AAgnieszk 06.06.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Zastanawiam się czy zmieniając bank stracę prawo do ulgi odsetkowej, zaciągnęłam kredyt na 50%wartości działki w Kredyt Banku, ale na budowę zaciągnęłabym w innym... jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 07.06.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Zastanawiam się czy zmieniając bank stracę prawo do ulgi odsetkowej, zaciągnęłam kredyt na 50%wartości działki w Kredyt Banku, ale na budowę zaciągnęłabym w innym... jak to jest? ulga odsetkowa nie obejmuje zakupu działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 07.06.2006 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Czy aby na pewno, gdzie dowiedzieć sie na 100%? W US?Przecież to ten sam kredyt mieszkaniowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 07.06.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Czy aby na pewno, gdzie dowiedzieć sie na 100%? W US?Przecież to ten sam kredyt mieszkaniowy... Niestety, na pewno. Wynika to wprost z ustawy, na kredyt na działkę ulga odsetkowa nie przysługuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 07.06.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jest jeszcze sprawa kredytu na działkę: jeżeli brałaś jakiś konsumencki kredyt to "no problem", jednak jeżeli masz kredyt hipoteczny na działkę w Kredyt Banku, to w żadnym innym banku nie dadzą Tobie kredytu na budowę. Będziesz musiała go przenieść do tego banku, który sobie wybrałaś. A jak nie to dalej brać na budowę w Kredyt Banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 08.06.2006 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Dokładnie tak! Mam kredyt hipoteczno-budowlany na działkę i jesli warunki będą atrakcyjne to pociągnę tam również budowę.. a jeśli nie to konsolidacyjny i przeniesienie kredytu ale czy wówczas nie stracę tej ulgi?To mnie właśnie najbardziej zastanawia. Przy konsolidacyjnym na pewno się traci ulgę, ale nie wiem czy w przypadku takim jak mój??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 08.06.2006 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Dokładnie tak! Mam kredyt hipoteczno-budowlany na działkę i jesli warunki będą atrakcyjne to pociągnę tam również budowę.. a jeśli nie to konsolidacyjny i przeniesienie kredytu ale czy wówczas nie stracę tej ulgi?To mnie właśnie najbardziej zastanawia. Przy konsolidacyjnym na pewno się traci ulgę, ale nie wiem czy w przypadku takim jak mój??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcioszek 08.06.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 jakto jest z tą zmianą banków i zachowaniem ulgi odsetkowej? Czy może ktoś to dokładnie wyjaśnić, czy może to tylko zrobić US?. Byłem ostatnio w BPH i chciałem do nich przenieść kredyt. Na zadane pytanie co z ulgą odsetkową miła Pani odpowiedziała mi że oto proszę pytać macierzysty US. Sam już nie wiem co mam robić - nadmieniam że z ulgi jeszcze nie korzystam bo nie mam zakończonej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 08.06.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 No właśnie to jest skomplikowane. Trzeba bardzo pilnować, żeby było napisane że jest to kredyt hipoteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 08.06.2006 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 W Urzędzie skarbowym też pewnie nie odpowiedzą na 100%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 08.06.2006 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 W Urzędzie skarbowym też pewnie nie odpowiedzą na 100%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 08.06.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 nie ryzykowałabym, nie opieraj się na naszych wydaje mi się... no chyba że ktoś z szanownych forumowiczów pracuje w us. ja pracuję w banku i nikomu nigdy gwarancji nie dajemy, że us czy jakakolwiek instytucja będzie myślała tak jak my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.06.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 refinansowałem kredyt hipoteczny. Długo szukałem możliwości nie-utraty ulgi odsetkowej. I nie znalazłem podstawy, a raczej przesłanki do jeje utraty. W PIT za poprzedni rok, wykazałem kwotę ulgi tylko do czasu refinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 09.06.2006 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Reasumując, jeśli będę niezadowolona z Kredyt Banku to najkorzystniej spłacić kredyt, wykreślić hipotekę z księgi wieczystej i zacząć od nowa w innym banku z kredytem na budowę. To chyba już całkiem pozbawione ryzyka...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts