Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator a okap kuchenny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ten okap mial czyszczone filtry p/tluszczowe dosc regularnie, czy moze raz na 5 lat?;-)

No wlasnie jaka kuchenka?Jaki styl gotowania i gust podniebienia?;-)

U mnie ostatnio firma Pro-Vent dowiozla czesci posrednie do okapu-mianowicie jest to presostat,urzadzenie dolaczane pom. okap a kanal wywiewny od reku, specjalnie zaprojektowany pod nieg w trakcie budowy.Wpina sie to urzadzonko obok przepustnicy laczacej wlasnie okap i kanal.Presostat ma wpiety kabelek od sterowania reku-ciagniety od reku do owego presostatu w kuchni,lezy w zabudowie k-g a od niego wpina sie wezyk do przepustnicy, w jej przelot.Bedzie troche komplikacji,przepustnica ma dlugosc okolo 10-12 cm.Dobrze,ze teraz ,przed robieniem sufitu skumalem,ze warto jest miec wszystko i zalozyc niz pozniej tworzyc.Troche duza ta przepustnica,ale jakos damy rade.Okap zamowilem Franke Tunnel. Instalacji jeszcze nie mam zamontowanej-presostat i okap,reszta instalacji mechanicznej nawiew-wywiewnej polozona i czeka na podlaczenie reku.

Ja podepne kabel 4-zylowy-zwykly telefoniczny od centrali reku do presostatu.Podlaczenie dwoma zylami,dwie sa rezerwowe.To presostat daje sygnal do centrali a nie sterownik pokojowy.Wtedy reku wlacza sie na wyzszy bieg.Sam jestem ciekawy dzialania tego.Ale firma tak poleca.Niestety firma zapomniala powiedziec mi o kabelku,dlatego ciagne go pod panelami i na szczescie jeszcze szpachlujemy sufity i przesuwamy kable.Inaczej bylby klopot.Centrale mam w garazu a po drugiej stronie domu kuchnie.Dojscie mam od gory,z poddasza,przewiercilem sie przez strop i wsz. warstwy podlogi w okolice kanalu okapu.

• 1 month później...
Wątek kuchni został rozpracowany. Proponuje przejść do innego pomieszczenia czyli toalety. W moim domu, podobnie jak w innych projektach jest samodzielna toaleta. Podczas wizytacji na budowie projektanta i jednocześnie wykonawcy mechanicznej wentylacji z reku., padło niefortunne pytanie „co z szybką wyminą powietrza w toalecie?”. Szczególnie w przypadku tego małego pomieszczenia, którego newralgiczne działanie będzie szczególnie ważne podczas wizyt większej ilości gości :oops: . Konkluzja dyskusji to zwrot w kierunku chwilowego wyrzucenia powietrza poza układ reku z wymuszonym oddzielnym wentylatorem. Ciekaw jestem jak macie rozwiązany ten problem?

Może ktos jeszcze opisze swoją instalację okap-reku

Tak. U mnie będzie okap z filtrem węglowym i wydmuchem z powrotem do pomieszczenia.

Teraz mam okap podłączony w ten sam sposób (zatem nie do pionu) z racji tego, że w kuchni developer przewidział tylko jeden pion tj. wentylacyjny.

Filtr węglowy jest od nowości tj. hmmm... 3 lat? Nie gotujemy dużo, tylko tyle żeby mały potomek miało co zjeść ewentualnie w weekendy.

Do tej pory węglowego nie wymieniałem i nie widzę żeby był całkowicie zużyty.

W domu zrobię tak samo. Wyciąg wentylacji mechanicznej zadba o to, żeby zużyte powietrze i odfiltrowane zabrać na zewnątrz.

• 4 months później...

Podciągam bo ominąłem element okapu w kuchnii :oops: , żona dzis mi powiedziała o okapie a ja do niej jaka wydajność a ona po 0,5 h- 500 m3/h.

Chcąc się upewnić- jak pisał adam_mk- wywalić z okapu wentylator i niech leci na wywiew reku ale jeśli mam już wywiew oddalony od "okapu nad kuchenką" to jak syf z gotowania przeleci przez filtry okapu (?), poleci ten syf od razu do anemostatu wywiewnego (?), chyba anemostat musialby być nad okapem (?), no ale nie jest :(.

No chyba że adam-mk miał na myśli wyciągnięcie wentylatorka i podpięcie pod wywiew, no ale wtedy drugi wywiew z kuchnii (?), a ja mam już "klocki" poskładane :( .

No i tak czy inaczej co z wydajnością wtedy (?), wywalony wentylator z okapu miał 500 m3/h a ja z kuchni planowałem normowo 70-100 m3/h zabierać na reku.

A może po prostu dać tylko okap jako pochłaniacz czyli na obiegu zamkniętym??

Ale czy to też nie zakłóci działania wentylacji bo one też mają wydatki ok. 500 m3/h i powietrze przeleci przez okap w ilości ok 500 m3/h, czy wywiew sobie dalej funkcjonuje jak trezba (?) byleby pochłaniacz nie podsysał z anemostatu wywiewnego? Wydaje mi się że nie bo tyle co zaciągnie to tyle wydmucha a wywiew będzie chodził normalnie więc nie powinno być problemu?

Czy trzeba coś zrobić i jeśli tak to co zrobić aby się nie narobić i nie demontować wentylacji bo już jest poskładana?

pzdr

j-j, weź jakieś proszki na uspokojenie :wink:

Możesz :

- zastosować okap z samym filterm bez wentylatora i podłączyć go do reku - wtedy w trakcie gotowania podkręcasz jak musisz wydajność całego systemu lub jakaś przepustnica aby przekierować strumień

- nie stosować w ogóle okapu i założyć filtr na wywiewie z kuchni a sterować jak wyżej lub zostawić jak jest

- zastosować okap z filtrem i wentylatorem jako pochłaniacz (czyli tylko wciaga filtruje i wyrzuca górą do kuchni) a wentylacja swoją drogą - z takich czy innych powodów u siebie tak mam przygotowane, jakoś nie sądzę aby mi to zakóciło jakąkolwiek równowagę :roll:

Są dwie szkoły.

Jedna twierdzi, że po załączeniu wywiewu nad kuchnią (wentylator w okapie) to kotlet powinien lewitować nad patelnią a w kuchni powinien być dźwięk startującego Junkersa (taki samolot! :lol: ).

Wtedy okap ma filtr-pochłaniacz węglowy i "mieli" powietrze w pomieszczeniu.

Usuwa zapachy (czasem tłuszcze) i tyle.

Druga szkoła radzi wpinać okap do wentylacji mechanicznej (spory, główny wywiew) i tam się odzyskuje z niego ciepło (rekuperator).

Wtedy jest cicho i "zgodnie z normą". Tyle że kotlet nie lewituje...

Decyduje użytkownik. Tak , jak mu żona każe!

Adam M.

Ja bym wpinał w wywiew i wywalił z okapu ten zbędny wentylator.

Nie powinna.

Skąd w tej kuchni biorą się te metry sześcienne do wymiany? To stały napływ z salonów.

Prąd płynie po drucie. Powietrze w całej przestrzeni, i dodatkowo uśrednia temperatury, wilgotność...

Adam M.

j-j, weź jakieś proszki na uspokojenie :wink:

Możesz :

Jak to się nie denrerwować skoro instalacja zrobiona oprócz podłżceń do reku, życie ucieka, trzeba szybko budować bo już jestem "bezdomny" a tu żona zadaje niewygodne pytania :).

Decyduje użytkownik. Tak , jak mu żona każe!

Nie bądź taki hej do przodu ;), czasem warto posłuchac żony raz aby potem nie słuchać przez następne lata :).

Adamie, podpięte pod spory wywiew powiadasz ..., nie chcę znowu tego rozwalać i poprawiać i kupować ... bo już mam zrobione :( .

Ale Wczoraj byłem oglądałem ten okap w zamkniętym obiegu pracujący, czyli pochłaniacz na 500 m3/h.

Nie wiem gdzie to 500 m3/h. Są tam dwa filtry czy nawet 3 gość mówił.

Wg mnie te filtry to niezły opór. Czułem jak wylatywało bokami dość mocno (ale żeby to była wichura 500 m3/h, hmm no nie wiem) ale na ssaniu czuć było niewiele i w życoi tam kotlety nie będa latały :) . Tak na "zywca" to raczej nie powinno być problemu i okap jako pochłaniacz powinen ok pracowac osobno od wywiewu kuchnii. Ale może ktoś tak ma?

A odzysk adamie_mk w taki spsób też będe mial bo przecież nie tracę tego ciepła ono jest mielone nadal w domu i idzie na reku.

pzdr