ponury63 09.03.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2003 Witam uczestników Forum! Zwracam się z ogromną prośbą do Was jako fachowców.Urządzam nowe mieszkanie (w bloku), gdzie większość miejsca zajęta będzie przez moje niezliczone książki, czasopisma, druki i notatki. Papier jest dość cięzki, a zatem:- czy będzie bardzo złym rozwiązaniem, gdy ułożę dużą ilość papieru w jednym miejscu, na powierzchni ok. 1,0 x 0,8 m, przy ścianie konstrukcyjnej ? Przewidywana waga około 500 kg, ciężar równo rozłożony na całej w/w powierzchni (leżący bezpośrednio na podłodze), w pobliżu brak większych obciążeń (ciągi komunikacyjne i kuchnia). Wątpliwości moje biorą się stąd, że do ustawienia np. kominka potrzeba zwiększać wytrzymałość stropu; z drugiej strony ciężar ten rozkłada się przecież na całą powierzchnię stropu i (w moim mniemaniu) wystarczy nie przekroczyć ogólnej wytrzymałości 150 kg/m. kw.Czy mój tok myślenia jest błędny ? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam serdecznie ponury63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 09.04.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Witam. Mi podczas budowy murarze położyli 3t bloczkó na stropie Terriva, na powierzchni 5-6m2. Nic się nie stało. Wcześniej bałem się ustawić tam dużej wanny, bo w końcu to i kilkaset litrów może być )) Bez obaw. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 11.04.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 U mnie w bloku pod ścianą stoi pianino o masie 450kg na dwóch nóżkach o przekroju 2cm x 30cm od 16 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 11.04.2003 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Wy to dopiero jesteście kamikadze, co??? Ale to w sumie czyni mój tok myślenia niezłym Może się nie zawali.... Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.04.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2003 Acha! Zapomniałam dodać, że mieszkam na parterze a pode mną jest suszarnia. Więc prawdopodobieństwo, że spadnie komuś na głowę i zabije jest bardzo małe. Przedtem stało przez trzy lata na 4 piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 13.04.2003 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2003 Konkludując: ciężar NA PEWNO rozkłada się na całą wielkość stropu... i nie ma co pękać, byle nie przejechać tych 150kg/m.kw. (oczywiście bez przesady)Pozdriv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koala 14.04.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 PONURAKU Nie pękaj !!! - Moja biblioteka (około 3000 książek) stoi w 3 dużych regałach na belkach drewnianych i sąsiadka z dołu jeszcze nie przyszła, że coś jej pękło.A tak na poważnie, jeśli postawisz taką kupę papieru na środku, to może być niebezpieczenie, jako budowlaniec, powiem Ci że mogłoby to spowodować niezłe komplikacje, natomiast przy ustawieniu przy ścianie, belka nie pracuje tak bardzo na zginanie, co na ścinanie. Aby przekroczyć naprężenia graniczne na ścinanie potrzeba dużo więcej ciężaru niż ty masz zamiar układać (dużo zależy od grubości i rozpiętości stropu). Jedyny problem jaki występuje to niebezpieczeństwo powstania zarysowania, ale od zarysowania do utraty nośności jeszcze daleka droga. Inna sprawa, że nasi prefabrykatorzy z lat 70-tych (domyślam się iż z takich lat pochodzi BLOK), nie bawili się w wielką dokładność wykonania (chociaż powstało wtedy wiele wniosków racjonalizatorskich na odchudzenie stali i betonu), może trafiłeś na płytę o większej grubości, jak i z lepszym betonem (ktoś nie zaspał przy dozowaniu składników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.04.2003 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Nie, blok jest nóweczka, z zeszłego roku; strop typu monolit, wylewany na żebrowanie...Czyli dobrze kombinowałem z ustawieniem pod ścianą.Dzięki za pomocPozdriv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts