna - po południu przychodzi elektryk!!! Z góry dziękuję zalezy jak jasno chcesz miec w domu, ja w lazience (4m2) mam 3 halogeny po 20W 12V + 2 x 40W (zwykle zarowki) nad lustrem i wydaje mi sie ze jest jasno w przedpokoju (mniej wiecej 6m2) mam 6 punktow po 20W przy zakupie halogenow wez pod uwagle kąty światła (w zależności czy chcesz mie punktowe oświetlenie czy nie), a przy montarzu uwazan na transofmatory, najlepsze są takie male elektroniczne, kt. mieszczę się przez otwor w suficie (w kt. montuje sie halogen) wtedy w razie awarii mozna go wymienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 06.06.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam Te małe transformatory (przetwornice) to największe gu.... jakie można sobie zafundować . Z całą stanowczościa odradzam kupowanie tego szmelcu . Są bardzo awaryjne i często wprowadzają zakłucenia pomimo wbudowanych filtrów . . Polecam tylko transformatory toroidalne które jeśli pracuję z zapasem mocy (30-40 % ) to nigdy się nie spalą ,a kosztują niewiele . Zarówki na 230V są również dobrym rozwiązaniem -to że szybko sie palą to całkowita bzdura . mam takie w łazience / kilbu i przedpokoju . W kuchni natomiast mam halogeny na 12 V . Nie zauwarzyłem ,aby te na 230 V przepalały się częsciej niż te 12 voltowe -a mam już je 6 lat . pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 07.06.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Te małe transformatory (przetwornice) to największe gu.... jakie można sobie zafundować . Ja mam wlasnie te male transformatory od 3 lat i jak na razie spokoj, za to w meblach mam tradycyjne tranformatorki (takie po ok. 1kg) i jak sie wlaczy swiatlo to slychac jak brzeczą dlatego przy najblizszej okazji tez wymienie na te elektroniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.06.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Brawo JackD, brawo Darek Rz tak trzymac. Z mitami i propaganda o wyjatkowo krotkich zywotnosciach zarowek na 230 , popartych tzw wlasnym doswiadczeniem, trzeba walczyc . Jak ktos ma zle zrobione przyłacze, slabe chlodzenie albo lipna oprawe to i na 12 V kleknie szybciej niz na 230. Silnik benzynowy z katalizatorem to baaaardzo kiepski silnik , bo pracuje tylko na bezolowiowej a na zwyklej "mieszance" sie psuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 07.06.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 no właśnie, z tą żywotnością to i mi się nei zgadza. W nowym domu mam 230 w korytarzach, kuchni, natomiast na trafo umieściłem w łazience. JackD - 6 x na suficie po 50 W, 7 m2 łazienka, czy to nie za duża moc? Ja u siebie 50 W zamieniłem na mniejsze (20 i 35) i jest OK jak już przy tym jesteśmy - musze teraz na poddaszu zamontować oczka, a więc w suficie gdzie jest wełna, czy jest jakiś patent aby wełna była oddalona od żarówki? Myślałem nad drutami w krzyz splecionymi tworzącymi "kopułę", ale może ktoś opanował inny przyjemniejszy sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 07.06.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Te małe transformatory (przetwornice) to największe gu.... jakie można sobie zafundować . Ja mam wlasnie te male transformatory od 3 lat i jak na razie spokoj, za to w meblach mam tradycyjne tranformatorki (takie po ok. 1kg) i jak sie wlaczy swiatlo to slychac jak brzeczą dlatego przy najblizszej okazji tez wymienie na te elektroniczne Witam W meblach ci brzęczą bo sa w meblach (rezonans ) natomiast jak sobie zamontujesz nad sufitem podwieszanym i nie położysz go np. na płycie gipsowo kartonowej która tworzy sufit to na pewno nie będzie brzęczał (musi to być toroidalne trafo ) pozdro D.RZ ps. przetwornice elektroniczne maja trwałość właśnie około 3 lat więc nie chce cie martwić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 07.06.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Witam W meblach ci brzęczą bo sa w meblach (rezonans ) natomiast jak sobie zamontujesz nad sufitem podwieszanym i nie położysz go np. na płycie gipsowo kartonowej która tworzy sufit to na pewno nie będzie brzęczał (musi to być toroidalne trafo ) pozdro D.RZ ps. przetwornice elektroniczne maja trwałość właśnie około 3 lat więc nie chce cie martwić . nie sadze zeby ta brzeczenie mialo cokolwiek wspolnego z rezonansem plyty meblowej te ciezkie, buczące trafo do muzeum sie nadaja co do elektronicznych przetwornic to zamierzam "poudzielac sie" na tym forum kilka latek (az skoncze budowe domu... moze dluzej) i jak sie zaczna sypac wroce do tematu, jedno jest pewne z wymiana nie bedzie problemow a koszt nowego ~12 zł przezyje w razie czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 08.06.2006 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Witam Rób więc co chcesz -twoje pieniądze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.06.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Ja wiem tylko, że absolutnie nie na napięcie 220, bo szlag trafia żaróweczki (sprawdzone ). ja mam wszedzie na 220 i jak narzie na 2 lata zmienilam 1 zarowke..... jest tylko jedno ale...moj elektryk koniecznie kazal mi na nich od strychu polozyc gliniane male donice...mam strop drewniany i rigipsy...i oceplony wełna...te zarowki sie nagrzewaja stad ten patent.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.06.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 To ja moze z innej beczki zapytam... mam do zrobienia halogenki w wiatrołapie i w korytarzu. Wiatrołap ma okolo 4,2 m2 (2,6mx1,6m), pytanie ile i jakich halogenów wstawć aby było wystarczająco jasno? dodam tylko ze wiatrolap zamykany obustronnie (z jednej drzwi wejsciowe, z drugiej drzwi do korytarza) i bez okna. Podobne pytanie odnosnie korytarza, około 7,2m2 (3x2,4) z tym że otwarty na salon. Nie chcialbym przesadzic, ale i tez nie chcialbym aby było zbyt ciemno. I ostatnia sprawa, podobają mi się układu niesytmeryczne rozmieszczenia światełek. Widzieliście jakieś takie fajnie rozmieszczenia? tak zeby można było sobie zgapić pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 09.06.2006 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Ja wiem tylko, że absolutnie nie na napięcie 220, bo szlag trafia żaróweczki (sprawdzone ). ja mam wszedzie na 220 i jak narzie na 2 lata zmienilam 1 zarowke..... jest tylko jedno ale...moj elektryk koniecznie kazal mi na nich od strychu polozyc gliniane male donice...mam strop drewniany i rigipsy...i oceplony wełna...te zarowki sie nagrzewaja stad ten patent.... Ciekawy patent. A ja wstępnie zrezygnowałam z halogenów, jak napisaliście o chłodzeniu. Bo chłodzenie u mnie fantastyczne - 25 cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts