Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania do fachowców - jakie zadałeś, nim zaczęli pracę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jasny gwint napisał:

Dzięki że się odezwałeś. Trochę źle interpretujesz moją wiadomość, ja pracę doceniam i staram się wykonywać jak najlepiej, a konkurencji się nie boję, pracuję na budowach już ponad 20 lat i widziałem bardzo dużo rozmaitych magików na budowach, nigdy mi pracy nie brakowało, choć systemy się zmieniały i nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć a co za tym idzie uważam, że nikomu nic nie muszę udowadniać, moje prace świadczą o mnie, a pytania i egzaminy skończyły się wraz ze szkołą. Mam inne zdanie o fachowcach ze wschodu, bo mieszkam przy samej granicy (Bieszczady) i sam ich kilka razy zatrudniałem do pomocy, ale szczerze nie polecam, bo ich błędy prędzej czy później wyjdą. Uważasz ze mam żale poukładane w głowie, niech Ci będzie, ale mimo to życzę ci powodzenia w budowie i doborze majstrów. Wiem, co znaczy budowa, bo sobie też stawiałem domek w jesieni minęło 10 lat jak się wprowadziłem.

Pozdrawiam

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witaj jasny gwint!

Szacuneczek. 20 lat w fachu to sporo.

Ze względu na twoje obycie w temacie jak byś wybudował domek taki jaki jest w moim linku? prosze o pomoc. Chce zacząć na wiosne 2007 i daję sobie 2 lata na zakończenie. chciałbym zmieścić się w 300tyś.bez mebli. Ogrzewanie będzie komunalne.

Proszę o wszelkie sugestie. :roll:

Moje pytania na początek do murarza:

-jaki materiał poleca na ściany zewnętrzne? (I tak sama dokonałam wyboru- Porotherm, choć wykonawca polecał Ytong)

-Ilu ma ludzi w ekipie?

-Czy ma swój sprzęt?

-Jaki materiał i za ile jest w stanie sam załatwić?

-ile policzy sobie za poszczególne etapy?

Ytong jest lepszy...

...a co do pytań, to zapytam go na pewno , jak podchodzi do budowy...

• 1 month później...

Ja zadaję następujące pytanie:

1. Czy może Pan do mnie przyjechać na omówienie swojej oferty? I czekam. Ja się gość spóźni bez powiadomienia mnie telefonicznie (każdy może utknąć w korku czy w kiblu z rozwolnieniem) to już mu dziękuję. Na razie to się sprawdza.

2. W trakcie rozmowy staram się zbliżyć do pracowników aby wyczuć alkohol. Jesli poczuję to kończę rozmowę... współpracę też.

3. Od nasepnej inwestycji będę jeszcze zadawał pytanie: czy zgadza się na takie finansowanie: 80% po skończonej robocie (lub raty w miarę postepu prac) a 20% za 2-3 miesiące. Jeśli nie to dziękuję. A jak nie znajdę nikogo to sam zakasam rękawy bo większość rzeczy które do tej pory postawiłem rękami fachowców jest do kosztownych poprawek.

• 3 weeks później...
Wykonawcą inst. c.o, wod. i kan. był mój sąsiad. Niestety, budowałam sie w innym mieście odległym o ponad 250 km. Pytanie brzmiało: skoro nikt inny nie wchodzi w rachubę to po prostu nie masz wyjścia, zatem przyjedziesz?

Był 3 razy. Do tego ściągnąl (z Lublina do Łodzi) oprócz materiałów instalacyjnych wyposażenie 2 łazienek i kocioł Vaillanta. Na śpiąco mogę go polecać. Rewelacja!!! jego motto brzmi: Wszystko można zrobić, tylko trzeba albo więcej pomysleć, albo wiecej zapłacić.

Ekipa od wykończeniówki (całe poddasze z g-k, gładzie, parkiety, glazura, malowanie) wyprzedziła moje pytania (a byli polecani przez forumowicza) zadając je mnie: a może pani zobaczyłaby nasze prace? I zaprosili mnie do wykończonych domów (po uzgodnieniu z właścicielami). Byli świetni, poleciłam ich juz wielu osobom.

Anna 99 mogę prosić namiary na ekipę od wykończeniówki ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.