Redakcja 06.06.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Czekamy na Wasze drobne pomysły techniczne, rozwiązania, które zastosowaliście w praktyce i sprawdziły się. Dla autorów kubki "Muratora". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.06.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Oświetlenie zewnętrzne domu, na każdym rogu w podbitce wpuszczanaoprawa z energooszczędną żarówką 7 W, czujnik zmierzchowy.Dom oświetlony ze wszystkich stron w nocy ładnie wygląda, jest bezpieczniej ( brak ciemnych zakamarków ).Polecam takie rozwiązanie.Koszt 7 opraw po 28,- pln + 100 m kabla + czujnik, razem ok. 450,- pln.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 08.06.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 hmmm jakis mały odzew.... - na pewno sprawdzilo sie automatyczne sterowanie bramy wjazdowej i bramy garazowej - z jednym kluczykiem (to sie kluczyk centralny nazywa czy jakos tak ) - sprawdzilo sie (ok, mowie troszke na wyrost bo jeszcze nie mieszkam i nie uzytkowalam domu w zimie) ogrzewanie chodnika zewnetrznego - wjazdu na dzialke i kawalka pomiedzy chałupą a garażem (garaz wolnostojacy) - nie ma problemu z odgarnianiem sniegu - sprawdziła sie instalacja Hepworth - blyskawiczny montaz (nawet małpa by umiala to zlozyc i rozlozyc ) - 3 punkty sanitarne (umiejscowione w strategicznych miejsach i z mozliwoscia odciecia doplywu wody w nich np. w zimie ) na zewnatrz budynku - w zwiazku z czym w trakcie podlewania ogrodu nie placze sie i nie szarpie z długasnym wezem do podlewania - a przedewszystkim sprawdzilo sie rozplanowanie na etapie projektowania wszystkich gniazdek elektrycznych , punktow sanitarnych itp.... Oraz mniej wiecej zaplanowanie wnetrza - co pozwolilo optymalnie umiejscowic wszystkie przewody rurki itp. oraz...otwory okienne - czyli uniknelam sytuacji ze kanapa wypada mi na srodku drzwi na taras, a biurko w gabinecie moze stanac tylko pod oknem i w zwiazku z tym ze jest ciut wyzsze od dolnej krawedzi okna uniemozliwia jego otwarcie , albo tez wychodzi na to ze miejsce w ktorym ma byc TV jest tak silnie w ciagu dnia oswietlone ze ogladanie czegokolwiek musi sie odbywac przy zaslonietych oknach - rolety do okien perforowane - maja gorsze wlasciwosci cieplne czy mniej zabezpieczaj przed ew wlamaniem ale wpuszczaja troche swiatla (a ja nie znosze tych pelnych i totalnej ciemnicy jaka panuje po ich opusczeniu - mam wrazenie ze od razu jest to hermetyczne i brakuje mi powietrza ) aha - jeszcze jedno - czesciowo zadaszony taras!!!! jak cos mi sie przypomni to dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.06.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 ...częściowo zadaszony taras is the BEST J ... mam 20 m2 pod dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 09.06.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Zrobiłem studnie chłonną dla deszczówki U mnie jest podłoże gliniaste ale tak na ok 50 cm. Przekopałem się do warstwy przepuszczalnej i wstawiłem konstrukcję zrobioną ze starych pojemników na piwo i złączonych do siebie górą skrzynek i znitowanych nitami zrywalnymi. Pojemniki owinięte geowłokniną. Dno skrzynki jest bardzo wytrzymałe więc bez problemu można po tym chodzić. Coś podobnego ma chyba Marley w ofercie. Do środka dałem żwir i okrąglaki - tak do połowy. Dodatkowo na wierzchu położyłem folię i obsypałem tą konstrukcję piaskiem, przysypałem gliną dla uszczelnienia wyprowadzając rurką fi 50 jako przelew. Rurka osadzona jest w górnym dnie skrzynki po nacięciu jej w krzyż i wciśnieciu w kratownice skrzynki a więc po nastąpnieciu na nią nie wpadnie do środka. Poziom wyprowadzonej rurki jest poniżej poziomu rewizji osadnika przy rynnie. Przelew jest zamkniety przykrywką z bocznymi rowkami (kapsel z dużej 5 l butelki na wodę mineralną) które to przy szybkim napełanianiu odprowadzą powietrze z pojemników a przy dużej ulewie woda wypchnie go na zewnątrz ale dalej nie popłynie gdyż przykrywka mocowona jest linką do gwożdzia wbitego w poprzek rurki. Woda z rury spustowe poprzez osadnik z sitkiem dochodzi do skrzynki poprzez rurę kanalizacyjną fi 110. Rura w ostanim odcinku jest ponawiercana. Po ostatnich ulewach wszystko działało OK. Woda wsiąka bez problemu. Ja zastosowałem skrzynki po piwie ale oczywiście mogą być równiez po innych napojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 12.06.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Sprawdziło się w trakcie eksploatacji:- zamocowanie wyżej (na poziomie blatu nadpralkowego) małej wanienki w kotłowni.- wpuszczenie wszystkich cokołów gresowych w ściany, tych na schodach też. Bardzo ułatwia to sprzątanie i poprawiło znacznie estetykę korytarzy.- wydzielenie osobnej tablicy rozdzielczej na poddaszu.- zrobienie drugiego, małego tarasu częściowo zadaszonego od strony wschodniej.- zagospodarowanie działki (w tym kanalizacja ze studzienkami chłonnymi) i wykonanie profesjonalnego ogrodu przed pracami wykończeniowymi w budynku. Teraz wiatr nam nie zamiata działki, w domu można bez obaw otwierać okna i drzwi i ogród jest coraz piękniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 12.06.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Z całą pewnością sprawdziło się wykonanie drenażu wokół budynku przeszło dwa lata przed rozpoczęciem prac budowlanych. Dodatkowo zadowoleni jesteśmy z odprowadzenia wody z dren do naszego stawu, który miał być koniecznością, a jest naszą dumą (choć ostatnio zaniedbaną niestety). Dzięki zdrenowaniu działki odpowiednio wcześniej, mamy pewność, co do posadowienia budynku. Co miało osiąść, osiadło, co miało zostać wypłukane, też już spłynęło. Zatem, jeśli ktoś planuje budowę, np. za rok, dwa, a ma już działkę (czytaj łąkę ), w dodatku niezbyt suchą, koniecznie niech wykona drenaż!!! Co prawda jeszcze nie mieszkamy u siebie, ale już teraz wydaje się być trafiony pomysł z dodatkowym wyjściem z pralnio-kotłowni na ogród. Unika się w ten sposób przechodzenia przez garaż i/lub mieszkanie z całym naręczem prania. Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 13.06.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Już się sprawdziło : - sterowanie bramy garażowej pilotem - jeden klucz do wszystkich drzwi ( wejściowe , ogrodowe , przejściowe z garażu do domu - rozmieszczenie gniazdek elektr. , telefonicznych , TV , komputerowych , wyprowadzenie kabli do kina domowego i projektora - taras z drewna egzotycznego ( pomijając wygląd bo to rzecz gustu , jest bardzo przyjazny w użytkowaniu , nie nagrzewa się nadmiernie i nie jest śliski kiedy napada - taras zadaszony ( 20m2 ) - w związku z tym ewentualnie mokre są tylko jego obrzeża - czujnik zmierzchowy - nie trzeba pamiętać o włączaniu świateł zewnętrznych - kominek - dzień bez kominka to dzień stracony ( i nie tylko ze względu na ciepło jakie daje ale na cudowny nastrój jaki wprowadza ) Sprawdzi się w miarę przypływu gotówki : - brama wjazdowa i furtka sterowana pilotem - tym samym co brama garażowa - automatyczne podlewanie ogrodu - skończy się walka z wężem - odkurzacz centralny , zwłaszcza szufelki automatyczne i separator do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 13.06.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Sprawdziło się : całkowite podpiwniczenie domu i umieszczenie tamże zaplecza gospodarczego ,pralnio-suszarnia z zsypem nabrudne ubrania,dom bez skosów na piętrze,kuchnia robocza nie połšczona a salonem,owietlenie schodów takie tuż nad stopniami,no i monitoring domu jednak daje mi komfort. Sprawdzi się mam nadzieję wkrótce /jak tylko ekipa poprawi podjazd/ jeden pilot do obu bram i alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 nie sciagałem tzw "humusu" - sprawdziło sie - nic nie osiada, nie gnije ani nie smierdzi wylewanie fundamentów prosto w grunt - równiez jestem zadowolony łągodny podjazd zamiast 2 schodków instalacje wod - kan. w kominie i wiele innych ...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 13.06.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Witam! Sprawdzilo sie:- to co chcielismy w projekcie (byla to rozbudowa wiec projekt indywidualny) w praktyce - rozplanowanie pomieszczen.- loggia kosztem mniejszej sypialni (nie ma to jak wyjsc sobie raniutko, usiasc pod daszkiem i dobudzic sie do konca, a wieczorkiem poczytac ksiazke- rolety elektryczne - niesamowita wygoda- podlaczenie rolet do centrali alarmowej - dzieki temu moge sobie sterowac roletami grupowo, programowac kiedy maja sie podniesc a kiedy opuscic- MOSKITIERY - rewelacja, mozna sobie spac przy otwartym oknie, czy nawet siedziec w pokoju z zapalonym swiatlem - zaden owad nie wleci- strych - niby mial byc niepotrzebny a jednak stal sie bardzo potrzebny na roznego rodzaju klunkry, ajzole, kartony itp.- wygodna elektryczna brama garazowa- kominek - pale okazyjnie, ale naprawde jest fajnie cieplutko i przyjemnie- druga lazienka - Biorac pod uwage motto mojej zony "Lazienka to moje ulubione miejsce w ktorym spedzam duzo czasu" przydaje sie codziennie- sprawdzila sie ekipa od alarmu, instalacji elektr, wykonczenia wewnatrz i zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.06.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 nie sciagałem tzw "humusu" - sprawdziło sie - nic nie osiada, nie gnije ani nie smierdzi A to mam pytanie ILE lat ma Twoj dom? Moze mam wiedze na ten temat teoretyczna, ale zyje w przeswiadczeniu ze zdejmowanie humusu jest niezbedne..., a to ze u kogos kto nie zdjal akurat nic sie nie dzieje to znaczy ze ten ktos ma naprawde ślepy fart....(inna rzezcz ze jak sie nic nie dzieje przez rok to nie znaczy ze nie zacznie po 3 latach - stad pytanie ile juz zbudowany i uzytkowany dom masz) Naprawde polecasz innym forumowiczom nie zdejmowanie humusu ? , niezaleznie od tego ile cm jego maja i na jakiej glebie i jaki budynek budują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.06.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 ...a jednak stal sie bardzo potrzebny na roznego rodzaju klunkry, ajzole, kartony itp. Co to są klunkry i ajzole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 14.06.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Maciek-MZM czy moskitiery są otwierane? Z czego są zrobione? Czy są jako integralna część okna i znim wykonana, czy też dokupione później? Jakiej firmy one są i ile kosztowały? Oczywiście okna masz drewniane, bo nie słyszałem jeszcze o moskitierach w oknach PCV. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 14.06.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ...a jednak stal sie bardzo potrzebny na roznego rodzaju klunkry, ajzole, kartony itp. Co to są klunkry i ajzole? No tak wychodzi ze mnie urodzony Poznaniak i mowie po poznansku: klunkier - częściej w lm klunkry graty, rupiecie, drobiazgi, podniszczony ubiór, łachmany ajzol - przedmiot żelazny, metalowy; kawałek żelaza, metalu; żelastwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 14.06.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Maciek-MZM czy moskitiery są otwierane? Z czego są zrobione? Czy są jako integralna część okna i znim wykonana, czy też dokupione później? Jakiej firmy one są i ile kosztowały? Oczywiście okna masz drewniane, bo nie słyszałem jeszcze o moskitierach w oknach PCV. Pzdr. A wiec po kolei: - moskitiery sa ROLOWANE, w zwyklych oknach sa chowane w skrzynce od rolety (rozwijaja sie gora - dol), w balkonowy i tarasowym sa tez rolowane z tym ze rozwijaja sie lewo-prawo (po zwinieciu sa schowane w kasetce) - zrobione sa z drobnej siateczki, jakis plastik, z daleka nie widac ze jest moskitiera zaslonieta czasem trzeba uwazac , - sa integralna czescia rolety lub osobno (tarasowa i balkonowa), montowane byly zaraz po montazu okien, przed ociepleniem i tynkowaniem - firlma KRISPOL . Nie wiem ile kosztowaly, bo bralem je razem z oknami i roletami na jedna fakture uslugowa - sadze ze okna PCV czy drewniane nie maja tu znaczenia poniewaz moskitiera jest osobna czescia okna, ale masz racje mam okna drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 14.06.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Sprawdziło się:- rozprowadzenie wody deszczowej w gruncie pod trawnikiem- napędzane elektrycznie rolety zewnętrzne montowane w nadprożach- wykonanie projektu ogrodu na samym początku budowy łącznie z nasadzeniami większych drzewek- rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka- ściana trójwarstwowa- piec kondensacyjny- miejsce w domu (u mnie akurat pod schodami) na składowanie większej ilości drewna do kominka (jak załaduję jesienią to do wiosny wystarczy, reszta suszy się na dworze)- czujniki zmierzchowe do oświetlenia na zewnątrz- zrobiebie instalacji elektrycznej i wodnej w ogrodzie- strych nad garażem- duży taras, na którym ustawiliśmy mnóstwo donic z roślinami. No i sporo innych rzeczy, o których wspomnieli przedmówcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.06.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 nie sciagałem tzw "humusu" - sprawdziło sie - nic nie osiada, nie gnije ani nie smierdzi A to mam pytanie ILE lat ma Twoj dom? Moze mam wiedze na ten temat teoretyczna, ale zyje w przeswiadczeniu ze zdejmowanie humusu jest niezbedne..., a to ze u kogos kto nie zdjal akurat nic sie nie dzieje to znaczy ze ten ktos ma naprawde ślepy fart....(inna rzezcz ze jak sie nic nie dzieje przez rok to nie znaczy ze nie zacznie po 3 latach - stad pytanie ile juz zbudowany i uzytkowany dom masz) Naprawde polecasz innym forumowiczom nie zdejmowanie humusu ? , niezaleznie od tego ile cm jego maja i na jakiej glebie i jaki budynek budują? brzoza ogląda dicovery i koniecznie chce miec skansen u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 14.06.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Maciek-MZM czy moskitiery są otwierane? Z czego są zrobione? Czy są jako integralna część okna i znim wykonana, czy też dokupione później? Jakiej firmy one są i ile kosztowały? Oczywiście okna masz drewniane, bo nie słyszałem jeszcze o moskitierach w oknach PCV. Pzdr. A wiec po kolei: - moskitiery sa ROLOWANE, w zwyklych oknach sa chowane w skrzynce od rolety (rozwijaja sie gora - dol), w balkonowy i tarasowym sa tez rolowane z tym ze rozwijaja sie lewo-prawo (po zwinieciu sa schowane w kasetce) - zrobione sa z drobnej siateczki, jakis plastik, z daleka nie widac ze jest moskitiera zaslonieta czasem trzeba uwazac , - sa integralna czescia rolety lub osobno (tarasowa i balkonowa), montowane byly zaraz po montazu okien, przed ociepleniem i tynkowaniem - firlma KRISPOL . Nie wiem ile kosztowaly, bo bralem je razem z oknami i roletami na jedna fakture uslugowa - sadze ze okna PCV czy drewniane nie maja tu znaczenia poniewaz moskitiera jest osobna czescia okna, ale masz racje mam okna drewniane. dzięki za odp. Czy te rolety-moskitiery są szczelne po bokach, tzn. są w prowadnicach? Są na zewn. ramie okna czy wewn.? Chyba na zewn. bo inaczej nie mógłbyś swobodnie otwierać okna. Jak długo je używasz? Są jakieś minusy? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 brzoza ogląda dicovery i koniecznie chce miec skansen u siebie prezentując swój "cienki" dowcip (zamiast coś polecic) , stajesz sie wyjatkowo żałosny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts