Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z drzwiami wewnętrznymi, w których zamontowano duże tafle szklane? Zastanawiam się nad zakupem tego typu drzwi gdzie skrzydło jest zbudowane z dużej szyby trzymanej tylko przez dwa pionowe elementy ramy - od strony zawiasów i klamki (u góry i u dołu jest wolna szyba do ościeżnicy). Przykładem mogą być drzwi InterdDoora z serii Derby Platinium. Niestety mam już serdecznie dość sprzecznych opinii na temat szyb, które są montowane w tego typu drzwiach - w każdym sklepie co innego mówią. Czy prawdą jest, że szyby piaskowane i satynowane są bardzo trudne do utrzymania w czystości? Czy to prawda, że trwale się brudzą i praktycznie niemożliwe jest przywrócenie im pierwotnego wyglądu po krótkim czasie normalnego użytkowania? A może są jakieś impregnaty, pozwalające zabezpieczyć takie szyby przed nieusuwalnymi plamami? W jednym ze sklepów mówiono mi że szyby montowane w drzwiach Dewro (wzór analogiczny do Interdoora) szyby piaskowane są czymś zabezpieczone. A może jedyną alternatywą są jednak szyby matowe, gdzie skleja się dwie szyby i folię w środku przez co szyba jest nieprzejżysta, a obydwie zewnętrzne powierzchnie są gładkie?

Proszę Was, poradźcie coś bo już 3 tygodnie głowię się nad tym i nie wiem co z tym zrobić.

https://forum.murator.pl/topic/55362-szyba-do-drzwi-wewn%C4%99trznych-porad%C5%BAcie-jak%C4%85-wybra%C4%87/

• 4 weeks później...
Cześć

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z drzwiami wewnętrznymi, w których zamontowano duże tafle szklane? Zastanawiam się nad zakupem tego typu drzwi gdzie skrzydło jest zbudowane z dużej szyby trzymanej tylko przez dwa pionowe elementy ramy - od strony zawiasów i klamki (u góry i u dołu jest wolna szyba do ościeżnicy). Przykładem mogą być drzwi InterdDoora z serii Derby Platinium. Niestety mam już serdecznie dość sprzecznych opinii na temat szyb, które są montowane w tego typu drzwiach - w każdym sklepie co innego mówią. Czy prawdą jest, że szyby piaskowane i satynowane są bardzo trudne do utrzymania w czystości? Czy to prawda, że trwale się brudzą i praktycznie niemożliwe jest przywrócenie im pierwotnego wyglądu po krótkim czasie normalnego użytkowania? A może są jakieś impregnaty, pozwalające zabezpieczyć takie szyby przed nieusuwalnymi plamami? W jednym ze sklepów mówiono mi że szyby montowane w drzwiach Dewro (wzór analogiczny do Interdoora) szyby piaskowane są czymś zabezpieczone. A może jedyną alternatywą są jednak szyby matowe, gdzie skleja się dwie szyby i folię w środku przez co szyba jest nieprzejżysta, a obydwie zewnętrzne powierzchnie są gładkie?

Proszę Was, poradźcie coś bo już 3 tygodnie głowię się nad tym i nie wiem co z tym zrobić.

Jeszcze lepiej wyglada skrzydło bez zadnych listew, tylko z klamką i zawiasami.

Piaskowane szkło jest następnie teflonowane aby uchronić go przed trwałym zanieczyszczeniem.

Najefektowniejsze drzwi jakie widziałem zbudowane były z 3 warstw szkła gdzie 2 płyty zewnetrzne sa gładkie i całkowicie przeżroczyste, natomiast środkowa jest spękana na kawqałecaki wilkosci paznokcia - dokładnie jak w zbitej szybie hartowanej w samochodzie.

Efekt jest piorunujacy i wyglada to tak jakby te drzwi była zbite i po ich ruszeniu - rozsypią sie na tysiac kawałków..

Równie efektownie wygladają jednowarstwowe obustrionnie piaskowane w drobniutką szachownicę jednak przesunietą wzgledem drugiej strony.

Wszystkiego dowiedziałem sie w tej firmie;

http://www.glasstech.pl/

wiec napewno udziela i innych informacji.

Aha, jeszcze jedno. Dowiedziałem sie ze mogę sobie na moich drzwiach szklanych wypiaskować dowolny rysunek a nawet wizerunek mojej lubej.

Pozdrawiam.

Cześć

My mamy drzwi z Dewro - obydwie płaszczyzny szyb są gładkie.

Nie wiem czy istnieją impregnaty do piaskowanego szkła, ale wiem że na matowej powierzchni zostają trudne do usunięcia ślady.

Wybierz szkło klejone matem do środka.

robiłem takie drzwi z szybami bezpiecznymi czyli własnie z folią w środku grubosci 8mmm jak mają inni nie wiem ale przy tafli 203x60 warto pomyslec o bezpieczenstwie

szyby piaskowane zabezpieczane są teflonem ale to niewiele daje

bardzo trudne do utrzymania , satyna jest trawiona fabrycznie i jest ok

Gość m_ch_konto usunięte

Nie wybrałem sobie takich drzwi, bo bym miał podobne w pracy i w domu, ale nie pytasz o moje zdanie na temat takich drzwi.

Wybierając szybę do swoich też brałem pod uwagę szyby "satynowe" czy jak je nazwać. Odpadły ze wzgędu na "odciski palców", które przy małych dzieciach zawsze występują. Przynajmnieja takie próbki oglądałem. Niestety widać je, choć mniej, na szybach opisanych przez przedmówców - klejonych i z dwóch stron gładkich. Szyba o której pisał ESKIMOS jest fajna i pozbawiona wady "paluchy", ale taki wybór to też rzecz gustu i ceny.

Pisałem o pracy i na tym skończę. Mamy tutaj drzwi całkowicie szklane bez drzewa (poza futryną oczywiście). Nie wiem czy szkło jest hartowane, klejone czy nie, choć wygląda, ze nie. W każdym razie szyba jest z jednej strony satynowa jest na niej napylona warstwa czegoś i te drzwi się "nie palcują" tzn. ślady są niemal niewidoczne.

Jeżeli problem "paluszków" jest dla Ciebie tak ważny jak dla np. dla mnie, to koniecznie sprawdź sobie proponowane przez producenta szyby.