Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

duże obciążenie stropu

Recommended Posts

Witam uczestników Forum!

Zwracam się z ogromną prośbą do Was jako fachowców.

Urządzam nowe mieszkanie (w bloku), gdzie większość miejsca zajęta będzie przez moje niezliczone książki, czasopisma, druki i notatki. Papier jest dość cięzki, a zatem:

- czy będzie bardzo złym rozwiązaniem, gdy ułożę dużą ilość papieru w jednym miejscu, na powierzchni ok. 1,0 x 0,8 m, przy ścianie konstrukcyjnej ? Przewidywana waga około 500 kg, ciężar równo rozłożony na całej w/w powierzchni (leżący bezpośrednio na podłodze), w pobliżu brak większych obciążeń (ciągi komunikacyjne i kuchnia). Wątpliwości moje biorą się stąd, że do ustawienia np. kominka potrzeba zwiększać wytrzymałość stropu; z drugiej strony ciężar ten rozkłada się przecież na całą powierzchnię stropu i (w moim mniemaniu) wystarczy nie przekroczyć ogólnej wytrzymałości 150 kg/m. kw.

Czy mój tok myślenia jest błędny ? Bardzo proszę o poradę.

Pozdrawiam serdecznie

ponury63

• 5 weeks później...

PONURAKU Nie pękaj !!! - Moja biblioteka (około 3000 książek) stoi w 3 dużych regałach na belkach drewnianych i sąsiadka z dołu jeszcze nie przyszła, że coś jej pękło.

A tak na poważnie, jeśli postawisz taką kupę papieru na środku, to może być niebezpieczenie, jako budowlaniec, powiem Ci że mogłoby to spowodować niezłe komplikacje, natomiast przy ustawieniu przy ścianie, belka nie pracuje tak bardzo na zginanie, co na ścinanie. Aby przekroczyć naprężenia graniczne na ścinanie potrzeba dużo więcej ciężaru niż ty masz zamiar układać (dużo zależy od grubości i rozpiętości stropu). Jedyny problem jaki występuje to niebezpieczeństwo powstania zarysowania, ale od zarysowania do utraty nośności jeszcze daleka droga. Inna sprawa, że nasi prefabrykatorzy z lat 70-tych (domyślam się iż z takich lat pochodzi BLOK), nie bawili się w wielką dokładność wykonania (chociaż powstało wtedy wiele wniosków racjonalizatorskich na odchudzenie stali i betonu), może trafiłeś na płytę o większej grubości, jak i z lepszym betonem (ktoś nie zaspał przy dozowaniu składników)