giman 04.11.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Czy ktoś użytkuje taki zestaw:- wentylacja mechaniczna,- okap kuchenny z wyciągiem (wyrzut na zewnątrz budynku, bez związku z systemem wentylacji),- kominek. Teoretycznie widzę to tak:- jak kominek się nie pali to okap można uruchomić nawet bez otwierania okna czy wyłączania wyciągów WM (byle nie za długo).- jak w kominku się pali to przed uruchomieniem okapu uchylić okno w kuchni i całe powietrze weźmie z tego okna nawet jakby ktoś kominek otworzył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 04.11.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Mam dokładnie takie zestawienie. Działa bez zarzutu od 3 lat. Nigdy nie próbowałem otwierać kominek przy włączonym okapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.11.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Mam dokładnie takie zestawienie. Działa bez zarzutu od 3 lat. Nigdy nie próbowałem otwierać kominek przy włączonym okapie. Nie chodzi mi o otwieranie kominka, ale o użytkowanie okapu przy rozpalonym kominku (i zamkniętym). Po prostu czy nie obawiasz się jakiś nieszczelności w kominku i jak już się pali to jak okap to uchylone okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 04.11.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Za każdym razem kiedy okap to rozszczelniamy okno. Dom jest tak szczelny że przy zrównoważonej wentylacji mechanicznej (dosłownie 1:1) ciężko drzwi wejściowe otworzyć przy włączonym okapie - kleją się - tak ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 08.11.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Dzięki za głos w dyskusji.Miotam się, ale chyba wyciąg do mnie przemawia coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.11.2018 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Za każdym razem kiedy okap to rozszczelniamy okno. Dom jest tak szczelny że przy zrównoważonej wentylacji mechanicznej (dosłownie 1:1) ciężko drzwi wejściowe otworzyć przy włączonym okapie - kleją się - tak ciągnie. U mnie okno samo się rozszczelnia przy używaniu okapu na najwyższych prędkościach. Nawet słychać jak się uszczelki odklejają od ościeżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.01.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Pytanie do tych co mają okap w funkcji pochłaniacza.Którędy macie wylot powietrza? (nad szafkami, w samym okapie, inaczej)Przy 200-300-400 m3/h to duży podmuch jest, na ile będzie to miotać powietrzem w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_CH 17.11.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Witajcie. Proszę o pomoc w podłączeniu okapu. Niewielki blok mieszkalny. W kuchni jeden kanał wentylacyjny z wentylacją mechaniczną prawdopodobnie wspólny dla 4 mieszkań. Czy mogę podłączyć do niego okap jako wyciąg? W oknach oczywiście są nawiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.11.2021 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Nie możesz. To znaczy możesz, ale okap bez wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_CH 18.11.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Nie możesz. To znaczy możesz, ale okap bez wentylatora. Dziękuje za odpowiedź. A mógłbyś ją nieco rozwinąć? Wiem, że przy wentylacji grawitacyjnej byłby problem ale skoro jest mechaniczna i to z dobrym ciągiem to w czym miało by to przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.11.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Jak jest gaz to nie, jak nie ma to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 19.11.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Ja mam wentylację mechaniczną, kominek i okap z wiatrakiem.Wentylacja mechaniczna ma nawiew w pokojach, korytarzu i salonie, a wyciąg w łazience, kuchni, wiatrołapie i pom. gosp. Dom parterowy.Kominek z dopływem powietrza z zewnątrz (teraz tak się robi) - rura pod podłoga wychodząca na zewnątrz. Chodzi o to aby kominek miał lepszy cug i nie ciągnął powietrza z budynku.Okap mam z wentylatorem i wypuszczony bezpośrednio na zewnątrz na dach.Grunt aby okap miał samo zamykające się klapki, które otwierają się tylko gdy wentylator jest włączony.Gościu od reku kategorycznie zabronił podłączania okapu pod rekuperację.Raz, że filtry dostają tłuszczem strasznie dwa, że ten tłuszcz może się osadzać w samych rurach lub co gorsze na wymienniku ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts