bstach 15.03.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 U mnie jest OKC951S Amica działa jako pochłaniacz nad wyspą. W kuchi mam anemostat wyciągowy 160 wyregulowany na 100m3 na 3-cim biegu i mogę po ponad dwóch latach użytkowania pochłaniacza i WM spokojnie polecić. Reku jeszcze Dream 400, w planach przed najbliższą zimą zmiana na ..... jeszcze nie wiem. Witam, przebrnąłem przez wszystkie strony w tym temacie (i nie tylko) i mam pytanie -> będę miał płytę indukcyjną, w domu będzie WM z reku. W kuchni planuję umieścić wywiew pod sufitem, nad samą kuchenką będzie tylko pochłaniacz zapachów (np. taki http://www.euro.com.pl/okapy/electrolux-efp6411x.bhtml). Czy nie będzie "problemem" dla wywiewu odległość od okapu? Pomiędzy nimi będzie jakieś 3,5-4 metry (może mniej). Kierownik budowy sugerował poprowadzenie dodatkowego kanału do dachu i dalej i zamontowanie zwykłego okapu, ale skoro jest WM, to nie chcę dodatkowo dziurawić domu. Ktoś ma jakieś uwagi do takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik199 11.09.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Proszę wytłumaczcie mi jak krowie na rowie: Projekt już jest, ale wcześniej nie myśleliśmy o rekuperacji. W kuchni nad kuchenką projektant narysował kanały wentylacyjne (pod okap). Teraz już jest decyzja że robimy rekuperację. I pytanie - czy te kanały wentylacyjne są potrzebne czy podłącza się ten okap pod rekuperator? Bardzo proszę o jasną odpowiedź, tak czy nie i dlaczego. Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 12.09.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 decyzja że robimy rekuperację. I pytanie - czy te kanały wentylacyjne są potrzebne czy podłącza się ten okap pod rekuperator? Okap podłączasz pod te dodatkowe kanały. Kupujesz okap z klapkami, które otwierają się jedynie gdy okap pracuje. 99 % czasu okap będzie wyłączony, klapki okapu będą zamknięte i działanie WM nie będzie zakłócane. Mam tak u siebie i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.09.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Dokładnie, mam tak jak panfotograf. Działa od roku bez zarzutu. Czasem przy b. mocnym wietrze słychać jak klapki sie lekko podnoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.09.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Jak to działa? Jest tam jakaś automatyka? Włączam wentylatorem okapu i otwiera sie automatycznie klapa? Tam jest przy niej jakiś siłownik? Możesz podlinkować jakiś taki okap z gotowym rozwiązaniem ? Jak zapomne włączyć okap przy gotowaniu to mi sie po prostu zaparuje kuchnia? bo pomieszczenie bedzie szczelnie zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.09.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Jak to działa? Jest tam jakaś automatyka? Włączam wentylatorem okapu i otwiera sie automatycznie klapa? Tam jest przy niej jakiś siłownik? Możesz podlinkować jakiś taki okap z gotowym rozwiązaniem ? Jak zapomne włączyć okap przy gotowaniu to mi sie po prostu zaparuje kuchnia? bo pomieszczenie bedzie szczelnie zamknięte. Te klapki unoszą się tylko w jedną stronę jak dmuchnie w nie wentylator. Jednak moje zdanie jest takie, że przy wentylacji mechanicznej nie powinno się wyprowadzać osobnej rury do okapu na zewnątrz. Wentylacja mechaniczna powinna pracować na lekkim nadciśnieniu, a przy takim rozwiązaniu z tego nici. Cały czas będzie nam tamtędy uciekać ciepło. Miałem tak zrobione i po pierwszym roku zakleiłem dziurę i wstawiłem pochłaniacz (filtry węglowe). Oczywiście nie działa to już z taką sprawnością jak z rurą na zewnątrz, ale w skrajnych przypadkach po prostu uchylam okno. Z mojego doświadczenia tak jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.09.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 No tak ale np w okresie wiosna-jesien taki okap z klapą wydaje sie ciekawym rozwiązaniem. Filtry węglowe swoje kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.09.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) No tak ale np w okresie wiosna-jesien taki okap z klapą wydaje sie ciekawym rozwiązaniem. Filtry węglowe swoje kosztują. Rekuperator ma za zadanie odzyskać energię. Zimą w postaci odczuwalnego dla nas ciepła, a latem chłodu. Wywalając powietrze przez rurę na zewnątrz, omijając rekuperator, na pewno "zagrzejemy" dom wcześniej. No chyba że będziemy to robić w nocy albo chłodne dni. Edytowane 13 Września 2016 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 13.09.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Witam, Stan- Rekuperator AirPack 400 , wszystkie stare kanały wentylacyjne zaślepione, wyciąg kuchenny podłączony do oddzielnego kanału z wyrzutem na zewnątrz i blokowany szczelnie przepustnicą z siłownikiem, sterowanym z rekuperatoa. Oto moje doświadczenia w kwestii reku - okap. Jakiś czas temu, ktoś mnie pytał a ja mu odpowiadałem: Chciałem zapytać się o ten wyciąg, o którym pisałeś, że masz w kuchni i prawie nie używasz - moją piękniejsza połowa powiedziała, że nie chce, aby zapachy z kuchni rozchodziły się po całym domu i ma być okap/wyciąg na kuchenką (będzie indukcja). Jeszcze zanim założyłem reku - moja piękna połowa nie zgodziła się na tradycyjny okap (wielka tuba nad kuchnią), więc założyłem wielką turbinę(wyciąg franke) w zabudowie. Szafka pokrywa mniej więcej dwa palniki i miała swoją mocą nadrabiać rozmiar. Aby zabrała całą wilgoć i zapach musiała podczas gotowania cały czas pracować. Jeśli pracowały cztery palniki to nawet nie ma co marzyć o tym by to się udało nawet na największym biegu. Efekt działania tego gówna, to ogromny hałas i ogromne ilości powietrza wywalanego w kosmos. Praktycznie w zimę nie dało się tego używać, bo w ciągu 20 minut w całym domu była lodówa. Ratowaliśmy się otwieraniem okna w kuchni, to lodówa była tylko w kuchni i przeziębiona “kucharka”. Dlatego właśnie myślałem, żeby zrobić jakiś pochłaniacz zapachów/tłuszczu znad kuchenki –> Po jaką cholerę? Chcesz założyć wyciąg bez możliwości wyrzutu na zewnątrz – czyli reasumując --- masz zamiar włączać hałaśliwe ustrojstwo tylko po to by przechwyciło ci odrobinę tłuszczów (bo przecież wilgoci, ani zapachów ci nie zlikwiduje) a następnie wywaliło ci to całe powietrze ponownie do pomieszczenia. Tak naprawdę to po prostu rozdmuchasz sobie cały ten syf po kuchni i to z duża prędkością, bo aby przechwycić wszystko z nad kuchni to będzie musiało zapiepszać na wysokich obrotach. Bez sensu, totalna głupota. Te urządzenia są produkowane tylko do zastosowania w blokach w których zabronione jest stosowanie wyrzutu do kanałów wentylacyjnych, więc wymyślono takie coś- w myśl zasady a niech ludziki mają, my zarobimy a ludziki poczują się jak pozostali, którzy aby zjeść obiad muszą przez godzinne słuchać wycia turbiny. boję się czy sama kratka od reku da radę. Obecnie w czasie pory obiadowej reku chodzi na 30-40% i jest ok. Jeśli by nie wystarczało to jednym kliknięciem mogę włączyć funkcję “wietrzenie” i przez 30 min reku śmiga na 120%. Jednak najczęściej tę funkcję włączam po gorącym prysznicu a nie ze względu na gotowanie. Wyobraź sobie zaparowaną łazienkę, jak po saunie – po 15 min nie ma śladu czyjejś kąpieli. Praktycznie wilgoć znika po 30 min podczas standardowej prędkości. Ja na serio szukam teraz jakiegoś dobrego sprzętu do nawilżania sypialni – śmieszne, bo wydałem kupę kasy na reku by mieć sucho. Obecnie wynajmujemy mieszkanie, w którym nie ma żadnego wyciągu w kuchni (a wentylacja grawitacyjna kiepsko działa) i niestety całe mieszkanie jest od razu przesiąknięte smażonym kotletem albo gotowanym rosołem :/ Nie porównuj gówna do rosołu. Porównywanie małego mieszkania bez wentylacji do nowego domu(ocieplony bez mostków) ze sprawną wentylacją mechaniczną z reku, to tak jak by porównywać rakietę do poloneza i zadawanie pytania czy na podróż na księżyc powinieneś wziąć więcej kanapek, bo jak kiedyś jechałeś polonezem to bardzo dużo kanapek trzeba było opierniczyć, no to pewnie w rakiecie będzie tak samo. Przejdź na inny system myślenia. Moim zdaniem istnieją tylko dwa sprawne systemy wentylacji: Albo reku, albo stary dobry system wentylacji grawitacyjnej- żadnych wyciągów i wentylatorów czy to w kuchni czy w łazience- żadnych. Kolega ma zrobiony dom z grawitacją, ale taką prawidłową, zrobioną z głową, czyli czerpnia w ogrodzie, kanały w ziemi, nawiewy pod kuchnią, olbrzymi okap nad całą kuchenką i dobry ciąg w kominie (jak w zamczysku). Wszystko policzone i działa sprawnie. On jest zadowolony- świeże powietrze, zero zapachów i hałasów. Niestety poniósł duże koszty tej wentylacji i oczywiście występują duże straty ciepła i to jest wielki minus.Dlatego ja wolałem system z rekuperatorem. Działa tak jak powinien. Robi swoje, aż za bardzo. Wystarcza w zupełności. Nie jest to system idealny i ma swoje wady i gwarantuję ci, że jeśli wszystko dobrze zaprojektujesz i wykonasz, to jedyny problem jaki będzie cię dręczył, to CO ZROBIĆ GDY NA ZEWNĄTRZ ŚMIERDZI!!! I nad rozwiązaniem tego problemy radzę ci się skupić już teraz, a myślenie nad okapem to strata czasu.Kolejny raz budując dom robiłbyś jakikolwiek wyciąg/pochłaniacz/okap nad kuchenką czy tylko i wyłącznie kratka od reku ? Z mojej powyższej wypowiedzi wynika, że nie robiłbym nic takiego. I tu cię zaskoczę. Ponieważ dokładnie tak jak ty teraz nie mogłem uwierzyć, że reku wystarczy, więc na wszelki wypadek pozostawiłem turbinę nad kuchenką i istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że budując nowy dom postąpiłbym tak samo. (oczywiście szczelna przepustnica z automatyką itd)Już tłumaczę czemu:1 Na wszelki wypadek i dla spokojnego sumienia, żeby później nie żałować, że na etapie budowy (czyli bez kucia ścian i łatwa i tania robota)nie zrobiłeś tego co może ci się przydać kiedyś. Wiadomo co kiedyś będzie? To tak jak by zrobić za mało gniazdek i po kilku latach ponownie ryć gipsowane i pomalowane ściany- lepiej niech ich będzie za dużo niż miałoby braknąć.2 Co to cię kosztuję- grosze na tle całej budowy. Jeden kanał wentylacyjny wyprowadzony ponad dach za pomocą plastikowego kominka wentylacyjnego (pamiętaj by cały kanał był dobrze ocieplony aż po czubek nad dachem), Jedna przepustnica z siłownikiem i jakaś turbinka wyciągowa w zabudowie.- żaden koszt.3 W bardzo wyjątkowych sytuacjach (Gotowanie octu, smażenie ryb czy cebuli), można użyć (po uchyleniu okna), tak jak pisałem, kilka razy w roku- ale mam, więc mogę użyć a jak nie używam, to zupełnie jego istnienie mi nie przeszkadza. 4 W lato przy otwartych oknach możesz używać do woli, gdy tylko zapragniesz sobie pohałasować to proszę bardzo i tak reku ma otwarty bypas i nie odzyskuję ciepła, więc nic nie stoi na przeszkodzie. Można nawet wyłączyć zupełnie reku na długi czas i używać wyłącznie okapu. Trochę byłoby to bez sensu, ale nie wiem, może awaria reku, może jakieś prace serwisowe, to zawsze mam alternatywę nad kuchenką, która pomoże w lato w przewentylowaniu mieszkania. Trzeba pamiętać, że przy budowie nowego domu nie wykonuje się tradycyjnych kanałów wentylacyjnych i kominów wylotowych (są zbędne, szkoda kasy), więc jak reku padnie, to wyciąg może się przydać.- Wnioski:::::- reku oczywiście tak-wyciag z pochłaniaczem nie nie nie-wyciąg z wyrzutem na zewnątrz (odpowiednio zrobiony), jak kto chce - może go nie być, lub może być. Ja wole go mieć. To tyle. Mam nadzieję, że już wszystko rozumiesz. Pamiętaj, ważne rzeczy: Dobre reku- przydatne funkcje i możliwości rozwoju i automatyka, trochę większe- to cicha praca, na strychu –dobrze ocieplić i reku i kanały, kanał od wyciągu – dobrze ocieplić syfon do odwodnienia – oryginalny, kulowy, (jeśli na strychu to + kabel grzewczy w rurę)koniecznie stwórz sobie możliwość bezpiecznego wyłączania reku- szczelne przepustnice z siłownikami w odpowiednich miejscach (ja założyłem zwykłe i będę teraz wymieniał- serce mnie boli, tak ładnie je ociepliłem - tyle pracy)Poczytaj na stronie producenta Thessla Green o możliwościach AirPack- ów. Dla mnie bezkonkurencyjne. Wielka sprawność, funkcja kominek, funkcja wietrzenie sterowana z łazienki i z pokoju oddzielnie, i wiele innych. Sterowanie przez WiFi- będzie można olać sterownik na ścianie i o jeden kabel mniej. Mam nadzieję, że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.09.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Sorki ale nie jestem za bardzo w temacie i nie wiem gdzie opisywałeś swoja instalację ale jak masz to dokładnie zrobione w kuchni? Rozumiem że lecą kanały wywiewne do reku i tam co ? Jaka przepustnica i po co ? Piszesz że okap niepotrzebny więc tylko anemostat w kuchni ? Jeśli opisałeś to gdzies dokładnie to prosze o linka bo niedługo wchodzi mi firma od WM i oni właśnie proponuja w kuchni albo pochłaniacz albo okap z klapą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 13.09.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Dziewięć postów wcześniej. W kuchni: anemostat wywiewowy na suficie lub na ścianie w okolicy kuchenki. Dodatkowo nad kuchnią normalny wyciąg kuchenny z turbiną, podłączony do oddzielnego kanału wentylacyjnego z wyjściem nad dach (kominek wentylacyjny). Ów kanał jest blokowany przepustnicą z siłownikiem. Jest cały czas zamknięta. W momencie włączenia turbiny wyciągu kuchennego przepustnica się otwiera. Tak mam zrobione i polecam. Motywy, które mną kierowały masz opisane powyżej. Edytowane 13 Września 2016 przez Darek9999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.09.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 No czyli mam normalną WM w kuchni plus kanał wentylacyjny z klapą tylko ładniej to opisałeś Tyle że klapa u ciebie jest sterowana siłownikiem a nie ciągiem powietrza. Podlinkujesz tą przepustnice z siłownikiem która zastosowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 13.09.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) żadnego sterowania ciągiem powietrza. Musi być siłownik i szczelne zamkniecie - np. funkcja kominek w rekuperatorze powoduje powstanie nadciśnienia w domu, aby nie było zadymienia podczas rozpalania. Jeśli nie masz szczelnego zamknięcia to nie ma nadciśnienia.Przepustnice i siłowniki są różne, musisz poszukać. Do kuchni założyłem jakąś tanią chińszczyznę, ale na kanały reku dałem porządne drogie siłowniki, maja mnie przeżyć. Wpisz w google przepustnica kanałowa z siłownikiem. Edytowane 13 Września 2016 przez Darek9999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.09.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 A po co przepustnice na kanały z reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 13.09.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Ech to lenistwo! Przeczytaj ze zrozumieniem dziewięć postów wstecz (końcówka postu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.09.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 No to cię zacytuje "Proponuję koniecznie montować hermetyczną przepustnice z siłownikiem na wejściu czerpni do reku- przynajmniej w tym jednym miejscu musi być. To pozwoli na bezpieczne wyłączanie sprzętu. Mam nadzieję, że pomogłem." I dalej nie rozumiem po co ta przepustnica i dlaczego pozwoli ne bezpieczne wyłączenie sprzętu? Bez tego będzie niebezpieczne? Swoją drogą po co w ogóle wyłaczać WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.09.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Mnie też to rozwiązanie wydaje się bardziej optymalne. Wiem że stracę ileś tego ciepła i zaburzę prace WM, ale stosując wyłączenie wentylatora wywiewnego w centrali reku i zwiększenie nawiewu do wydajności zbliżonej do wyciągu okapowego powinno zabierać nieprzyjemne zapachy. Zastosować można tak jak wyżej przepustnicę z siłownikiem (opcja droższa) albo klapę zwrotną szczelną (opcja tańsza) oraz wentylator kanałowy z wyrzutnią na zewnątrz budynku tak aby nie hałasował w kuchni, dodatkowo można zastosować regulator obrotów wentylatora kanałowego tak aby ustawić sobie optymalne wietrzenie. Może i strata ciepła będzie bo przy gotowaniu jest go dużo ale nikt nie mówił że trzeba odzyskiwać wszystko. Taka zmiana ruchu powietrza a nawet otwarcie/rozszczelnienie okna w kuchni i przewietrzanie podczas gotowania może mieć całkiem dobry wpływ na klimat w domu. Oczywiście nie mówię tutaj o zimie i mrozie . Zapominamy w tych wszystkich wyliczeniach o komforcie cieplnym gotującego. Sama rekuperacja nie obniży temperatury w kuchni, wyciągnie coś zapachów, tłuszczu itd ale w kuchni zwłaszcza małej podczas gotowania (nawet zimą) robi się nieprzyjemnie gorąco. Fajnie by było odzyskać to ciepło i rozprowadzić je po pokojach tylko że jest go za dużo w małej jednostce czasu. Gotujemy przez 1-2 godzin dziennie wydzielając bardzo duże ilości ciepła, rekuperator nie jest w stanie w tak krótkim czasie odzyskać bo musiałby pracować z minimalną wydajnością tak aby zdążył to "przetrawić" i rozprowadzić. A to mija się z celem usuwania wilgoci i zapachów z kuchni. Ktoś liczył ile wzrasta temperatura powietrza wyrzucanego na zewnątrz podczas gotowania i intensywnego wentylowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 13.09.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 No to i ja się zacytuję:Z rekuperatorami jest tylko jeden problem, który wszystkich nas dotyczy. Mianowicie smród z kominów od "kochanych" sąsiadów. Niestety czasami konieczne jest zatrzymanie urządzenia z tego powodu, a to jest bardzo niewskazane. Ponieważ następuję cofka i w kanale czepni następuję bardzo duża kondensacja wody. Proponuję koniecznie montować hermetyczną przepustnice z siłownikiem na wejściu czerpni do reku- przynajmniej w tym jednym miejscu musi być. To pozwoli na bezpieczne wyłączanie sprzętu.-Powodów zatrzymania może być więcej np. awaria, serwis, brak prądu, inny smród.-Negatywne skutki zatrzymania: kondensacja tam gdzie jej nie może być. Kanał czerpni musi być suchy!! Wilgoć tam oznacza rozwój grzybów i innego draństwa.Rozwiązaniem tego problemu jest założenie szczelnych przepustnic, które się zamkną gdy urządzenie się wyłączy. Nie wystąpi cyrkulacja grawitacyjna i nie będzie kondensacji. Można założyć cztery przepustnice lub jeśli szkoda ci kasy to jedną na wejściu czerpni przy rekuperatorze, lub na nawiewie przy rekuperatorze. Wszystko jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 13.09.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Kemotxb;7264945] Gotujemy przez 1-2 godzin dziennie wydzielając bardzo duże ilości ciepła, rekuperator nie jest w stanie w tak krótkim czasie odzyskać bo musiałby pracować z minimalną wydajnością tak aby zdążył to "przetrawić" i rozprowadzić. Z doświadczenia wiem, że tak naprawdę wyciąg kuchenny użyłem w sezonie zimowym może 5 razy (gotowanie grzybków w occie i czasami przy jakiejś śmierdzącej rybie) . Reku bez problemów dawała radę z zapachami i wilgocią. Nie potrzeba się tym przejmować. Zrobić sobie wyciąg kuchenny i niech będzie- jeść nie woła, ale jako oddzielny system i z przepustnicą i to wszytko w temacie. Edytowane 13 Września 2016 przez Darek9999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.09.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Mam kilku znajomych z WM którą mają od kilku lat i nie słyszałem żeby któryś z nich musiał wyłączać reku z powodu smrodu... wiadomo filtry nie wszystko zatrzmują ale bez przesady... mieszkasz w jakiejś niecce otoczonej kominami z piecami węglowymi?U mnie problemu ze smrodzącymi raczej w ogóle nie ma bo nikt w ulicy nie pali piecem na paliwo stałe a najbliższy komin z ciemnym dymem jest z 80-100m dalej.Wydaje mi sie że troche rozdmuchujesz problem którego nie ma. Jeśli rzeczywiście masz takich brudasów za sąsiadów to może jakiś dodatkowy filtr przy czerpni? Pewnie da się kupić coś co przechwytuje ten smród, wyłaczanie reku z tego powodu to dla mnie conajmniej dziwne rozwiązanie. Edytowane 13 Września 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.