Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcia mojego ogrodu

Recommended Posts

Często oglądam zdjęcia Twojego ogrodu, który jest naprawdę piękny i starannie zagospodarowany. Mam nadzieję, że dotrzymasz słowa i wkleisz kilka nowych zdjęć. Ja korzystam z serwera http://www.flickr.com

Tam umieszczam swoje zdjęcia, które potem publikuję na forum. Flickr działa szybko i bez problemów.

B&S

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za linka. Pewnie przeniosę zdjęcia do nowego albumu, ale to trochę potrwa. :roll:

Po ostatnich nocnych przymrozkach oceniłam straty i ...

- przemarzły 2 miliny i winorośl :-?

- przemarzły tawułki, ale te chyba się pozbierają ... :-?

- przemarzł klon czerwony - miniaturka - i ten chyba się nie pozbiera :cry:

Ale ... dostałam trochę różnych roślinek od znajomych na ożywienie mojego niekolorowego :wink: ogrodu, np. floksy, smagliczki, skalnice.

• 2 months później...

Jestem pod ogromnym wrażeniem i dołączam do grona fanów Twojego ogrodu. Podoba mi się wszystko: rozkład ogrodu, kompozyjca roślin, drewno w ogrodzie, taras i jego sposób "obsadzenia"....

Chciałabym mieć ogód w takim stylu, no może dodałabym trochę kwiatów w kępach (takich trochę dzikawych), ale boję się czy nie zrobi się to wtedy ogód dla "ogrodnika" a nie leniwego, zapracowanego zawodowo, świeżo osiedlonego na wsi mieszczucha.

Podoba mi się również ogród prezentowany na tym wątku I. Miczurina - taki dziki i romantyczny, ale boję się, że utrzymanie tej dzikości, aby nie zarosła chwastami i niechcianym trawskiem przekracza moje zdolności, mozliwości czasowe i zapał.

Oglądając Twoją historię zakładania pierwszej rabatki trochę uwierzyłam, że dam radę przynajmnie w części osiągnąć coś takiego. Choć boję się że to tylko jak się czyta i ogląda wygląda tak prosto. Ja już nawet myślałam o projektancie, ale też nie wiem ile to kosztuje i gdzie szukać. A przypadkowych się obawiam. Może macie jakiegoś godnego polecenia z północnych okolic Krakowa?

Zielona jaki masz sposób na skrapianie zielska randapem? Boję się zniszczyć inne roslinki :(

Tam gdzie nie ma roślinek, np kostka czy pas przy ogrodzeniu, pryskam za pomocą opryskiwacza, a tam gdzie są roślinki staram się opryskać sam chwast. Tępię tak przede wszystkim mlecze i perz, inne drobne wyrywam. Kłopot jest gdy chwast jest mocno wrośnięty w roślinę. Raz spryskałam i hosta zrobiła się żółta, więc jednak nie polecam, może iglakom randap nic nie zrobi, ale boję się spróbować.

Ja uzywam randapu z dodatkiem Ludwika i pędzelka . Troche chałupnicza robota bo trzeba smarować chwasta po lisciach ale dzieki temu mozna precyzyjnie dzialać. Ludwik jest do tego zeby lepiej sie smarowało bo po niektórych np perz scieka i nie przylega do liscia. Robia sie kuleczki i latwo je strzasnać a z Ludwikiem sie smaruje ładnie.

Zielona -piękny, dopracowany ogród. ja też mam piaski i staram się sadzić to co będzie "samo rosło", przy jak najmniejszym nakładzie pracy -jałowce, sosny, kwitnące i niewymagające krzewy. Nie sztuka mieć zachwaszczone rabatki kwiatowe :-?

na jednym ze zdjęć (chyba wśród truskawek?) widziałam ścieżkę z takich plastrów drewna. Cos takiego sobie wymarzyłam u siebie- w części mniej używanej w ogrodzie. Możesz napisać jak to robiliście? jak się sprawdza i z jakiego drewna? Będę bardzo wdzięczna bo chciałabym to zrobić jeszcze w tym sezonie.

Pozdrawiam

• 1 year później...