Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty z kamieni

Recommended Posts

Witam wszyskich

postanowiłam ocieplić moją "chatkę"a ponieważ w domu jest wilgoć zaczęłam od fundamentów. Po odkopaniu zobaczyłam że są one zrobione z okrągłych kamieni i tu moje pytanie jak osusząć coś takiego?Czy jest jakaś specjalna technika???Bedę bardzo wdzięczna z info. Dodam że domek jest z czasów przedwojennych .

Pozdrawiam

Witam wszyskich

postanowiłam ocieplić moją "chatkę"a ponieważ w domu jest wilgoć zaczęłam od fundamentów. Po odkopaniu zobaczyłam że są one zrobione z okrągłych kamieni i tu moje pytanie jak osusząć coś takiego?Czy jest jakaś specjalna technika???Bedę bardzo wdzięczna z info. Dodam że domek jest z czasów przedwojennych .

Pozdrawiam

Domek podpiwniczony? Murowany? Drewniany? Nad warstwą fundamentów możnaby wykonać osuszenie za pomocą iniekcji krystalicznej, tania i skuteczna metoda. poniżej link do speców ;) :

http://www.aktywator.pl/index.html

Witam

dzieki za odp

domek nie jest podpiwniczony i jest murowany. Zaraz zapoznam się z tą metodą. Mam jeszcze tylko takie pytanie ponieważ osoba która obkopała te fundamety zalecila zeby one stały tak 2-3 miesiace czy to wskazane?

Pozdrawiam

Witam

dzieki za odp

domek nie jest podpiwniczony i jest murowany. Zaraz zapoznam się z tą metodą. Mam jeszcze tylko takie pytanie ponieważ osoba która obkopała te fundamety zalecila zeby one stały tak 2-3 miesiace czy to wskazane?

Pozdrawiam

Całe odkopała? :o

no i ładnie że odkopała dokonała w ten sposób "inwentaryzacji" budynku, ale jak wykopała tak z metr w ziemię to proponowałbym te dziury zasypać trochę bo już pomijając fakt że można w nie wpaść to np po jakimś oberwaniu chmury to Ci domek może popłynąć trochę gdy się ziemia pod nim przemieni w błoto...

ciekawe co ma wyschnąć przez te 2-3 miesiące???

Przecież mieszkasz nie pod ziemią tylko na parterze :p i gdy nawet ściana wyschnie/ w co wątpię to jak zawalisz wykop znowu nasiąknie...

skoro są zawilgocone ściany to jednoznacznie wskazuje to na brak/lub jest uszkodzona/jest za nisko czyli pod ziemią izolacja przeciwwilgociową "pozioma" zapobiegająca kapilarnemu podciąganiu wody z ziemi do ścian pomieszczeń - czy widać tam gdzieś ślady lepiku/papy między cegłami pewnie nie - domek przedwojenny to nie dawali izolacji...

Naprawa - założenie izolacji poziomej w już wybudowanym budynku to sprawa kosztowna i skomplikowana trzeba wykonać ją we wszystkich ścianach,

te iniekcje z powyżej - one robią cegły i zaprawę wodonieprzepuszczalnymi - robią z nich izolację - nie "osuszają" ścian ściany same potem wyschną...

chociaż ja lubię metody "betonowe "sprawdzone przez lata:

- klasyczną metodą jest "podcinka" budynku i ułożenie tej izolacji - link do jednej z metod tej "podcinki": http://www.e-izolacje.pl/38_2173.htm

potem trzeba też wykonać izolację w posadzkach - na poziomie tych w ścianach - co też pewnie wymagać będzie ich rozbiórki

:(

i tylko te operacje WSZYSTKIE wykonane dadzą efekt trwały nie na chwilę - bo ktoś Ci pomaże ściany jakąś chemią pomaluje i przez miesiąc w lecie będzie ładnie a potem tak samo :evil: [/url]

Witam

dzieki za odp

Pozdrawiam

Jeśli odkopywać, to jedynie odcinkowo, poza tym, musi być ku temu jakies uzasadnienie. W przypadku, gdy ten domek nie posiada izolacji poziomej, a zakładam, że takowej nie ma, to osuszenie fundamentów (grawitacyjne) na niewiele się zda, podejrzewam, że zamysłem odkopującego było to, żeby osuszyć te kamyczki a następnie wszystko zaizolować, co nie przyniesie odpowiedniego rezultatu. Przede wszystkim należałoby sie odciąć od źródła zawilgocenia, które prawdopodobnie pochodzi od fundamentów. Należy stworzyć przeponę poziomą powyżej fundamentów. Dopiero mając skuteczną poziomą barierę przeciwwilgociową można działać coś dalej.