giman 05.10.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Mimo wszystko, okap tym lepszy im większy huragan robi - tak więc łączenie go z centralą to taki półśrodek. A ten huragan to wyrzucać na zewnątrz czy zostawić oczyszczony w kuchni (wyciąg vs pochłaniacz)? Założenie: Jest wentylacja mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.10.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Okap, jako dodatkowy wyciąg jest sprawny i jeśli wentylator wyrzucisz na poddasze to również cichy.A oczyszczacz? Raczej przewidziany do mieszkań bez wentylacji, niż domów w których można dowolnie wyciągi dokładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 06.10.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 A co z zaburzaniem wentylacji mechanicznej, ten wyciąg wyciąga więcej niż wszystkie anemostaty wyciągowe razem wzięte. A co z ewentualnym zaciąganiem spalin z kominka. To, że wyciąg lepiej spełni zadanie od pochłaniacza jest oczywiste, ale powyższe wątpliwości straszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.10.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 No jak ktoś potrzebuje do szczęścia wszystkiego na raz to ciężko dogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.10.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 (edytowane) A co z zaburzaniem wentylacji mechanicznej, ... A co z ewentualnym zaciąganiem spalin z kominka....... "strachy na lachy". Gdyby ten wyciąg był włączony cały czas, to pewnie by trochę zaburzał. Ale to jest urządzenie włączane sporadycznie. A w przypadku kominka w pomieszczeniu z WM to i tak musi mieć zamkniętą komorę spalania, więc okap z kominka nic nie będzie zaciągał. Edytowane 8 Października 2018 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 08.10.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Czyli nie bać się wyciągu, ale pamiętać, że:- jak okap otwarty to nie dokładać do kominka- nie używać okapu godzinami- najlepiej uchylić okno wraz z okapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quendi 10.10.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 cześć. komin przy kominku z kanałem dymowym i wentylacyjnym czy sam dymowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 10.10.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 To zależy:)Salon z kominkiem otwarty na kuchnie?Jak tak to niekoniecznie ta wentylacja ma być nad kominkiem.Ja co prawda mam wentylacyjny przy dymowym ale wykorzystany jest do doprowadzenia powietrza do kominka / szczelnie oczywiście/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.10.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 ... "strachy na lachy". Gdyby ten wyciąg był włączony cały czas, to pewnie by trochę zaburzał. Ale to jest urządzenie włączane sporadycznie. Przekonuje się do tego rozwiązania:) Płyta będzie przy ścianie zewnętrznej. Z racji potrzeby ciszy myślę aby w stropie zrobić otwór na rurę od okapu, silnik gdzies na podłodze strychu i podłaczony do takiego dachowego kominka wentylacyjnego. Ma to sens? sa jakies słabe punkty? A w przypadku kominka w pomieszczeniu z WM to i tak musi mieć zamkniętą komorę spalania, więc okap z kominka nic nie będzie zaciągał. Nie istnieje 100% szczelność, a nawet jeśli taki wkład istnieje to nie będzie taki po 5-10-15 latach użytkownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 12.10.2018 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 , silnik gdzies na podłodze strychu i podłaczony do takiego dachowego kominka wentylacyjnego. Trochę zabawy z kabelkami, włącznikami, ale pewnie będzie cichy. Są okapy chowane w szafce wiszącej (mam taki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.10.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Trochę zabawy z kabelkami, włącznikami, ale pewnie będzie cichy. Są okapy chowane w szafce wiszącej (mam taki). Jako, że nie mam kominów wentylacyjnych to i tak muszę coś zrobić czy to przez strop-dach czy dziura przez ścianę. Kabelki, włącznik fakt odrobinę dodatkowej pracy. Nie bardzo wiem jaki okap masz na myśli, ale chyba nie istnieją okapy ciche. Chowany w szafce, czyli taki teleskopowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 12.10.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 3 rok mam okap z pochłaniaczem i prawie nie używamy, jak się coś przypali to wentylacja na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.10.2018 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 okap podszafkowy ... taki okap cichszy nie jest, ale go nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.10.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 3 rok mam okap z pochłaniaczem i prawie nie używamy, jak się coś przypali to wentylacja na maxa A jak używacie to nie ma problemu z tym dużym strumieniem powietrza wyrzucanym w kuchni? Pewnie gdzieś ponad szafkami trzeba by wylot zrobić, 200-300m3/h może pewnie nieźle kurz z szafek wznieść. Czy tego typu problemy sa widoczne, odczuwalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 15.10.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 A jak używacie to nie ma problemu z tym dużym strumieniem powietrza wyrzucanym w kuchni?... Czy tego typu problemy sa widoczne, odczuwalne? Wentylacja wentyluje - przeciągu nie zrobi i domu nie odkurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.10.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Wentylacja wentyluje - przeciągu nie zrobi i domu nie odkurzy Ależ ja wiem co robi wentylacja nie o nią było pytanie, przecież pytałem o powietrze z pochłaniacza Te 250m3/h (lub więcej) wyrzucane przez rurę 150mm przez górną krawędź szafek do wnętrza kuchni powinna co nieco "zakotłować". Ale interesowała mnie praktyczna obserwacja kogoś od pochłaniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.10.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 (edytowane) Przecież to zależy jaki kupisz. U mnie np przefiltrowane powietrze wyrzuca wprzód w górę nie rurami. Co prawda mam wentylację grawitacyjną ale zakaz podłączania okapów do komina - blok- Przy WM okap również będzie służył tylko do wyłapania tłuszczu z powietrza nad kuchenką. Na marginesie.. znajoma mająca WG najpierw narzekała, że mąż nie pozwala jej okien otwierać, ale kiedy zauważyła ile mniej ma odkurzania mebli...to szybko się przyzwyczaiła. Edytowane 15 Października 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.10.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 ................. Te 250m3/h (lub więcej) wyrzucane przez rurę 150mm przez górną krawędź szafek do wnętrza kuchni powinna co nieco "zakotłować". .......... okaz z wentylatorem o wydajności poniżej 400-500m3/h można sobie darować , szkoda pieniędzy. Aby okap miał racje bytu, powinien miec wydajność ponad 500m3/h. jak to sie ma do WM? W niektórych centralach jest funkcja okapu, gdzie wyłączany jest wentylator wywiewny, a nawiewny zaczyna pracować pełna mocą, w innych jest taki "zawór 3D do wentylacji" powodujący , że kanał wyciągowy zostaje zamknięty a otwiera się kanał okapowy i powietrze wywiewane jest tylko przez kanał okapowy(okap bez wentylatora). praca wentylatorów wchodzi tryb max. Nie wiem jak to się ma do tłuszczu w wymienniku, ale przy tej opcji następuje odzysk ciepła. ten "zawór 3D" montowany jest na rurze wywiewnej przed centralą. coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 15.10.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Można pewnie wiele automatyki wprowadzać w tym temacie, jak każdym dziś zresztą, tylko po co? Chyba jednak przerost formy nad treścią, u mnie okap chodzi max 30min dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.10.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Przecież to zależy jaki kupisz. U mnie np przefiltrowane powietrze wyrzuca wprzód w górę nie rurami. . Ooo dzięki nie wiedziałem muszę popatrzyć jak powietrze jest wyrzucane w funkcji pochłaniacza. okaz z wentylatorem o wydajności poniżej 400-500m3/h można sobie darować , szkoda pieniędzy. Aby okap miał racje bytu, powinien miec wydajność ponad 500m3/h.[/img] I taki będę miał, wydajność 500-700m3/h. I 99,9% uruchomień będzie na pierwszym biegu gwarantując mi wystarczające 250-300m3/h i względną ciszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts