zender 06.06.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam Mam dzialke budowlna ktora byla laka IV klasy , woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie wyglada na to ze przez caly rok. Grunt ma ph7.2 to chyba tez dobrze Tak sobie pomysialem ze moze nie bedzei konieczny sytetm podlewania ? Budowe zaczynam w przyszylm sezonie a juz teraz chcialem w czesni tylenj dzialki gdzie nie bedzie budowy posadzic drzewa? hymm tylko jakie dzialka znajduje sie na wsi. Tak sobie mysile owocowe napewno, orzech wloski i laskowy. Ale czy np: jodla kaliforniska jest dobra na takie miejsce? Pozdr. Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 06.06.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam Mam dzialke budowlna ktora byla laka IV klasy , woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie wyglada na to ze przez caly rok. Grunt ma ph7.2 to chyba tez dobrze Tak sobie pomysialem ze moze nie bedzei konieczny sytetm podlewania ? Budowe zaczynam w przyszylm sezonie a juz teraz chcialem w czesni tylenj dzialki gdzie nie bedzie budowy posadzic drzewa? hymm tylko jakie dzialka znajduje sie na wsi. Tak sobie mysile owocowe napewno, orzech wloski i laskowy. Ale czy np: jodla kaliforniska jest dobra na takie miejsce? Pozdr. Konrad Jeżli faktycznie woda utrzymuje sięna poziomie 30 cm to niewiele roślin jest w stanie tam zyć - rozejrzyj się po okolicy, u sąsiadów i zobacz co rośnie A dla jodły kalifornijskiej to już zacznij sypać wzniesienie - na górce będzie rosła ale z wodą stojącą w zasięgu korzeni na pewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.06.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 No i to pH! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 06.06.2006 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam Mam dzialke budowlna ktora byla laka IV klasy , woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie wyglada na to ze przez caly rok. Grunt ma ph7.2 to chyba tez dobrze Tak sobie pomysialem ze moze nie bedzei konieczny sytetm podlewania ? Budowe zaczynam w przyszylm sezonie a juz teraz chcialem w czesni tylenj dzialki gdzie nie bedzie budowy posadzic drzewa? hymm tylko jakie dzialka znajduje sie na wsi. Tak sobie mysile owocowe napewno, orzech wloski i laskowy. Ale czy np: jodla kaliforniska jest dobra na takie miejsce? Pozdr. Konrad Jeżli faktycznie woda utrzymuje sięna poziomie 30 cm to niewiele roślin jest w stanie tam zyć - rozejrzyj się po okolicy, u sąsiadów i zobacz co rośnie A dla jodły kalifornijskiej to już zacznij sypać wzniesienie - na górce będzie rosła ale z wodą stojącą w zasięgu korzeni na pewno nie Zielony zemnie ogordnik jak to odrazu widac , raczej zrezygnuje z jodly niz usypie pagorek nie to zeby leniwiec zemnie byl ale chce teren pozstawic wmaire naturlany. Na dzialce juz rosnie dabek, olcha, jarzebina i jeszcze kilka innych drzew po 10-15m ktore nie dokonica jestem w stanie tak szybko ocenic A co do pH sadzilem ze nie jest zle a moze jest, z tego co pisza ponoc w tych poradniakch to wiekszosc roslink akceptuje od 7-8pH. Chyba ze czytam jakies niewlasciwe. Jodelm chcialem ze wzgeldu na fakt iz szybko popnoc rosnie a nie mam zadnych zimo zielonych krzewow ani drzew. W okolicy nadmienie tzn(1000m) jest rezerwat cisow ?? moze to zadoptuje do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.06.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Owszem, cis rośnie na glebach lekko kwaśnych do silnie zasadowych. Do tego jeszcze świerk serbski (zamiast jodły), sosna czarna i modrzewie, jeśli się nie utopią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 06.06.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Owszem, cis rośnie na glebach lekko kwaśnych do silnie zasadowych. Do tego jeszcze świerk serbski (zamiast jodły), sosna czarna i modrzewie, jeśli się nie utopią dziekuje za odp. Licze na to ze sie nie utopia ( jako zeglarz amator) zanm rozne techniki ratunkwe A tak powaznie wiem ze korzenie musza miec rowniez powietrze aby zyc. Licze jednak na to ze podobnie jak u sasiadow rosilniki sobie poradza. tzn Sasiedzi maja domowe sady owocowe. No nic dzieki za rade i bede probowal czas pokaze. Nadmienie tylko ze mysile o kilku drzewach owocowych i kilku bardziej szlachtnych (chyba dobrze je okreslilem) No nic czas poakze, bede to robil w lipcu bo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 06.06.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie no to gratuluje.... ciezka izolacja... lawa na poziomie 0... setki kubikow nawiezionej ziemi.... skad ja to znam.... u mnie bylo woda na poziomie gruntu.... to oznaczalo kilkaset aut piachu... no ale teraz jest suuuucho i sosny ladnie rosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 06.06.2006 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie no to gratuluje.... ciezka izolacja... lawa na poziomie 0... setki kubikow nawiezionej ziemi.... skad ja to znam.... u mnie bylo woda na poziomie gruntu.... to oznaczalo kilkaset aut piachu... no ale teraz jest suuuucho i sosny ladnie rosna Witam Ja korzystam z tego co daje nautra i sie ciesze ze jest, zapewne fundamenty wynisa mnie wieceje inz jak bym stawial w terenie suchym, ale za to tutaj moge 100% zamontowac sobie pompe ciepal i sie cieszyc ciepelkiem. Nie nie 0 tylko 1m w ziemie dalej beton b30 i na to 60 cm nasypu do poziomu 0 domu, dopiero wtedy jakies stopnie wejsciowe na taras i ganek. Raczej nie bede dazyl do osuszenia mojego ternu, mysiel jedynie o dobyrm drenazu wokol domu i to wszystko , dzieki temu bede mial zapewniona (taka mam nadzieje) wymiane owej wody gruntowej co znowu powinno wyplyac koszystnie na PC pozdrawiam pozytywnie nakrecony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 07.06.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 No nie straszcie tak kolegi. Wierzba , olcha beda doskonale rosły na takim terenie. Dodatkowo mysle ze rododendrony tez sobie poradza ??? ale moze sie myle???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.06.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Zender, toś mi zadał klina z tym mokrym terenem. Zastanawiam się już która działka Twoja. U nas też było mokro, zrobiliśmy drenaż opaskowy, wodę puściliśmy do rowu i jest sucho. Przyjrzyj się naszym sadom, przecież u nas wszystko rośnie - masa jabłoni, grusz, śliwek i jesionów, które osuszają teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.02.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie no to gratuluje.... ciezka izolacja... lawa na poziomie 0... setki kubikow nawiezionej ziemi.... skad ja to znam.... u mnie bylo woda na poziomie gruntu.... to oznaczalo kilkaset aut piachu... no ale teraz jest suuuucho i sosny ladnie rosna Podniosłeś cały teren ??? Jak określacie poziom wody gruntowej ? Jak wykopiesz dziurę to zawsze tam woda wypłynie ? Chciałbym zapytać o moją działkę. Mam glinę pod wartwą ziemi co powoduje że po deszczach przez kilka dni jest grząsko. Jak określić jej użyteczność pod trawniki i rośliny (głównie iglaki). Trawa "wiejska " rośnie sobie nawet fajnie - ale czasami gdy się po niej stąpa to wyczuwa się że jest w niej sporo wody. Za drenaż zapłaciłbym krocie - cieżko kopie się w glinie w której jst jeszcze sporo kamieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts