Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy aby dobrze uwazam ze grunt nie wymga auto-podlewania

Recommended Posts

Witam

Mam dzialke budowlna ktora byla laka IV klasy , woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie :) wyglada na to ze przez caly rok. Grunt ma ph7.2 to chyba tez dobrze :-)

Tak sobie pomysialem ze moze nie bedzei konieczny sytetm podlewania ?

Budowe zaczynam w przyszylm sezonie a juz teraz chcialem w czesni tylenj dzialki gdzie nie bedzie budowy posadzic drzewa? hymm tylko jakie

dzialka znajduje sie na wsi. Tak sobie mysile owocowe napewno, orzech wloski i laskowy. Ale czy np: jodla kaliforniska jest dobra na takie miejsce?

Pozdr.

Konrad

Witam

Mam dzialke budowlna ktora byla laka IV klasy , woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie :) wyglada na to ze przez caly rok. Grunt ma ph7.2 to chyba tez dobrze :-)

Budowe zaczynam w przyszylm sezonie a juz teraz chcialem w czesni tylenj dzialki gdzie nie bedzie budowy posadzic drzewa? hymm tylko jakie

dzialka znajduje sie na wsi. Tak sobie mysile owocowe napewno, orzech wloski i laskowy. Ale czy np: jodla kaliforniska jest dobra na takie miejsce?

Pozdr. Konrad

Jeżli faktycznie woda utrzymuje sięna poziomie 30 cm to niewiele roślin jest w stanie tam zyć - rozejrzyj się po okolicy, u sąsiadów i zobacz co rośnie

A dla jodły kalifornijskiej to już zacznij sypać wzniesienie - na górce będzie rosła ale z wodą stojącą w zasięgu korzeni na pewno nie

Witam

Pozdr. Konrad

Jeżli faktycznie woda utrzymuje sięna poziomie 30 cm to niewiele roślin jest w stanie tam zyć - rozejrzyj się po okolicy, u sąsiadów i zobacz co rośnie

A dla jodły kalifornijskiej to już zacznij sypać wzniesienie - na górce będzie rosła ale z wodą stojącą w zasięgu korzeni na pewno nie

Zielony zemnie ogordnik jak to odrazu widac , raczej zrezygnuje z jodly niz usypie pagorek :-) nie to zeby leniwiec zemnie byl ale chce teren pozstawic wmaire naturlany. Na dzialce juz rosnie dabek, olcha, jarzebina i jeszcze kilka innych drzew po 10-15m ktore nie dokonica jestem w stanie tak szybko ocenic :-) A co do pH sadzilem ze nie jest zle a moze jest, z tego co pisza ponoc w tych poradniakch to wiekszosc roslink akceptuje od 7-8pH. Chyba ze czytam jakies niewlasciwe. Jodelm chcialem ze wzgeldu na fakt iz szybko popnoc rosnie a nie mam zadnych zimo zielonych krzewow ani drzew. W okolicy nadmienie tzn(1000m) jest rezerwat cisow ?? moze to zadoptuje do siebie :D

Owszem, cis rośnie na glebach lekko kwaśnych do silnie zasadowych. Do tego jeszcze świerk serbski (zamiast jodły), sosna czarna i modrzewie, jeśli się nie utopią :wink:

dziekuje za odp. Licze na to ze sie nie utopia ( jako zeglarz amator) zanm rozne techniki ratunkwe :-) A tak powaznie wiem ze korzenie musza miec rowniez powietrze aby zyc. Licze jednak na to ze podobnie jak u sasiadow rosilniki sobie poradza. tzn Sasiedzi maja domowe sady owocowe. No nic dzieki za rade i bede probowal czas pokaze. Nadmienie tylko ze mysile o kilku drzewach owocowych i kilku bardziej szlachtnych (chyba dobrze je okreslilem) No nic czas poakze, bede to robil w lipcu bo

woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie :)

no to gratuluje....

ciezka izolacja... lawa na poziomie 0... setki kubikow nawiezionej ziemi....

skad ja to znam....

u mnie bylo woda na poziomie gruntu....

to oznaczalo kilkaset aut piachu...

no ale teraz jest suuuucho i sosny ladnie rosna ;)

Witam

Ja korzystam z tego co daje nautra i sie ciesze ze jest, zapewne fundamenty wynisa mnie wieceje inz jak bym stawial w terenie suchym, ale za to tutaj moge 100% zamontowac sobie pompe ciepal i sie cieszyc ciepelkiem. Nie nie 0 tylko 1m w ziemie dalej beton b30 i na to 60 cm nasypu do poziomu 0 domu, dopiero wtedy jakies stopnie wejsciowe na taras i ganek.

Raczej nie bede dazyl do osuszenia mojego ternu, mysiel jedynie o dobyrm drenazu wokol domu i to wszystko , dzieki temu bede mial zapewniona (taka mam nadzieje) wymiane owej wody gruntowej co znowu powinno wyplyac koszystnie na PC :-)

pozdrawiam pozytywnie nakrecony :-)

Zender, toś mi zadał klina z tym mokrym terenem. Zastanawiam się już która działka Twoja. U nas też było mokro, zrobiliśmy drenaż opaskowy, wodę puściliśmy do rowu i jest sucho. Przyjrzyj się naszym sadom, przecież u nas wszystko rośnie :D :D :D - masa jabłoni, grusz, śliwek i jesionów, które osuszają teren.

• 8 months później...
woda gruntowa na poziomie 30cm utrzymuje sie :)

no to gratuluje....

ciezka izolacja... lawa na poziomie 0... setki kubikow nawiezionej ziemi....

skad ja to znam....

u mnie bylo woda na poziomie gruntu....

to oznaczalo kilkaset aut piachu...

no ale teraz jest suuuucho i sosny ladnie rosna ;)

Podniosłeś cały teren ???

Jak określacie poziom wody gruntowej ? Jak wykopiesz dziurę to zawsze tam woda wypłynie ?

Chciałbym zapytać o moją działkę. Mam glinę pod wartwą ziemi co powoduje że po deszczach przez kilka dni jest grząsko. Jak określić jej użyteczność pod trawniki i rośliny (głównie iglaki).

Trawa "wiejska " rośnie sobie nawet fajnie - ale czasami gdy się po niej stąpa to wyczuwa się że jest w niej sporo wody.

Za drenaż zapłaciłbym krocie - cieżko kopie się w glinie w której jst jeszcze sporo kamieni :(