Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator a okap kuchenny

Recommended Posts

Czy ktoś użytkuje taki zestaw:

- wentylacja mechaniczna,

- okap kuchenny z wyciągiem (wyrzut na zewnątrz budynku, bez związku z systemem wentylacji),

- kominek.

Teoretycznie widzę to tak:

- jak kominek się nie pali to okap można uruchomić nawet bez otwierania okna czy wyłączania wyciągów WM (byle nie za długo).

- jak w kominku się pali to przed uruchomieniem okapu uchylić okno w kuchni i całe powietrze weźmie z tego okna nawet jakby ktoś kominek otworzył?

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dokładnie takie zestawienie. Działa bez zarzutu od 3 lat. Nigdy nie próbowałem otwierać kominek przy włączonym okapie.

Nie chodzi mi o otwieranie kominka, ale o użytkowanie okapu przy rozpalonym kominku (i zamkniętym).

Po prostu czy nie obawiasz się jakiś nieszczelności w kominku i jak już się pali to jak okap to uchylone okno?

Za każdym razem kiedy okap to rozszczelniamy okno. Dom jest tak szczelny że przy zrównoważonej wentylacji mechanicznej (dosłownie 1:1) ciężko drzwi wejściowe otworzyć przy włączonym okapie - kleją się - tak ciągnie.

U mnie okno samo się rozszczelnia przy używaniu okapu na najwyższych prędkościach. Nawet słychać jak się uszczelki odklejają od ościeżnicy.

• 2 months później...
  • 2 years później...

Ja mam wentylację mechaniczną, kominek i okap z wiatrakiem.

Wentylacja mechaniczna ma nawiew w pokojach, korytarzu i salonie, a wyciąg w łazience, kuchni, wiatrołapie i pom. gosp. Dom parterowy.

Kominek z dopływem powietrza z zewnątrz (teraz tak się robi) - rura pod podłoga wychodząca na zewnątrz. Chodzi o to aby kominek miał lepszy cug i nie ciągnął powietrza z budynku.

Okap mam z wentylatorem i wypuszczony bezpośrednio na zewnątrz na dach.

Grunt aby okap miał samo zamykające się klapki, które otwierają się tylko gdy wentylator jest włączony.

Gościu od reku kategorycznie zabronił podłączania okapu pod rekuperację.

Raz, że filtry dostają tłuszczem strasznie dwa, że ten tłuszcz może się osadzać w samych rurach lub co gorsze na wymienniku ciepła.