Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator a okap kuchenny

Recommended Posts

Witam,

Minęło już trochę czasu od momentu powstania tego wątku, więc może pora na małą spowiedź, jak się Panom sprawują wybrane rozwiązania.

Szczególnie interesują mnie trzy:

1. okap z pochłaniaczem który oczyszczone powietrze wyrzuca do kuchni, skąd zasysa je wywiew reku

a. czy wydajność tych filtrów jest wystarczająca, czy po domu nie wędrują zapaszki?

b. czy często wymieniacie filtry?

c. czy teraz wybralibyście inne rozwiązanie?

2. okap z wywiewem bezpośrednio do reku

a. czy filtry reku się za szybko nie zanieczyszczają?

b. czy wywiew jest wystarczająco sprawny (czy nie spowalniają go filtry w pochłaniaczu)?

c. czy teraz wybralibyście inne rozwiązanie?

3. okap który podczas gotowania działa jako wywiew reku, a bez gotowania nie działa i jest "wyręczany" przez drugi wywiew w kuchni

a. czy automatyka się sprawuje bez zarzutu

b. czy teraz wybralibyście inne rozwiązanie?

Dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli w okapie jest dobry filtr a nie chińczyk to w rurze nic nie będzie się zbierać, kilka postów wyżej jest zdjęcie takiej rurki, kilka dni temu robiłem kapitalkę w okapie bo mi wentylator siadł i zrobiłem takie samo zdjęcie z taką samą zawartoscią kanału

tak więc wpinać, wpinać, wpinać

Firmy się asekurują bo nie oni płacą za ogrzewanie domu ( tylko klient ) a nie chcą miec problemów z instalacją rekuperatora. Uważam że jeżeli człowiek nie prowadzi w domu jadłodajni ( i / lub nie jest miłośnikiem frytek pieczonych nie w frytkownicy tylko w garku z olejem ) oraz np. używa nie piecyka gazowego tylko elektrycznego lub indukcyjnego może spokojnie kupić dobrej klasy pochłaniacz ( filtry weglowe regularnie wymieniane ) i nie wywalać ciepła do komina.

Temat bardzo ciekawy. Ja osobiście włączam okap tylko w przypadku naprawdę dużego gotowania co się rzadko zdarza. Myślałem więc nad rozwiązaniem, żeby doprowadzić jakiś dodatkowy nawiew w okolice kuchenki i załączać go za pomocą przepustnicy elektrycznej w momencie uruchomienia okapu podłączonego do przewodu wyprowadzonego na zewnątrz domu, przy jednoczesnym zmniejszeniu pracy rekuperatora do minimum. Wiem, że wywalałbym ciepło na zewnątrz ale tak jak mówiłem wcześniej przy zwykłym drobnym gotowaniu wystarcza praca rekuperatora i kratka wywiewna umieszczona niedaleko kuchenki. W zapasie zostawiłbym sobie możliwość przerobienia systemu tak, żeby móc okap wpiąć w rekuperator (po wymontowaniu silnika).

• 1 month później...
U mnie reku se działa sam sobie a pochłaniacz wtedy kiedy trzeba wsio działa jak nalezy.

pzdr

Czy jakbyś jeszcze raz budował, zastosowałbyś to samo rozwiązanie?

Jaką moc ma Twój pochłaniacz? Ile ssie na maxa i czy z tej mocy korzystasz w pełni, czy tylko na lekkich biegach?

Czy polska reprezentacja ma szanse w MŚ? (taki joke :))

Dzięki i pozdro

• 2 weeks później...

no i nie wiem co robić...

Z całym szacunkiem dla Adama który tu się napracowal by wszystkim wyjaśnić zalety i wady różnych rozwiązań ale ja dalej nie kumam.

Chyba zdecydujemy się na pochłaniacz. Tylko mam pytanko do użytkowników takiego rozwiązania czy przy dużym gotowaniu nie zbiera się para na szybach i meblach?

To mój główny problem w obecnej kuchni ( went grawitacyjna ).

Od usuwania pary i zapachów jest wentylacja. Natomiast nie wiem czemu wentylację mylimy z okapem nad kuchnią. Tak jakby bez okapu, wentylacja nie działała.

Wentylacja działa cały czas a okap przez jakąś tam chwilę. A jak na oknach na krótko pokaże się para, to za chwilę sprawna wentylacja ją usunie.

Wiem, że są firmy, które dają gwarancję pomimo wpięcia okapu w system wm ale my akurat tego nie chcemy. Pomimo strat ciepła.

Tak więc albo pochłaniacz albo okap i od niego rura przez ścianę.

Tylko jak to zrobić?

1.Czy wystarczy kupić okap z przepustnicą i do niego podłączyć rurę?

Chodzi mi o okapy, które mają wbudowaną juz przepustnicę.

2.Gdzie to najlepiej wyprowadzic??? Nad dach?

3.A może dałoby do nieogrzewanego garażu gdzie jest went grawitacyjna. Tyle, że rura szła by poziomo. Tak chyba nie można co?

Edytowane przez alerion1

no ale jak okna i meble masz drewniane to nawet chwilowe zawilgocenie może mieć swoje skutki...

Zawilgocenie występujące stale (wilgotność powietrza ponad 70 %) powoduje powstawanie grzybni, pleśni.

Wilgotność w granicach 40 - 55 % jest dobra dla domowników a z chwilową większą wilgotnością poradzi sobie doskonale WM.

Zawsze przecież można, okresowo zwiększyć prędkość wentylatorów WM.

Okap tu jest moim zdaniem zbędny i bardziej jest ozdobnikiem, niż elementem wpływającym na obniżenie wilgotności.

okap to nie wentylacja tylko "wywalacz" zapachów i nie jest jego działką regulowanie wilgotności, dlatego na dobrą sprawę możesz go wyprowadzić gdzie chcesz i nikt się nie czepi, nawet do tego garażu, NIE MUSIi być nad dach aczkolwiek najlepiej jest zbędne powietrze wywalać na zewnątrz niż uraczać nim inne pomieszczenie (garaż) uważaj tylko na skropliny i konieczna klapa by wentylacja pracująca w kuchni nie cofała z niego powietrza Edytowane przez kangaxx