Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator a okap kuchenny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co z zaburzaniem wentylacji mechanicznej, ... A co z ewentualnym zaciąganiem spalin z kominka....
... "strachy na lachy". Gdyby ten wyciąg był włączony cały czas, to pewnie by trochę zaburzał. Ale to jest urządzenie włączane sporadycznie. A w przypadku kominka w pomieszczeniu z WM to i tak musi mieć zamkniętą komorę spalania, więc okap z kominka nic nie będzie zaciągał. Edytowane przez panfotograf

... "strachy na lachy". Gdyby ten wyciąg był włączony cały czas, to pewnie by trochę zaburzał. Ale to jest urządzenie włączane sporadycznie.

Przekonuje się do tego rozwiązania:)

Płyta będzie przy ścianie zewnętrznej. Z racji potrzeby ciszy myślę aby w stropie zrobić otwór na rurę od okapu, silnik gdzies na podłodze strychu i podłaczony do takiego dachowego kominka wentylacyjnego. Ma to sens? sa jakies słabe punkty?

A w przypadku kominka w pomieszczeniu z WM to i tak musi mieć zamkniętą komorę spalania, więc okap z kominka nic nie będzie zaciągał.

Nie istnieje 100% szczelność, a nawet jeśli taki wkład istnieje to nie będzie taki po 5-10-15 latach użytkownia.

Trochę zabawy z kabelkami, włącznikami, ale pewnie będzie cichy.

Są okapy chowane w szafce wiszącej (mam taki).

Jako, że nie mam kominów wentylacyjnych to i tak muszę coś zrobić czy to przez strop-dach czy dziura przez ścianę.

Kabelki, włącznik fakt odrobinę dodatkowej pracy.

Nie bardzo wiem jaki okap masz na myśli, ale chyba nie istnieją okapy ciche.

Chowany w szafce, czyli taki teleskopowy?

Okap_teleskopowy_Teka_CNL_6610_270417.jpg

3 rok mam okap z pochłaniaczem i prawie nie używamy, jak się coś przypali to wentylacja na maxa

A jak używacie to nie ma problemu z tym dużym strumieniem powietrza wyrzucanym w kuchni?

Pewnie gdzieś ponad szafkami trzeba by wylot zrobić, 200-300m3/h może pewnie nieźle kurz z szafek wznieść.

Czy tego typu problemy sa widoczne, odczuwalne?

Wentylacja wentyluje - przeciągu nie zrobi i domu nie odkurzy ;)

Ależ ja wiem co robi wentylacja nie o nią było pytanie, przecież pytałem o powietrze z pochłaniacza ;)

Te 250m3/h (lub więcej) wyrzucane przez rurę 150mm przez górną krawędź szafek do wnętrza kuchni powinna co nieco "zakotłować".

Ale interesowała mnie praktyczna obserwacja kogoś od pochłaniacza.

Przecież to zależy jaki kupisz. U mnie np przefiltrowane powietrze wyrzuca wprzód w górę nie rurami. Co prawda mam wentylację grawitacyjną ale zakaz podłączania okapów do komina - blok- Przy WM okap również będzie służył tylko do wyłapania tłuszczu z powietrza nad kuchenką.

Na marginesie.. znajoma mająca WG najpierw narzekała, że mąż nie pozwala jej okien otwierać, ale kiedy zauważyła ile mniej ma odkurzania mebli...to szybko się przyzwyczaiła.

Edytowane przez Pytajnick

.................

Te 250m3/h (lub więcej) wyrzucane przez rurę 150mm przez górną krawędź szafek do wnętrza kuchni powinna co nieco "zakotłować".

..........

okaz z wentylatorem o wydajności poniżej 400-500m3/h można sobie darować , szkoda pieniędzy.

Aby okap miał racje bytu, powinien miec wydajność ponad 500m3/h.

jak to sie ma do WM? W niektórych centralach jest funkcja okapu, gdzie wyłączany jest wentylator wywiewny, a nawiewny zaczyna pracować pełna mocą, w innych jest taki "zawór 3D do wentylacji" powodujący , że kanał wyciągowy zostaje zamknięty a otwiera się kanał okapowy i powietrze wywiewane jest tylko przez kanał okapowy(okap bez wentylatora). praca wentylatorów wchodzi tryb max. Nie wiem jak to się ma do tłuszczu w wymienniku, ale przy tej opcji następuje odzysk ciepła. ten "zawór 3D" montowany jest na rurze wywiewnej przed centralą.

coś takiegob61e623a4941976368e34d4d8abd

Przecież to zależy jaki kupisz. U mnie np przefiltrowane powietrze wyrzuca wprzód w górę nie rurami. .

Ooo dzięki nie wiedziałem muszę popatrzyć jak powietrze jest wyrzucane w funkcji pochłaniacza.

okaz z wentylatorem o wydajności poniżej 400-500m3/h można sobie darować , szkoda pieniędzy.

Aby okap miał racje bytu, powinien miec wydajność ponad 500m3/h.[/img]

I taki będę miał, wydajność 500-700m3/h.

I 99,9% uruchomień będzie na pierwszym biegu gwarantując mi wystarczające 250-300m3/h i względną ciszę.