Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiatrołap

harpagan_stas

Recommended Posts

Witam jestem posiadaczem połowy blizniaka, jako ze wiekiem jestem dośc młody nie znam sie jeszcze na tych wszystkich sprawach prawa budowlanego i załatwiania papierków mam pytanka, ale do rzeczy,

jak pisałem mam pół blizniaka , chciałbym wybudowac przy wejsciu murowany ganek (wiatrołap), niestety w miejscu przyszłej sciany jest skrzynka z zabezpieczeniem przedlicznikowym (w dośc kiepskim stanie, stary budynek instalacja aluminiowa)i teraz pytanka:

- czy na taka "budowe" (wiatrołapa) potrzebuje jakiegos projektu pozwolenia itp.

- czy moge sam przeniesc skrzynkę z zabezpieczeniem

- do kogo nalezy wymiana instalacji od słupka na dachu(przyłącze napowietrzne) do licznika

- ewentualnie jakie papiery i pozwolenia sa do tego potrzebne

- i najwazniejsze dla mnie - orientacyjne koszty (narazie gryze sie z kazdym groszem- jestem w trakcie remontu)

Budowa ganku - byc moze wystarczy zgloszenie ale upewnij sie w starostwie (zwlaszcza jak masz "zyczliwych" sasiadow).

Granice eksploatacji przylacza napowietrznego ustala sie zazwyczaj na izolatorach na budynku (przy przewodach golych). Tak wiec cala pozoatala czesc instalacji jest Twoja i tylko Ty ponosisz koszty jej remontu, modernizacji itp. Skrzynki z licznikiem i zabezpieczeniami nie przeniesiesz samodzielnie bo sa oplombowane a za zerwanie plomb grozi kara. Tak wiec musisz sie w tej sprawie skontaktowac ze swoim zakladem energ. Nie ma teraz ogolnopolskich cenikow wiec dopiero po kontakcie z ZE bedziesz wiedzial na ile Cie za taka usluge skasuja.

PZDR.