harpagan_stas 06.06.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam jestem posiadaczem połowy blizniaka, jako ze wiekiem jestem dośc młody nie znam sie jeszcze na tych wszystkich sprawach prawa budowlanego i załatwiania papierków mam pytanka, ale do rzeczy, jak pisałem mam pół blizniaka , chciałbym wybudowac przy wejsciu murowany ganek (wiatrołap), niestety w miejscu przyszłej sciany jest skrzynka z zabezpieczeniem przedlicznikowym (w dośc kiepskim stanie, stary budynek instalacja aluminiowa)i teraz pytanka: - czy na taka "budowe" (wiatrołapa) potrzebuje jakiegos projektu pozwolenia itp. - czy moge sam przeniesc skrzynkę z zabezpieczeniem - do kogo nalezy wymiana instalacji od słupka na dachu(przyłącze napowietrzne) do licznika - ewentualnie jakie papiery i pozwolenia sa do tego potrzebne - i najwazniejsze dla mnie - orientacyjne koszty (narazie gryze sie z kazdym groszem- jestem w trakcie remontu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 08.06.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Budowa ganku - byc moze wystarczy zgloszenie ale upewnij sie w starostwie (zwlaszcza jak masz "zyczliwych" sasiadow).Granice eksploatacji przylacza napowietrznego ustala sie zazwyczaj na izolatorach na budynku (przy przewodach golych). Tak wiec cala pozoatala czesc instalacji jest Twoja i tylko Ty ponosisz koszty jej remontu, modernizacji itp. Skrzynki z licznikiem i zabezpieczeniami nie przeniesiesz samodzielnie bo sa oplombowane a za zerwanie plomb grozi kara. Tak wiec musisz sie w tej sprawie skontaktowac ze swoim zakladem energ. Nie ma teraz ogolnopolskich cenikow wiec dopiero po kontakcie z ZE bedziesz wiedzial na ile Cie za taka usluge skasuja.PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts