Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moge dać wyceny(np.okna) paru"typówek"min.Muratora

Recommended Posts

niktspecjany - wyceny tej chalupy nie robilam, ale rysunki mam - z tym ze tak jak pisalam na poczatku tego watku - nie wyceniam scian, fundamentow, instalacji , w zadnej technologi!!

ani nie znam cen, ani nie mam mozliwosci czasowych (a takze "checiowych" :wink: ) by je poznac i wyceniac

tak jak pisalam - moge ewentualnie przedstawic wycene na stolarke okienna (pcv) , wiezbe (mitek) i pokrycie dachowe (np wlasnie blache - ale to tez musze wiedziec jaką!) :wink: , czasem mam tez strop(filigran) i ocieplenie styropian z tynkiem akrylowym bialym barankiem 1,5mm

dobra zagrywka psychologiczna - na zasadzie przekory mowie ze wlasnie cos zrobie... :lol:

tak naprawde troche szczescie masz - bo po prostu mam rysunki tego projektu .

Aha - z mojej strony mam obecnie i tez moge wrzucic wycene SZCZESLIWEGO D 81 z Muratora oraz DOM W KALIACH 2(wer z 2stan garazem) Archon +

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niktspecjany - wyceny tej chalupy nie robilam, ale rysunki mam - z tym ze tak jak pisalam na poczatku tego watku - nie wyceniam scian, fundamentow, instalacji , w zadnej technologi!!

ani nie znam cen, ani nie mam mozliwosci czasowych (a takze "checiowych" :wink: ) by je poznac i wyceniac

tak jak pisalam - moge ewentualnie przedstawic wycene na stolarke okienna (pcv) , wiezbe (mitek) i pokrycie dachowe (np wlasnie blache - ale to tez musze wiedziec jaką!) :wink: , czasem mam tez strop(filigran) i ocieplenie styropian z tynkiem akrylowym bialym barankiem 1,5mm

dobra zagrywka psychologiczna - na zasadzie przekory mowie ze wlasnie cos zrobie... :lol:

tak naprawde troche szczescie masz - bo po prostu mam rysunki tego projektu .

Aha - z mojej strony mam obecnie i tez moge wrzucic wycene SZCZESLIWEGO D 81 z Muratora oraz DOM W KALIACH 2(wer z 2stan garazem) Archon +

bez przekory powiem, dzieki.....masz tyle pracy i obowiazków ,że nie bede zawracał "gitary".Miło ,że wykazałaś zainteresowanie moim projektem.Może jeszcze kiedyś odważe sie zakłócić ci czas i zrobisz coś dla mnie.

Twoja postawa i świadczenia dla innych są godne naśladowania.

teraz z jeszcze wiekszym powazaniem Niktspecjalny....Robisz wspaniałą robote...brawo.

cudownego "win-kendu". :wink:

czy jeseś w stanie podać kosztorys m14 z muratora

to nowy projekt i mało jest ludzi którzy by coś wiedzieli na jego temat

góry dzięki i pozdr.

jestem w stanie :p :wink:

nie mam wyceny co prawda zrobionej ale.... tak mi sie ten projekt spodobał (M14 czyli Dom dla Ciebie) :roll: ze sobie machne sobie te wycenke, a co! :D

i tak pewnie zaraz jakis nasz kient przyjdzie z projektem w łapce i bedzie chcial :wink:

(na pocz p. tygodnia bedzie)

nie marudz tylko napisz jaka blache chcesz :wink: :lol:

(przy okazjii dostalam cynk od firm handlujacej pokryciami ze nadchodza podwyzki blachy :-? - za ok 2-3 tygodnie , ale nie wiem o ile )

pozdrawiam :wink:

ani nie znam cen, ani nie mam mozliwosci czasowych (a takze "checiowych" ).Naprawde dzieki za fatyge..nio i te cynki sa ok.

pozdrawiam gorąco. :cry:

jestem w stanie :p :wink:

nie mam wyceny co prawda zrobionej ale.... tak mi sie ten projekt spodobał (M14 czyli Dom dla Ciebie) :roll: ze sobie machne sobie te wycenke, a co! :D

i tak pewnie zaraz jakis nasz kient przyjdzie z projektem w łapce i bedzie chcial :wink:

(na pocz p. tygodnia bedzie)

i ja też, ja też...Toruń też czeka na wycenę tego CUDOWNEGO domku...

Wycena M 14 Dom dla Ciebie -

- na chwile obecna jeszcze bez wiezby (dosla mi to wstawie)

Legalett (czyli plytowy fundament grzewczy) cena na Warszawe - prosze sie nie przerazac - Legalett jest dosyc droga zabawa (rekomensuje co prawda brak grzejnikow i bardzo ekonomiczne pozniejsze uzytkowanie czyli ogrzewanie domu ) - jest to oferta pelna z rurami , robociazna i wszystkim - slowem pelna opcja :wink:

Oferta na fundament grzewczy LEGALETT dla domu jednorodzinnego wolnostojącego TYP M14 Dom dla Ciebie o powierzchni zabudowy 162,8m2 w okolicach Warszawy.

1.Materiały i roboty zawarte w ofercie:

1. Przygotowanie podbudowy płyty fundamentowej (gr. 0,4 – 0,5m),

2. Zagęszczenie podbudowy,wykonanie opaski drenażowej (bez podłączenia do kolektora spustowego),

3. Wyprowadzenie kanalizacji poza obręb budynku (1m),

4. Wyprowadzenie przyłącza wody poza obręb budynku (1m),

5. Wyprowadzenie przepust doprowadzającego powietrze do kominka poza obręb płyty (1m)

6. Wykonanie przepustu elektrycznego w płycie,

7. Wykonanie płyty fundamentowej, wyrównanie płyty (dopuszczalna tolerancja wypoziomowania płyty +/-5mm !!! :wink: ),

8. Mechaniczna zatarcie płyty

10. Elementy brzegowe płyty z narożnikami (bez tynku),

11. Wymienniki Ciepła: 2 szt. IGV 4000W[czyli wodne - moge tez byc E czyli jak ktos ogrzewa pradem - przyp . ziel :wink: ] z 6-ma termostatami,

rurki miedziane z otuliną (dot. wymienników ciepła)

12. Obudowy do agregatów z pokrywami,

13. Wymiennik Kominkowy (TYP M 12-05- 125) – 2 szt.Termostat kominkowy – 4 szt.,

14. Gniazda pomiarowe + rury tłumiące. 18. Dystanse do zbrojenia,

15. Izolacja NATURFLEX,Izolacja termiczna od gruntu 2 x 8 cm = 16 cm,

16. Instalacja systemu grzewczego (PP50) z detalami,

17. Izolacja wygłuszająca, Izolacja krawędziowa płyty

18 Pianka uszczelniająca elementy brzegow, Zbrojenie w obszarze brzegowym według załączonych rysunków projektowych, Siatka zbrojeniowa według załączonych rysunków projektowych,

19. Zintegrowanie systemu grzewczego z kominkiem (w miarę możliwości), Montaż Wymienników Ciepła.

48 263,- zł +7%VAT

Materiały w gestii Inwestora:

Założenia nie ujęte w ofercie:Legalettu - tu sa jakies moje szacunkowe wyliczanki :wink:

podsypka ~230 ton x.... zł/ton= (na warszawe to ok. 12 zl/tona czyli 2 760,00 zl

praca koparko-ładowarki ~ 1 600 zł + VAT

rury kanalizacyjne ~ 500 zl ??? rury drenażowe PCV f80 owinięte geowłókniną - z 1000

beton B20 z pompą ( 1 m3 betonu to z ~ 190 zl) = 163*0,3= 48,9 m3 betonu = z 9 000 zł bedzie :-?

razem ok. 15 000 zł dodatkowych materialow

Fundamentu tradycyjnego - nie je stem w stanie oszacowac ... :wink:

Pokrycie dachowe - poniewaz spadek dachu to 15 zbyt maly by w gre wchodzila dachowka - wiec blacha tutaj: blacha Wenus, rynny Siba, wkrety, gwozdzie gasiory, laty kontralty panele itp = 19 215 ,00 zł

robocizna (250 m2) = 6980,00 z

Okna PCV pieciokomorowe profil Plustec

pieciokomorowe Plustec z montazem, oklejenie folia i cwiercwalkami - 12 325,00 zł biale (ze szprosami) i 14 500,00 zl obustronnie kolor złoty brąz ze szprosami), parapety zew z blachy ocynkowanej - ok 7 zl z montazem za mb - tu ok 14 mb = ok 100 zł

Ocieplenie styropianem 12 cm z tynkiem akrylowym bialy (lub pastelowy ) baranek 1,5 mm

- narozniki zew ok 121 mb

- listwa startowa ok 55 mb

- siatka GT 22 ok. 190 m2

- kolki ok. 1800 sztuk

- styropian ok. 175 m2

- klej do styropianu i klej do siatki ok. 175 m2

- Tynk akrylowy bialy baranek 1,5 mm -ok. 175 m2

razem: ok. 8 665,00 zl - 9000 ,00zl

robocizna - (roznie ) szacuje ok 40 zl/m2 na 175 m2 daje ok. 7000 zł

Kominy Presto ok 24,25 mb (dymowe i wentyl) ok. 5 500 zł - 6000 zł

Kocioł Isotwin F 24 E

zasobnik 42l

zamknięta komora spalania moc 10,3 – 23,7 kW

c.w.u. przy ∆t 30° C – 17 l/min

funkcja Isodyn – 4 minutowy podgrzewacz wody

funkcja Isodyn – 4 minutowy podgrzewacz wody

5500,00

Konsola podłączeniowa ISOTWIN 279,00

Ocieplenie Ekofibrem poddasza

1m3 ekofibru - 130-150 zl 9z transportem i sypaniem)

20 cm ocieplenia - daje 5m2

1m2 - 26-30 zł

Poddasza ok. 165 m2 - 4 290,00 zł - 4 950 zł

(bez stelazy bez GK itp) tylko i wyl koszt materialu do ocieplenia z przywienieniem i "zamontowaniem" ;)

ufff :wink:

to nie jest "kosmos" :wink:

tak jak pisalam Legalett - czyli fundament i ogrzewanie budynku w jednym " jest dosyc kosztowna opcja (coz placi sie i za ogrzewanie - odpada kotlownia grzejniki itp ale placi sie tez za patent)

podalam te cene bo calkiem sporo ludzi interesuje sie Legalettem (glownie przez to ze inwestujac sporo na poczatku przez 30 czy iles tam lat mieszkajac placa nieduzo za ogrzewnie )

koszt pakietu taki jak przedstawiony

koszt mat dodatkowych - jak napisalam liczylam szacunkowo na warszawe - zawsze mozna znalesc i tanszy beton i tansza podsypke itp ;)

z pewnoscia tradycyjny fundament na lawach - to zupelnie inny - nizszy przedzial cenowy :wink: - i nie popieram tu Legalettu tylko po prostu fund tradycyjnego policzyc nie jestem w stanie :wink:

Pokrycie dachowe - normalna cena - zobacz ze tu jest az 250 m2 pow dachu! Dwa jest to pelna opcja z montazem, obrobkami, mat dodatkowymi (gasiorami gwozdziamic i kazda "srubka" :D itp) a nie sam koszt materialu podstawowego czyli dachowki :wink:

Oczywiscie - podana cena jest wycena katalogowa - taką ze idziesz i wyceniaja ci dach - ile sie da potem utargowac to juz zalezy od negocjacyjnych zdolnosci Inwestora :wink: (dwa - cena na rejon warszawy - moze miec to jakis - ale nie sadze zeby wielki - wplyw na cene)

Oczywiscie ze sa tez tansze opcje - mozna dac kiepskie okna w niskiej cenie, mozna zamiast wzglednie dobrej blachy polozyc malo trwala ale tania onduline , mozna nie ocieplac poddasza 20 cm ekofibru (czy welny min) a 10 cm - tylko potem rach za ogrzewanie beda prawdopodobnie niefajne :-?

To samo dot ocieplenia, kotla itp - zawsze jest mozliwosc negocjacji :wink: albo tez zast czegos innego (np kociol z mniejszymi parametrami lub mniej znanego producenta- to juz wybor Inwestora)

Czytajac wyceny w tym watku nie nalezy sobie kodowac ze cena za 250 metrowy dach to 26 195 złotych polskich (bo sa i rozne materialy i rozni producenci i rozne rejony kraju a tez rozni sprzedawcy a takze np. sezonowe promocje np. dachowki , blachy itp ;) ) itd;))

ceny te sa tez opcjami ze robi to "firma" a nie ze sam Inwestor lub jego wujek przybija dachowki czy robi wykopy pod fundament itp ;) - bo to obniza jakos cene ale zwykle szacowanie o ile mozna okreslic po zakonczeniu budowy a i to niezbyt precyzyjnie ;)

Ceny podane sa po to zeby zorientowac sie ze np. za dach o pow 250 m2 ze wszystkimi duperelkami potrzebnymi do wykonania pokrycia dachu zaplacimy w okolicach 25 tysiecy a nie np. 10 tysiecy :wink: Chodzi o rzad wielkosci :wink:

naprawdę nieda się położyć dachówki , czy można ocieplić srtop wełną może będzie taniej

nie chodzi o zarzut że drogo tylko liczyłem że to będzie trochę mniej

jaki może być koszt murów

koszt scian - nie mam pojecia to raz, a dwa - zalezy jaki materiiał na sciany ? :wink: BK,( Ytong, siporex) Max, Silka, Keramzyt, Porotherm, cegla "tradycyjna", sicna jednowartstwowa, dwuwartswowa, trojwarstwowa? kazdy wybor wymusza inna cene :wink:

Ten dom M14 to nie jest malutki domek - pow zabudowy to ok 165 m2 (tak jak pisalam dachu 250m2! (to sporo) i to naprawde nie jest niewielki dom!)

Wogole parterowki - pomimo tego ze nie ma kosztu stropu , schodow nie zawsze wychodza taniej - po prostu w takich domach (np ok 200 m2) koszt fundamentu, wiezby i pokrycia - (a to jedne z drozszych pozycji w kosztorysie :wink: ) jest po prostu wiekszy niz domu o takie samej powerzchni ale z poddaszem czyli np parter ok 100 m2 i poddasze ok 100 m2 (po prostu nawet dodany koszt stropu w takim przypadku nie zwieksza az tak bardzo kosztow niz wieksza powierzchnia fundamentow oraz dachu ) i nalezy to sobie uswiadomic

nie sadze zeby ocieplenie welna bylo tansze (koszt ocieplenia ekofibrem to (z robocizna i transportem) max 30 zl ?m2 - to naprawde nie duzo :wink:

mozna dac mniej tej warstwy izolacyjnej - tylko tu pojawia sie pytanie - co lepsze zainwestowac wiecej na poczatku budowy - czy mniej a potem przez 20 - 30 - 40 (albo i wiecej) lat ponosic finansowe tego konsekwencje? w postaci rachunkow za ogrzewanie np na poziomie 1000 zl? (znam takie przypadki ludzi ktorzy pluja sobie w brode tym bardziej ze np. sasiad wydal na ocieplenie 10 tysiecy wiecej ale rach w sezonie grzewczym wynosza go 400 zl :wink: po roku juz mu sie koszt inwestycji zwrocil ;) ale tak jak mowie to juz wybor budujacego... :wink:

(podobnie ma sie sprawa z oknami czy z wyborem technologii sciany) itp ;))

dachowki przy spadku 15 st. nie da sie ulozyc - tzn minimum dla polozenia dachowki to 16 stopni (z pewnym ryzykiem :wink: ) i chyba zaden rozsadny kier budowy nie poleci tego rozwiazania

spokojnie z czystem sumieniem mozna klasc dachowke tak od 20 st. po drugie zapewniam ze dachowka cementowa ( nie mowiac juz o ceramicznej )jest znacznia drozsza od blachodachowki :wink: (mat i robocizna)

co do materiałów to mam zamiar trzymać się projektu( BK 24+ 15 styropian+ tynk) jedynie ten dach , zobaczymy.

jeżeli chodzi o rodzaj projektu(parterówka, czy parter + poddasze )to decyzja już zapadła i będzie parterówka!

na ociepleniu to nie mam zamiaru oszczędzać.

chodzi o dobre + możliwie niedrogie ale nie kosztem jakości .

a teraz... D04 czyli Powszechny :wink:

swoja droga calkiem sypatyczny maly parterowy domek :wink:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=18&IdKolekcji=

Legalett - ok. 112 m2 zakres jak w M14 - materialy Legalett 39 000 zł, materialy dodatkowe (podsypki, koparki, betony, rury kanalizacyjne itd. welug moich obliczen - ok 11 000 - ew. podaje dane do samodzielnych wyliczen - podsypka ok 170 ton 9przy zalozeniu ze wymieniamy do 30 cm w-stwy organicznej, beton ok 33,5 m3 (zalozenie to samo - 30 cm) rury kanaliz i drenazowe - szcunkowo - praca koparko -ladowarki ok 1200 zł

Wiezba dachowa (prefabrykowana Mitek) - zakres jak poprzednio - 13 000zł - 13 900 zł

Pokrycie dachowe Euronit S - ok 150 m2 dachu - z tasmamy, gwodziami, rynnami Siba, łatami i kontrlatami (do ew wyrzucenia bo są policz tez w wiezbie Mitekowskiej- ok 1400 zł) - 10 645 zł, robocizna 6 620 zł, (

To samo na blache Wenus 11 750 :o [nie pytajcie czemu wiecej niz dachowka :o :wink: - tak wyszlo facetowi wyceniajacemu moj dach i to nie pomylka robocizna 4999 zł, rynny Siba, czyli roznice minimalne]

Okna - 5komorowe plustec biale - 6000 zł (dwustronny kolor np. zloty dab - 7 500 zł) dodatkowo okna do oranzerii - biale 6 500(zloty dab 8 200 zł) - cena pod warunkiem ze drzwi w oranzeriu otwieraja sie normalnie a nie przesuwaja jak patio (tak jest w projecie - wtedy cena 2x tyle) :wink:

Elewacja 12 cm styropian, tynk akrylowy bialy baranek ok. 120 m2 ok 10 000 zł

Witam Zielonooka! Będę wdzięczny za wycenę Manueli (pracownia archipelag)

- okna w kolorz złoty dąb(będę wdzięczny jeśli podasz różnicę pomiędzy oknami łukowymi a prostymi - na poddaszu szt. 2)

- więźba tradycyjna

- dachówka (betonowa i jeśli możesz ceramiczna - miedziana)

Manueli nie mam i nie wycenialam, (a takze - odpowiadajac na ew. pytanie nie mam mozliwosci - brak rysunków projektowych i czasu - zeby to zrobic przykro mi :-? )

mowila ze mam na skladzie Melanie