Artc 09.03.2003 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2003 Mam problem. Na wiosnę ubiegłego roku w domku letniskowym kładłem podłogę z desek sosnowych. A właściwie kładł mi ją miejscowy stolarz. Wszystko było OK aż okazało sie teraz po zimie jak pojechałem do domku że na podłodze wyszły sine plamy. Prawdopodobnie niektóre legary nie było dostatecznie wysuszone. Podłoga pokryta była Caponem a następnie Domaluxem. Stolarz przyznał sie do błędu i powiedział ze odda mi pieniądze i mam zrywać podłoge. Nie wiem co robić. Miejsca sine moża przykryć jakimiś chodniczkami ale obawiam sie że za kilka lat może podłoga spruchniec w tych miejscach, albo pojawi się jakiś grzyb. Czy są może jakieś preparaty na usuniecie śinych miejsc? Co radziecie robić w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 09.03.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2003 Sinizna drewna sosnowego nie ma zasadniczego wpływu na wytrzymałość drewna, nie powoduje też bezpośrednio zgnilizny. Możesz ją jednak potraktować jako "indykator", iż dzieje się coś niedobrego. Drewno prawdopodobnie w ogóle nie było suszone komorowo (suszenie w wysokiej temperaturze zabija grzybnię), a tak suszone powinno być drewno na podłogę. Legary do których przybijasz deski także powinny być suszone, ale nie sądzę, żeby to od nich zsiniała podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts