Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator a okap kuchenny


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomieszczenie z kominkiem jest przeważnie cieplejsze niż reszta domu (jak się w nim napali). Zastosowanie nawiewu w salonie łagodnie przemieszcza te ogrzane masy powietrza do innych pomieszczeń (w kierunku wywiewów) rozprowadzając ciepło kominka po wnętrzach.

System zasilania kominka i odprowadzania dymu to osobny układ.

Zasady są takie - albo wentylacja grawitacyjna, albo mechaniczna. Nie można łączyć, bo jedna zaburza pracę drugiej.

Adam M.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie uważam aby instalacja była spiepszona.

Do Adam_mk .Posiadasz taką instalację czy tylko montujesz?

Podkręcenie na max nie zmienia za wiele .Jeżeli wentylator może wymienic Przykładowo 450m3 na h to przy 5 punktach wyciągowych niewiele zostaje na okap .Gdyby była funkcja zamknięcia pozostałych punktów a cała moc wentylatora szła w okap to ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymyślam, projektuję, robię reku, filtry i całą resztę wraz z GWC.

Jak jest żle pomyślane to może być dobrze, zgodnie z projektem wykonane i będzie działać tak, jak opisujesz.

Da się pomyśleć i wykonać dobrze.

Adam M.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie uważam aby instalacja była spiepszona.

Do Adam_mk .Posiadasz taką instalację czy tylko montujesz?

Podkręcenie na max nie zmienia za wiele .Jeżeli wentylator może wymienic Przykładowo 450m3 na h to przy 5 punktach wyciągowych niewiele zostaje na okap .Gdyby była funkcja zamknięcia pozostałych punktów a cała moc wentylatora szła w okap to ok.

 

uważam że masz spieprzoną instalację i już - ja posiadam takowe rozwiązanie (sam robiłem) i u mnie działa - jak napisałem wcześniej - nawet bez podkręcania obrotów w rekuperatorze na max.

Co do punktów wyciągowych - po to są anemostaty by to wyciąganie regulować (masz anemostaty wyciągowe, a nie kratki - prawda ?)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam swoje trzy grosze do tematu ,posiadam okap podłączony do reku-TO SIĘ NIE SPRAWDZA. Wentylator z reku nie jest w stanie wyciągnąć zapachów z kuchni podczas smażenia czy też intensywnego gotowania.

 

Sprawdź drążność przewodów wentylacyjnych miedzy okapem a "trójnikiem" (jesli okap jest wpiety, bo może "spadł"). Druga sprawa (możliwość) sprawdź, czy "klapa zrotna" w okapie nie zacina się i czy jest otwarta (jesli jest).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[

prawda to są anemostaty ,regulujesz je przy każdym uzyciu okapu :o

 

Piszesz "sam zrobiłem" choćby było źle trzeba mówić że dobrze

 

przy dobrze zrobionej instalacji nie ma potrzeby kręcenia anemostatami

 

jakby było źle to bym nie pisał że jest dobrze - parę tygodni trwało nim optymalnie ustawiłem całość - teraz jest dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...

Mam pytanie do fachowców praktyków (adam_mk)

Projektuję sobie wentylację mechaniczną do domu. Przy doborze średnic kanałów nawiewnych i wywiewnych kieruję sie prędkością maksymalną przepływu powietrza (1-2m/s) przy założonej ilości powietrza na dane pomieszczenie. I OK, dobieram przekrój przewodu. Ale nurtuje mnie kwestia doboru średnicy samego anemostatu. Nie mogę znaleść inforamcji jaki jest efektywny przekrój dla anemostatu danego rozmiaru, charaktertystyki podają przepływ w funkcji różnicy ciśnienia i nastawy grzybka, ale ni jak nie mogę z tego wywnioskować, jak będzie prędkośc przepływu powietrza. Nie chcę żeby mi anemostaty świszczały. Czy dobór takiej średnicy anemostatu, jak wychodzi z obliczeń dla kanały daje gwarancję poprawnosci doboru? Czym nalezy sie tutaj kierować? Z góry dzięuję za odpowiedzi.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jezeli dobierasz kanaly i pozniej predkosci samej centrali to amenostaty mozesz regulowac i dopasowac/dobrac ich ustawienie juz po zakonczeniu wszystkich prac. Predkosc pracy centrali po czesci reguluje przeplywem powietrza i cisnieniem. Przekroje przewodow sa dobierane do max. zapotrzebowania, wiec pozostaje amenostat do precyzyjnego nastawienia w konkretnym pomieszczeniu.

Mysle ze swiszczec bedzie ma max. obrotach tylko, na "zwyklej" wymianie powietrza nic nie powinno byc slychac

 

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Jeż, ale trudno mi sie do tego ciśnienia akustycznego odnieść, jaki poziom jest niesłyszlany w praktyce, a jaki już zaczyna być dokuczliwy? Ktoś może coś doradzić, jakiego poziomu nie nnależy przekraczać przy anemostatach montowanych w pokojach?

 

piwopijca:

wiem że anemostty ustawia sie na końcu, ale to równoważy rozpływy i doprowadza do uzyskania porządanych przepływów w konkretnych pomieszczeniach, natomiast mi chodzi o to, czy przy nominalnych (obliczeniowych) przepływach nie bedzie ich słychać, wiadomo że na maksymalnych wydatkach instalacja będzie pracować głosniej.

Chyba że w praktyce ma nie być słychać ich na pierwszym biegu centrali (np 30% mocy nominalnej) a na wyższych już trochę tak, ale takie rozwiązanie mi się nie podoba.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

adam_mk napisał:

Z szalonym zaciekawieniem i dokładnie przeczytałem wątek!

Niektóre myśli nieco mną wstrząsnęły!

 

Widzieliście kiedyś jak zbudowany jest dobry okap? Ma takie dość gęste kratki. To jest filtr przeciwtłuszcowy. To się myje.

Pisałem już kiedyś, że należy kupić możliwie dobry okap, wyjąć z niego wentylatorek i dać dziecku do zabawy. Z braku dzieci można też rzucić za psem (sąsiada)

W takim układzie jest zbędny! Rozważany kanał to kanał WYWIEWNY. Przed wymiennikiem rekuperatora powinien być jeszcze jeden filtr (EU3). Tym kanałem nigdy i nic nie powinno się dostawać do wnętrza. Wentylatorek w tym miejscu kompletnie chrzani koncepcję wymiany zrównoważonej.

Kuchnia i kotłownia to miejsca, gdzie uwalniane są spore ilości ciepła. Nielogiczne jest nieobejmowanie okapu odzyskiem. W imię oszczędności kawałka szmatki filtracyjnej?

 

Jak czytam, są artyści, którzy kompletnie się na tym nie znają, a robotę mają!

 

Pozdrawiam Adam M.

 

czyli, okap bez wentylatorka mam podłączyć do przewodu wyciągowego przez trójnik, a swoją drogą ma być też w kuchni anemostat wyciągowy.

 

Podsumowując: w kuchni ma być rura wyciągowa z anemostatem wyciągowym + okap podpięty trójnikiem do tej rury wyciągowej.

Tak, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem?

Tylko nie wiem dokładnie, gdzie ten dodatkowy filtr EU zamontować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Jeż, ale trudno mi sie do tego ciśnienia akustycznego odnieść, jaki poziom jest niesłyszlany w praktyce, a jaki już zaczyna być dokuczliwy? Ktoś może coś doradzić, jakiego poziomu nie nnależy przekraczać przy anemostatach montowanych w pokojach?

Mam miernik hałasu i mierzyłem nim hałas od różnych urządzeń: komputera stacjonarnego, lodówki, pompy c.o zainstalowanej w piwnicy (z pomiarem na pierwszym piętrze), różnych wentylatorów itp. itd. Z całym przekonaniem mogę napisać, że granicą ujawniania się dokuczliwości hałasu (przepraszam za dziwaczność tego sformułowania, ale wydaje mi się najwłaściwsze) jest 30dB(A). Hałas poniżej 30dB(A) jest praktycznie niesłyszalny, powyżej 30dB(A) zaczyna być dokuczliwy. Dodam, że granica ta jest też trochę zależna od częstotliwości dźwięków. Jeśli są różne, jeśli składają się na szerokie pasmo częstotliwości, to nie są dokuczliwe. Dokuczliwy jest hałas składający się z jednego lub paru czystych częstotliwościowo dźwięków, a więc pisk, buczenie itp. Wtedy nawet poniżej 30dB(A) jest dokuczliwy. Hałas od anemostatów jest szumem, który, jeśli jest poniżej 30dB(A), jest niesłyszalny.

Pozdrawiam

Jeż

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NJerzy napisał:

W kuchni wystarczy sam wyciąg przez okap. Filtr wyłapujący tłuszcz jest w okapie, a filtr np EU3 jest przed reku lub we wspólnej z nim obudowie

 

masz może w ten sposób zrobione? I jak to się sprawdza?

Jaki najlepiej kupić ten okap i z jakim filtrem, tak by można było jego prać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pytanie do adam_mk

 

gdzieś na forum padł pomysł aby z okapu wyprowadzić rurę wyciągową i doprowadzić ją (jej wywiew) w pobliże wywiewu wentylacji mechanicznej (w domyśle z reku) - wyntylator w trakcie gotowania wyciągnie zapachy na filtr węglowy, tłuszcz na siatkę, reszta zostanie w przewodzie, a pozostałe ciepło wciągnie went.mechaniczna.

 

czy to jest dobry pomysł?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

masz może w ten sposób zrobione? I jak to się sprawdza?

 

Jeszcze nie mam, ale tak będę miał, a działać musi, bo nie ma innej możliwości.

 

Jaki najlepiej kupić ten okap i z jakim filtrem, tak by można było jego prać.

Dowolny okap ze skutecznym filtrem - jeszcze nie szukałem więc konkretnego modelu Ci nie podpowiem. Przypuszczam że każdy firmowy będzie dobry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...