dlugi rufus 10.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 lee28Mógłbyś powiedzieć czy to był gaz czy elektryczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 10.02.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Czy ten okap mial czyszczone filtry p/tluszczowe dosc regularnie, czy moze raz na 5 lat? No wlasnie jaka kuchenka?Jaki styl gotowania i gust podniebienia? U mnie ostatnio firma Pro-Vent dowiozla czesci posrednie do okapu-mianowicie jest to presostat,urzadzenie dolaczane pom. okap a kanal wywiewny od reku, specjalnie zaprojektowany pod nieg w trakcie budowy.Wpina sie to urzadzonko obok przepustnicy laczacej wlasnie okap i kanal.Presostat ma wpiety kabelek od sterowania reku-ciagniety od reku do owego presostatu w kuchni,lezy w zabudowie k-g a od niego wpina sie wezyk do przepustnicy, w jej przelot.Bedzie troche komplikacji,przepustnica ma dlugosc okolo 10-12 cm.Dobrze,ze teraz ,przed robieniem sufitu skumalem,ze warto jest miec wszystko i zalozyc niz pozniej tworzyc.Troche duza ta przepustnica,ale jakos damy rade.Okap zamowilem Franke Tunnel. Instalacji jeszcze nie mam zamontowanej-presostat i okap,reszta instalacji mechanicznej nawiew-wywiewnej polozona i czeka na podlaczenie reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 10.02.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 lee28pls napisz coś więcej o Twojej instalacji okap-reku, jaki typ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 10.02.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Mógłbyś powiedzieć czy to był gaz czy elektryczna? Kuchenka elektryczna, filtr tłuszczowy czyszczony co około 1-2 miesiące, styl gotowania normalny, dla 3 osobowej rodziny, dziennie gotuje sie jakiś obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 10.02.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Dzięki za informację ,tak sobie spojrzałem teraz do okapu i widzę ,że można tam zmieścić dodatkowo jakiś filtr w miejscu gdzie był wentylator.W zasadzie to tam z dziesięć filtrów się zmieści ,aby tylko centrala pociągneła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 10.02.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 aby nie tworzyć kolejnego wątku, zapytam tu. jaki rodzaj kabla należy pociągnąć od sterownika reku do reku? a jaki do przepustnicy? ile żył i jaki gruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 10.02.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Ja podepne kabel 4-zylowy-zwykly telefoniczny od centrali reku do presostatu.Podlaczenie dwoma zylami,dwie sa rezerwowe.To presostat daje sygnal do centrali a nie sterownik pokojowy.Wtedy reku wlacza sie na wyzszy bieg.Sam jestem ciekawy dzialania tego.Ale firma tak poleca.Niestety firma zapomniala powiedziec mi o kabelku,dlatego ciagne go pod panelami i na szczescie jeszcze szpachlujemy sufity i przesuwamy kable.Inaczej bylby klopot.Centrale mam w garazu a po drugiej stronie domu kuchnie.Dojscie mam od gory,z poddasza,przewiercilem sie przez strop i wsz. warstwy podlogi w okolice kanalu okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 16.02.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Może ktos jeszcze opisze swoją instalację okap-reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepil 03.04.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Wątek kuchni został rozpracowany. Proponuje przejść do innego pomieszczenia czyli toalety. W moim domu, podobnie jak w innych projektach jest samodzielna toaleta. Podczas wizytacji na budowie projektanta i jednocześnie wykonawcy mechanicznej wentylacji z reku., padło niefortunne pytanie „co z szybką wyminą powietrza w toalecie?”. Szczególnie w przypadku tego małego pomieszczenia, którego newralgiczne działanie będzie szczególnie ważne podczas wizyt większej ilości gości . Konkluzja dyskusji to zwrot w kierunku chwilowego wyrzucenia powietrza poza układ reku z wymuszonym oddzielnym wentylatorem. Ciekaw jestem jak macie rozwiązany ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.04.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Zajrzyj czasem do psychiatryka...Było...Tu wszystko już było, tylko czasem w różnych działach...Nobody's perfect..Time-sharingAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 04.04.2008 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Może ktos jeszcze opisze swoją instalację okap-reku Tak. U mnie będzie okap z filtrem węglowym i wydmuchem z powrotem do pomieszczenia. Teraz mam okap podłączony w ten sam sposób (zatem nie do pionu) z racji tego, że w kuchni developer przewidział tylko jeden pion tj. wentylacyjny. Filtr węglowy jest od nowości tj. hmmm... 3 lat? Nie gotujemy dużo, tylko tyle żeby mały potomek miało co zjeść ewentualnie w weekendy. Do tej pory węglowego nie wymieniałem i nie widzę żeby był całkowicie zużyty. W domu zrobię tak samo. Wyciąg wentylacji mechanicznej zadba o to, żeby zużyte powietrze i odfiltrowane zabrać na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 13.08.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Podciągam bo ominąłem element okapu w kuchnii , żona dzis mi powiedziała o okapie a ja do niej jaka wydajność a ona po 0,5 h- 500 m3/h. Chcąc się upewnić- jak pisał adam_mk- wywalić z okapu wentylator i niech leci na wywiew reku ale jeśli mam już wywiew oddalony od "okapu nad kuchenką" to jak syf z gotowania przeleci przez filtry okapu (?), poleci ten syf od razu do anemostatu wywiewnego (?), chyba anemostat musialby być nad okapem (?), no ale nie jest . No chyba że adam-mk miał na myśli wyciągnięcie wentylatorka i podpięcie pod wywiew, no ale wtedy drugi wywiew z kuchnii (?), a ja mam już "klocki" poskładane . No i tak czy inaczej co z wydajnością wtedy (?), wywalony wentylator z okapu miał 500 m3/h a ja z kuchni planowałem normowo 70-100 m3/h zabierać na reku. A może po prostu dać tylko okap jako pochłaniacz czyli na obiegu zamkniętym?? Ale czy to też nie zakłóci działania wentylacji bo one też mają wydatki ok. 500 m3/h i powietrze przeleci przez okap w ilości ok 500 m3/h, czy wywiew sobie dalej funkcjonuje jak trezba (?) byleby pochłaniacz nie podsysał z anemostatu wywiewnego? Wydaje mi się że nie bo tyle co zaciągnie to tyle wydmucha a wywiew będzie chodził normalnie więc nie powinno być problemu? Czy trzeba coś zrobić i jeśli tak to co zrobić aby się nie narobić i nie demontować wentylacji bo już jest poskładana? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.08.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 j-j, weź jakieś proszki na uspokojenie Możesz : - zastosować okap z samym filterm bez wentylatora i podłączyć go do reku - wtedy w trakcie gotowania podkręcasz jak musisz wydajność całego systemu lub jakaś przepustnica aby przekierować strumień - nie stosować w ogóle okapu i założyć filtr na wywiewie z kuchni a sterować jak wyżej lub zostawić jak jest - zastosować okap z filtrem i wentylatorem jako pochłaniacz (czyli tylko wciaga filtruje i wyrzuca górą do kuchni) a wentylacja swoją drogą - z takich czy innych powodów u siebie tak mam przygotowane, jakoś nie sądzę aby mi to zakóciło jakąkolwiek równowagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.08.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Są dwie szkoły. Jedna twierdzi, że po załączeniu wywiewu nad kuchnią (wentylator w okapie) to kotlet powinien lewitować nad patelnią a w kuchni powinien być dźwięk startującego Junkersa (taki samolot! ). Wtedy okap ma filtr-pochłaniacz węglowy i "mieli" powietrze w pomieszczeniu. Usuwa zapachy (czasem tłuszcze) i tyle. Druga szkoła radzi wpinać okap do wentylacji mechanicznej (spory, główny wywiew) i tam się odzyskuje z niego ciepło (rekuperator). Wtedy jest cicho i "zgodnie z normą". Tyle że kotlet nie lewituje... Decyduje użytkownik. Tak , jak mu żona każe! Adam M. Ja bym wpinał w wywiew i wywalił z okapu ten zbędny wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.08.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Adam, ale jeśli okap jest na +/- 2m npp to jak wentylować powietrze powyżej. Przecież tam powstanie "poducha" ciepłego powietrza, czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.08.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Nie powinna.Skąd w tej kuchni biorą się te metry sześcienne do wymiany? To stały napływ z salonów.Prąd płynie po drucie. Powietrze w całej przestrzeni, i dodatkowo uśrednia temperatury, wilgotność...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.08.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 No nie wiem, przecież kuchenka to nie jedyna "dawca" ciepła w kuchni. Jakoś nie jestem przekonany, że ta temp. się "uśredni" w skali całego pomieszczenia i wyciąg na 2m npp da radę... W pażdzierniku potestuję cały system to zobaczymy jak wychodzi w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 14.08.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 j-j, weź jakieś proszki na uspokojenie Możesz : Jak to się nie denrerwować skoro instalacja zrobiona oprócz podłżceń do reku, życie ucieka, trzeba szybko budować bo już jestem "bezdomny" a tu żona zadaje niewygodne pytania . Decyduje użytkownik. Tak , jak mu żona każe! Nie bądź taki hej do przodu , czasem warto posłuchac żony raz aby potem nie słuchać przez następne lata . Adamie, podpięte pod spory wywiew powiadasz ..., nie chcę znowu tego rozwalać i poprawiać i kupować ... bo już mam zrobione . Ale Wczoraj byłem oglądałem ten okap w zamkniętym obiegu pracujący, czyli pochłaniacz na 500 m3/h. Nie wiem gdzie to 500 m3/h. Są tam dwa filtry czy nawet 3 gość mówił. Wg mnie te filtry to niezły opór. Czułem jak wylatywało bokami dość mocno (ale żeby to była wichura 500 m3/h, hmm no nie wiem) ale na ssaniu czuć było niewiele i w życoi tam kotlety nie będa latały . Tak na "zywca" to raczej nie powinno być problemu i okap jako pochłaniacz powinen ok pracowac osobno od wywiewu kuchnii. Ale może ktoś tak ma? A odzysk adamie_mk w taki spsób też będe mial bo przecież nie tracę tego ciepła ono jest mielone nadal w domu i idzie na reku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.08.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Prawdę piszesz! Odzysk będzie w obu przypadkach!To kwestia upodobań i wewnętrznych przekonań inwestora.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 14.08.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Dzieki, w takim razie nie demontuję nic (ufff) puszczam w obieg zamknięty a reku sobie chodzi pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.