KJ-UB 10.10.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 A nie lepiej po prostu ustawić okap jako pochłaniacz i nie podłączać go do żadnej instalacji (jak gotujesz to czyści powietrze ... i to wszystko)? BTW: Sam tak chcę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.10.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 A nie lepiej po prostu ustawić okap jako pochłaniacz i nie podłączać go do żadnej instalacji (jak gotujesz to czyści powietrze ... i to wszystko)? BTW: Sam tak chcę zrobić. mamo w tym wątku to było ze 3 razy nie wspomnę o innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.10.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 2.1.3. Okresowe zwiększenie wentylacji kuchni. Zaleca się projektowanie urządzeń wentylacyjnych umożliwiających okresowe zwiększenie strumienia objętości powietrza usuwanego z kuchni w czasie jej użytkowania, do co najmniej 120m3/h.To z normy obowiazującej, ale jest to tylko zalecenie. Czyli w czasie gotowania "chodzi" dodatkowy wentylator (o wydajności min. 50m3/h) w kuchni np. w okapie (w przypadku wentylacji mechanicznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.10.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Czyli w czasie gotowania "chodzi" dodatkowy wentylator w kuchni np. w okapie (w przypadku wentylacji mechanicznej). Nie jest to dodatkowy wentylator (bo niby co z tego, że pcha, jak w centrali jest drugi który robi swoje, tylko albo przekierowanie/zwiększenie przepustnicą albo zwiększenie "ciągu" wentylatora wywiewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 10.10.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Było o podłączaniu okapu do reku lub wywalaniu powietrza przez okap na zewnątrz (straty). A ja piszę tylko o czyszczeniu powietrza "wewnątrz kuchni" nad kuchenką, wywiew i nawiew pozostają bez zmian a wydajność wentylatora okapu(pochłaniacza) nie ma żadnego wpływu na wentyację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.10.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Było o podłączaniu okapu do reku lub wywalaniu powietrza przez okap na zewnątrz (straty). A ja piszę tylko o czyszczeniu powietrza "wewnątrz kuchni" nad kuchenką, wywiew i nawiew pozostają bez zmian a wydajność wentylatora okapu(pochłaniacza) nie ma żadnego wpływu na wentyację. No fakt, za dużo rzeczy na raz robię, przepraszam za najazd jakieś wyjście to jest z sytuacji ale tak jak napisał sSiwy12 i tak zaleca zwiększyć wyciąg no i lekko zakłócisz jednak przepływ powietrza w pomieszczeniu, zwłaszcza, że wentylator w okapie będzie mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.10.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Czyli w czasie gotowania "chodzi" dodatkowy wentylator w kuchni np. w okapie (w przypadku wentylacji mechanicznej). Nie jest to dodatkowy wentylator (bo niby co z tego, że pcha, jak w centrali jest drugi który robi swoje, tylko albo przekierowanie/zwiększenie przepustnicą albo zwiększenie "ciągu" wentylatora wywiewnego. I tak i nie, bo na czas pracy dodatkowego wentylatora, układ wentylacyjny "zassie" więcej powietrza z kanałów nawiewowych, lub otwartego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 10.10.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Zwiększenie wyciągu na reku spowoduje zwiększenie wszystkich przepływów w całym domu (bo chyba nikt nie myśli o regulacji anemostau w kuchni). A pochłaniacz zaburza tylko przepływ w okolicy kuchenki, u mnie to jest tak w połowie odległości pomiędzy nawiewm i wyciągiem w kuchni (takie lokalne tornado ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 10.10.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 ... odnośnie tego dodatkowego wentylatora w okapie przed wetylatorem w reku - życzę powodzenia jak ktoś to obliczy (spadki ciśnień , współpraca wetylatorów na jednym kanale - bo do tego się to sprowadza, nie mówąc o wydajności nawiewu - będzie podciśnienie w domu) i będzie to działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.10.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Zwiększenie wyciągu na reku spowoduje zwiększenie wszystkich przepływów w całym domu (bo chyba nikt nie myśli o regulacji anemostau w kuchni). Od tego projekt, żeby dobrze to wymyślić i wsadzić w odpowiednie miejsce przepustnicę i nie będzie problemu, jeden pstryczek i biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.10.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Czyli w czasie gotowania "chodzi" dodatkowy wentylator w kuchni np. w okapie (w przypadku wentylacji mechanicznej). Nie jest to dodatkowy wentylator (bo niby co z tego, że pcha, jak w centrali jest drugi który robi swoje, tylko albo przekierowanie/zwiększenie przepustnicą albo zwiększenie "ciągu" wentylatora wywiewnego. I tak i nie, bo na czas pracy dodatkowego wentylatora, układ wentylacyjny "zassie" więcej powietrza z kanałów nawiewowych, lub otwartego okna. hmmm, jakoś cienko to widzę zwłaszcza w kontekście układu zrównoważonego który chyba w normie w przypadku np. kuchenki gazowej jest wymagany .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 10.10.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Przepustnica to jakieś rozwiązanie, ale gdzieś ten przepływ zostanie wtedy zmniejszony (mało istotne) a z drugiej strony komplikacja instakacji. poza tematem - odnośnie gazu - nie znalazłem nikogo (projekt , uzgodnienia, a w szczególności kominiarz -opinia wymagana do projektu gazu) kto by poszedł na gaz przy wentylacji mechanicznej, żeby to było legalne. Robię kotłownię na gaz (oddzielne pomieszczenie z grawitacyjną) a w kuchni elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.10.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Układ nie musi być zrównowazony (choć istnieja "przeciwwskazania" w przypadku kuchni gazowej). Nie ma takich wymagań. Ale praktycznie rzecz biorąc, to on (układ)sam się "zrównoważy" - bardziej lub mniej. Ps. Kuchnia na gaz przy wentylacji mechanicznej jest jak najbardziej legalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 10.10.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 To musi być naprawdę nowoczesny kominiarz - czytałem przepisy, jak chcieć je dobrze przeczytać to tak, jak je czytać literalnie to nie. A bez kominiarza gazu nie ma. Kuchnię traktuje się jak piec z komorą otwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.10.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Układ nie musi być zrównowazony (choć istnieja "przeciwwskazania" w przypadku kuchni gazowej). Nie ma takich wymagań. Ale praktycznie rzecz biorąc, to on (układ)sam się "zrównoważy" - bardziej lub mniej. Ps. Kuchnia na gaz przy wentylacji mechanicznej jest jak najbardziej legalna. 2.1.4. (...) W mieszkaniach wyposażonych w paleniska na paliwo stałe, kominki lub gazowe podgrzewacze wody z grawitacyjnym doprowadzaniem spalin, może być stosowana tylko wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna wentylacja nawiewno - wywiewna. (zrównoważona). O tym przypadku myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.10.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 "... z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin...." kuchenka gazowa nie posiada "odprowadzenia spalin".Przepis ten ma na celu zniwelowanie możliwości "cofki" spalin z przewodu (komina) jakie jest prawdopodobne przy zastosowaniu wentylacji wyciagowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.10.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 "... z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin...." kuchenka gazowa nie posiada "odprowadzenia spalin". Przepis ten ma na celu zniwelowanie możliwości "cofki" spalin z przewodu (komina) jakie jest prawdopodobne przy zastosowaniu wentylacji wyciagowej. jest "... z grawitacyjnym doprowadzeniem spalin...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 10.10.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Trochę się rozdrabniacie i to poza tematem ... i tak żaden "prawdziwy kominiarz" się nie podpisze że "wetylacja naw-wyw w budynku jest zrównoważona" na potrzeby projektu gazu (przynajmniej ja takiego nie znalazłem.. a trochę mi zależało). W sumie żona mnie przekonała że elektryczna jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.10.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 ja tam się nie rozdrabniam, dla mnie to jest ważne jak to dokładnie interpretować bo "lada chwila" będe montował przewody wentylacyjne do reku i jeśli mam jakąś wtopę albo mam walczyć z kominiarzem to trzeba się przygotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.10.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Dla czystej przyjemności polemiki. Jak można "grawitacyjnie doprowadzać spaliny" do urządzenia. Oczywisty błąd literowy. A cały cytowany punkt dotyczy mieszkań w budynkach wielomieszkaniowych do 11 pieter. Nas dotycza raczej w tym przypadku zapisy w obowiazujacym Rozporzadzeniu....... i jest: § 150.9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Co do "prawdziwego kominiarza" - jak mu dasz w łapę, to podpisze, bo zgodne z przepisami i chodzi zawsze o tą "łapę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts