Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcia mojego ogrodu

Recommended Posts

Kupiłam taką truciznę na nornice i karczowniki, wygląda jak cukierki, wkłada się w tunel karczownika i .... zabija go na śmierć.

Jak na razie to tylko kupiłam, przeczytałam co ta trucizna robi ze stworzeniem i nie miałam odwagi jej użyć.

Mam nadzieję, że karczownik przeczuwa co na niego szykuję i się wyniesie sam.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zielona REWELACJA :D Klimat Twojego domku i ogrodu urzeka mnie od samego początku...I przyznam się szczerze "zapożyczyłam" już od Ciebie krzyżulce,bardzo podobają mi się wszelkie drewniane dodatki w ogrodzie.Działka pięknie zagospodarowana.Tylko pozazdrościć. :wink: I z niecierpliwością czekam na dalsze fotki ogrodu.

Pozdrawiam

Zielona REWELACJA :D Klimat Twojego domku i ogrodu urzeka mnie od samego początku...I przyznam się szczerze "zapożyczyłam" już od Ciebie krzyżulce,bardzo podobają mi się wszelkie drewniane dodatki w ogrodzie.Działka pięknie zagospodarowana.Tylko pozazdrościć. :wink: I z niecierpliwością czekam na dalsze fotki ogrodu.

Pozdrawiam

Właśnie oglądałam zdjęcia Twojego domku.

Bardzo ciepły, mnóstwo ciekawych rozwiązań, a kominek ... bardzo oryginalny i taki prosty w swej oryginalności ... bardzo mi się podoba. Lubię jasne meble - jak w Twojej kuchni.

Dzięki :D Ale gdzie mi do Ciebie...Taką smykałkę do roślinek to trzeba po prostu mieć wrodzoną. A wypatrzyłam jeszcze taka fajną roślinkę -na ostatniej fotce ,przy tarasie ,koło pieńka-zielona z różowymi koNcówkami-nie wiem czy to liście czy kwiaty? Czy mozesz zdradzic co to za okaz?Bardzo ciekawa.A i mamy działki takiej samej wielkości,a u mnie mi się wydaje,ze jest dużo mniej miejsca :( A u Ciebie jeszcze i domek gosp. i drabinki...

Dzięki :D Ale gdzie mi do Ciebie...Taką smykałkę do roślinek to trzeba po prostu mieć wrodzoną. A wypatrzyłam jeszcze taka fajną roślinkę -na ostatniej fotce ,przy tarasie ,koło pieńka-zielona z różowymi koNcówkami-nie wiem czy to liście czy kwiaty? Czy mozesz zdradzic co to za okaz?Bardzo ciekawa.A i mamy działki takiej samej wielkości,a u mnie mi się wydaje,ze jest dużo mniej miejsca :( A u Ciebie jeszcze i domek gosp. i drabinki...

Tak naprawdę to nie wiem jak się nazywa .... :oops:

Ter różowe końcówki to liście.

A na zdjęciach wygląda, że jest duuuużo miejsca, w rzeczywistości wszystko jest takie o wieeeele mniejsze.

Tak naprawdę to nie wiem jak się nazywa .... :oops:

Wydaje mi sie że to Pieris japonica

Nie mam jeszcze ogrodu ale niedawno coś takiego dostałam i szukałam informacji na temat tej rośliny.

http://www.majewscy.com.pl/sklep/files/products/Little_Heath_m.jpg

Wysłany : Sro Cze 07, 2006 2:36 pm Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

Zielona napisał:

Tak naprawdę to nie wiem jak się nazywa ....

Wydaje mi sie że to Pieris japonica

Nie mam jeszcze ogrodu ale niedawno coś takiego dostałam i szukałam informacji na temat tej rośliny.

oj,chyba sobie na niego gdzieś zapoluję... :D

Mój wiciokrzew nie ma szczęścia w tym roku. Najpierw przemarzł, potem szkodnik - niejaki karczownik go posiekał, potem walczył z mszycami i dopiero od paru tygodni zaczął się normalnie rozwijać.

Puściłam go na tzw. żywioł, czasami zaplatam go o pergolę.

Jak stary jest Twój wiciokrzew? Mój ma roczek i mam nadzieję, że zarośnie pergolę.

Mój jest dwuletni, posadzony w ubiegłym roku na wiosnę dotarł do dachu garażu, w tym roku trochę go przycięłam, więc puszcza nowe pędy niżej i nadal śmiga do góry.

Jeśli będziesz próbować z takim sztucznym sznurkiem lub linką, owijaj pęd zgodnie z ruchem wskazówek zegara. :)

Kupiłam taką truciznę na nornice i karczowniki, wygląda jak cukierki, wkłada się w tunel karczownika i .... zabija go na śmierć.

Jak na razie to tylko kupiłam, przeczytałam co ta trucizna robi ze stworzeniem i nie miałam odwagi jej użyć.

Mam nadzieję, że karczownik przeczuwa co na niego szykuję i się wyniesie sam.

no ja mysle ze jednak małpiszon zostanie...u mnie porobił takie okropne tunele....wiec jutro jade po te cukierki...w ogrodniczym mozna je kupic???

Zielona

mam zapytanie kupiłam tawułe Gold cos tam :oops: :oops: zołta kwiaty bladorózowe...i nippon zielony krzewik i kwaiatki to nie wiem wyglada ze beda białe...

U ciebie chyba widziałam tawułki..napisz ile razy w ciagu roku je przycinasz???? tam pisze ze po przekwitnieciu trzeba przyciac....

chce to posadzic przy tarasie i przycinac....

...

Nasza działka to 8 arów, ok 25x35m, to jest trochę mało ... ale z drugiej strony jesteśmy w stanie bez problemu ją zagospodarować i utrzymać, kosić itp.

Myślę, że taka 12a to jest w sam raz, zależy jeszcze ile zajmuje dom i jaki jest rozłożysty ...

No to mnie strasznie pocieszyłaś. Bo my tak chcemy kupić ok. 1000, a ja się bałam, ze w takim ogródku to nic się nie zmieści, że to bedzie tylko taki wybieg. A tutaj taka niespodzianka! Domek chcemy prosty z użytkowym poddaszem. No i dla mnie właśnie ważne, żeby nie był rozłożysty. Dziękuję! :D

Zielona,

Co to za roślinka okrywająca cokół z kamieni pod lampą (4 zdjęcie od góry)? Jakiś iglak płożący, który lubi rosnąć między kamieniami?

Szukam własnie pomysłu, na czym umieścić swoje lampy żeby wyglądało dość naturalnie. Twoje mi się podobają. Możesz opisać jak to zrobiłaś?

Dzięki.

Zielona,

Co to za roślinka okrywająca cokół z kamieni pod lampą (4 zdjęcie od góry)? Jakiś iglak płożący, który lubi rosnąć między kamieniami?

Szukam własnie pomysłu, na czym umieścić swoje lampy żeby wyglądało dość naturalnie. Twoje mi się podobają. Możesz opisać jak to zrobiłaś?

Dzięki.

To faktycznie iglak płożący (nazwy nie pamiętam), przy lamkach polecam również irgi płożące. Z ziemi usypałam kopczyk wokół lamki, z tym, że sama lampka była umieszczona na betonowym postumencie i zasadziłam roślinki, później obłożyłam kamieniami. Przy tym kopczyku na 4 zdjęciu, z uwagi na dość stromy kopczyk, bałam się, że woda będzie wyciekać między kamieniami, więc każda roślinka dostała podajnik wody. Taki podajnik można zrobić samemu ... ucinasz 1/3 butelki z np pepsi, zakopujesz szyjką do dołu i do środka wsypujesz kamyczki lub inny drenaż. Wlewając wodę do podajnika, powoli dozuje wodę do rośliny i nie wypływa między kamieniami.

Przy tym rozwiązaniu

http://foto.onet.pl/upload/1/60/_606654_n.jpg

taki podajnik już nie jest potrzebny.

I jeszcze jedno zdjęcie

Roślinki przy parkingu:

http://foto.onet.pl/upload/5/45/_606652_n.jpg