Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcia mojego ogrodu

Recommended Posts

Mój ogród to ogród "dla leniwych" więc żadnych "trudnych" roślin nie ma.

Zielona, nie wierzę ;) mój ogród to 1/10 Twojego, a tez przy nim mam trochę roboty :) Ile lat ma Twoj ogród?

On jest naprawdę bardzo niewielki, tylko każdy kącik jest zagospodarowany.

Ma niecałe 3 lata, z tym, że większość rabatek powstała po położeniu kostki brukowej czyli niecałe 2 lata temu.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiłam taką truciznę na nornice i karczowniki, wygląda jak cukierki, wkłada się w tunel karczownika i .... zabija go na śmierć.

Jak na razie to tylko kupiłam, przeczytałam co ta trucizna robi ze stworzeniem i nie miałam odwagi jej użyć.

Mam nadzieję, że karczownik przeczuwa co na niego szykuję i się wyniesie sam.

no ja mysle ze jednak małpiszon zostanie...u mnie porobił takie okropne tunele....wiec jutro jade po te cukierki...w ogrodniczym mozna je kupic???

Jak kupiłam w ogrodniczym i chyba dziś zastosuję, bo kolejne tunele i zniszczone roślinki zauważyłam dziś rano.

Mój wiciokrzew nie ma szczęścia w tym roku. Najpierw przemarzł, potem szkodnik - niejaki karczownik go posiekał, potem walczył z mszycami i dopiero od paru tygodni zaczął się normalnie rozwijać.

Puściłam go na tzw. żywioł, czasami zaplatam go o pergolę.

Jak stary jest Twój wiciokrzew? Mój ma roczek i mam nadzieję, że zarośnie pergolę.

Mój jest dwuletni, posadzony w ubiegłym roku na wiosnę dotarł do dachu garażu, w tym roku trochę go przycięłam, więc puszcza nowe pędy niżej i nadal śmiga do góry.

Jeśli będziesz próbować z takim sztucznym sznurkiem lub linką, owijaj pęd zgodnie z ruchem wskazówek zegara. :)

Dzięki za radę, właśnie się wczoraj zastanawiałam jak uporządkować jego wzrost, bo po ostatnich deszczach wziął się aktywnie za rozrost.

Zielona

mam zapytanie kupiłam tawułe Gold cos tam :oops: :oops: zołta kwiaty bladorózowe...i nippon zielony krzewik i kwaiatki to nie wiem wyglada ze beda białe...

U ciebie chyba widziałam tawułki..napisz ile razy w ciagu roku je przycinasz???? tam pisze ze po przekwitnieciu trzeba przyciac....

chce to posadzic przy tarasie i przycinac....

Właściwie to przycinam tylko raz, po przekwitnięciu ... a potem to tylko kosmetycznie jak jakiś niesforny badylek wystrzeli za bardzo w górę.

Kupiłam taką truciznę na nornice i karczowniki, wygląda jak cukierki, wkłada się w tunel karczownika i .... zabija go na śmierć.

Jak na razie to tylko kupiłam, przeczytałam co ta trucizna robi ze stworzeniem i nie miałam odwagi jej użyć.

Mam nadzieję, że karczownik przeczuwa co na niego szykuję i się wyniesie sam.

no ja mysle ze jednak małpiszon zostanie...u mnie porobił takie okropne tunele....wiec jutro jade po te cukierki...w ogrodniczym mozna je kupic???

Jak kupiłam w ogrodniczym i chyba dziś zastosuję, bo kolejne tunele i zniszczone roślinki zauważyłam dziś rano.

ja jak chodze po trawniku to pod stopami tez czuje te tunele!!!

Zielona,

Co to za roślinka okrywająca cokół z kamieni pod lampą (4 zdjęcie od góry)? Jakiś iglak płożący, który lubi rosnąć między kamieniami?

Szukam własnie pomysłu, na czym umieścić swoje lampy żeby wyglądało dość naturalnie. Twoje mi się podobają. Możesz opisać jak to zrobiłaś?

Dzięki.

Jałowiec 'Golden Carpet'. Jedyne wymagania to słoneczne miejsce

Zielona ogród jest przecudny ogladam Twoje zdjęcia po kilka razy i za każdy odkrywam nowa roslinke której przedtem nie zauważyłam .

Czy mogłabys mi napisać jaki to krzew rośnie "Widok na parking" różowy z lewej strony . Bardzo mi sie podoba

Pozdrawiam

To wierzba hakuro cośtam :oops: .. jest na zdjęciu "TRAWNIK"

Wolę trochę bardziej "dzikie" ogródki, ale przy tak małej powierzchni trudno poszaleć. Ten wygląda sympatycznie, drewniane dodatki zawsze dobrze wpływają na estetykę. Jedyny zgrzyt to lampy, zdecydowanie mi się nie podobają. Specjalnie nie wiem co jest w ofercie bo ten etap będę miał pewnie za 2 lata, ale gdy kilka razy zaglądałem na dział z lampami do ogrodu, to jeszcze nie spotkałem niczego estetycznego. Robią same brzydactwa :(.

Zielona jestem pełna podziwu. Ogród wygląda na zdecydowanie większy niż 8arów. Jest imponujący :) : nie przeładowany, ale kolorowy i zaciszny. No i te elementy drewniane: marzenie. Zauważyłam, że masz sporo liściastych, czy to jest uciążliwe jesienią? Powoli zabieram się do robienia ogrodu, a chcę mieć większość liściastych: drzew, krzewów, i sporo bylin, wszyscy mnie straszą tym grabieniem... :roll:

Zielona jestem pełna podziwu. Ogród wygląda na zdecydowanie większy niż 8arów. Jest imponujący :) : nie przeładowany, ale kolorowy i zaciszny. No i te elementy drewniane: marzenie. Zauważyłam, że masz sporo liściastych, czy to jest uciążliwe jesienią? Powoli zabieram się do robienia ogrodu, a chcę mieć większość liściastych: drzew, krzewów, i sporo bylin, wszyscy mnie straszą tym grabieniem... :roll:

I tu muszę wrzucić trochę historii mojej działki.

Jest to 1/4 sadu owocowego; sąsiad podzielił sad na 4 części i my kupiliśmy jedną z nich. Na mojej działce było kiedyś 15 starych drzew owocowych. Wykarczowaliśmy wszystkie, a na pozostałych częściach sadu drzewa pozostały i właśnie te drzewa widać na zdjęciach. Rosną bardzo blisko granicy działki i robią wrażenie, że są na mojej działce, liście też zrzucają na moją działkę :wink: , zwłaszcza 3 wielkie orzechy, które rosną niecały metr od granicy działki. Jest trochę pracy z liśćmi, ale drzewa dają przyjemny cień w lecie. Zazwyczaj czekam do pierwszych przymrozków, kiedy zrzucą nagle wszystkie liście, grabię i palę za domem.

Tak, że nie ma tragedii. :lol:

[quote name="kofia chcę mieć większość liściastych: drzew, krzewów, i sporo bylin, wszyscy mnie straszą tym grabieniem... :roll:[/quote]

polecam odkurzacz ogrodowy - i po kłopocie :)

U mnie odkurzacz się nie sprawdzi, wydmuchuje również korę z rabatek.

Tylko grabie ... ale to przecież przyjemna praca i tak fajnie pachnie .... :lol:

W swoim dzienniku budowy umieściłam dla porównania dwa zdjęcia zrobione na początku czerwca w 2005 roku i 2006 roku.

rok temu rabatka wyglądała tak: :lol: :lol: dziś wygląda tak:

http://foto.onet.pl/upload/11/58/_604587_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/33/98/_606029_n.jpg

to tyle a'propos tempa wzrostu roślin. :lol:

Pięknie.

Chciałabym być tak zielona, Zielona. :D

Przy kostce nie ma krawężników? Sprawia to wrażenie naturalnej granicy, tylko czy to wygodne?

Widzę w większości ogrodów albo kamienie, albo krawężniki, rollbordery, a u Ciebie nie ma tego i jest tak fajnie, czysto, uporządkowanie.

opal

Przy kostce są krawężniki, ale ok. 2,5 cm niżej niż poziom kostki i są przykryte ziemią i trawą. Takie rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Główną zaletą to estetyczny wygląd, super sprawa jeżeli chodzi o koszenie trawy, żadnego przycinania, bo poziom trawnika jest jak poziom kostki. Minusy: przy suchym lecie, trawa posadzona nad krawężnikiem wysycha.