pedronx 11.03.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Witam,Minęło już trochę czasu od momentu powstania tego wątku, więc może pora na małą spowiedź, jak się Panom sprawują wybrane rozwiązania. Szczególnie interesują mnie trzy: 1. okap z pochłaniaczem który oczyszczone powietrze wyrzuca do kuchni, skąd zasysa je wywiew reku a. czy wydajność tych filtrów jest wystarczająca, czy po domu nie wędrują zapaszki?b. czy często wymieniacie filtry?c. czy teraz wybralibyście inne rozwiązanie? 2. okap z wywiewem bezpośrednio do rekua. czy filtry reku się za szybko nie zanieczyszczają?b. czy wywiew jest wystarczająco sprawny (czy nie spowalniają go filtry w pochłaniaczu)?c. czy teraz wybralibyście inne rozwiązanie? 3. okap który podczas gotowania działa jako wywiew reku, a bez gotowania nie działa i jest "wyręczany" przez drugi wywiew w kuchnia. czy automatyka się sprawuje bez zarzutub. czy teraz wybralibyście inne rozwiązanie? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 12.03.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 ja co prawda nie mam jeszcze reku więc Ci nie powiem jak to działa ale instalację mam przygotowaną na wersję 3pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.03.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 jeśli w okapie jest dobry filtr a nie chińczyk to w rurze nic nie będzie się zbierać, kilka postów wyżej jest zdjęcie takiej rurki, kilka dni temu robiłem kapitalkę w okapie bo mi wentylator siadł i zrobiłem takie samo zdjęcie z taką samą zawartoscią kanałutak więc wpinać, wpinać, wpinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jestem w trakcie projektownia rekuperacji i najbardziej przmawia do mnie rowiązanie z dobrym pochłaniaczem w kuchni ( z fliltrami węglowymi ) nie podpięty bezpośrednio do rekuperacji . Pytanie do użytkowników w/w rozwiązania: jak funkcjonuje ? czy zasosowalibyscie je ponownie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 13.03.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Dzięki za odpowiedzi. Był u mnie instalator z dość znanej firmy i proponował jako najlepsze rozwiązanie okap z wyciągiem podpietym do komina z wentylacją + klapka odcinająca ew. cofkę. Zwariować można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Firmy się asekurują bo nie oni płacą za ogrzewanie domu ( tylko klient ) a nie chcą miec problemów z instalacją rekuperatora. Uważam że jeżeli człowiek nie prowadzi w domu jadłodajni ( i / lub nie jest miłośnikiem frytek pieczonych nie w frytkownicy tylko w garku z olejem ) oraz np. używa nie piecyka gazowego tylko elektrycznego lub indukcyjnego może spokojnie kupić dobrej klasy pochłaniacz ( filtry weglowe regularnie wymieniane ) i nie wywalać ciepła do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.03.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 odnośnie jadłodajni, jesienią będę robił instalacje na rekuperatorze w barze, nikt się oparów nie boi a tam jest ich więcej niż w małej kuchni domowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 W przypadku jadłodajni to obawiam się iż zastosowanie okapów ( pochłaniczy ) bez podpięcia ich do wyciągu bezpośrednio na zewnątrz , czyli podłacznia ich bezpośrednio ( lub posrednio ) do rekuperacji może nie być najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunoted 13.03.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Temat bardzo ciekawy. Ja osobiście włączam okap tylko w przypadku naprawdę dużego gotowania co się rzadko zdarza. Myślałem więc nad rozwiązaniem, żeby doprowadzić jakiś dodatkowy nawiew w okolice kuchenki i załączać go za pomocą przepustnicy elektrycznej w momencie uruchomienia okapu podłączonego do przewodu wyprowadzonego na zewnątrz domu, przy jednoczesnym zmniejszeniu pracy rekuperatora do minimum. Wiem, że wywalałbym ciepło na zewnątrz ale tak jak mówiłem wcześniej przy zwykłym drobnym gotowaniu wystarcza praca rekuperatora i kratka wywiewna umieszczona niedaleko kuchenki. W zapasie zostawiłbym sobie możliwość przerobienia systemu tak, żeby móc okap wpiąć w rekuperator (po wymontowaniu silnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 13.03.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Gotujemy rzadko, głownie mrożonki na patelni, mało tłuszczów zwierzęcych, dużo warzyw. Myślę że czerpnia w sąsiedztwie płyty indukcyjnej nam wystarczy mimo otwartej na salon kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.03.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 wpinając okap do wm nie ma przykazania że trzeba zlikwidować wentyl w okapie, najpierw polecam sprawdzić w papierach jaką ma wydajność, jeśli niezbyt wielką to nie ma stresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 23.04.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 U mnie reku se działa sam sobie a pochłaniacz wtedy kiedy trzeba wsio działa jak nalezy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 23.04.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 U mnie reku se działa sam sobie a pochłaniacz wtedy kiedy trzeba wsio działa jak nalezy. pzdr Czy jakbyś jeszcze raz budował, zastosowałbyś to samo rozwiązanie? Jaką moc ma Twój pochłaniacz? Ile ssie na maxa i czy z tej mocy korzystasz w pełni, czy tylko na lekkich biegach? Czy polska reprezentacja ma szanse w MŚ? (taki joke ) Dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 03.05.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 no i nie wiem co robić...Z całym szacunkiem dla Adama który tu się napracowal by wszystkim wyjaśnić zalety i wady różnych rozwiązań ale ja dalej nie kumam. Chyba zdecydujemy się na pochłaniacz. Tylko mam pytanko do użytkowników takiego rozwiązania czy przy dużym gotowaniu nie zbiera się para na szybach i meblach?To mój główny problem w obecnej kuchni ( went grawitacyjna ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 03.05.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Od usuwania pary i zapachów jest wentylacja. Natomiast nie wiem czemu wentylację mylimy z okapem nad kuchnią. Tak jakby bez okapu, wentylacja nie działała. Wentylacja działa cały czas a okap przez jakąś tam chwilę. A jak na oknach na krótko pokaże się para, to za chwilę sprawna wentylacja ją usunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 03.05.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 no ale jak okna i meble masz drewniane to nawet chwilowe zawilgocenie może mieć swoje skutki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.05.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 ja mam u siebie wm wpiętą w okap i działa, można tak zrobić tylko trzeba przemyśleć kilka zagadnień bo i zepsuć można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 03.05.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) Wiem, że są firmy, które dają gwarancję pomimo wpięcia okapu w system wm ale my akurat tego nie chcemy. Pomimo strat ciepła. Tak więc albo pochłaniacz albo okap i od niego rura przez ścianę. Tylko jak to zrobić? 1.Czy wystarczy kupić okap z przepustnicą i do niego podłączyć rurę?Chodzi mi o okapy, które mają wbudowaną juz przepustnicę. 2.Gdzie to najlepiej wyprowadzic??? Nad dach? 3.A może dałoby do nieogrzewanego garażu gdzie jest went grawitacyjna. Tyle, że rura szła by poziomo. Tak chyba nie można co? Edytowane 4 Maja 2011 przez alerion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.05.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 no ale jak okna i meble masz drewniane to nawet chwilowe zawilgocenie może mieć swoje skutki... Zawilgocenie występujące stale (wilgotność powietrza ponad 70 %) powoduje powstawanie grzybni, pleśni. Wilgotność w granicach 40 - 55 % jest dobra dla domowników a z chwilową większą wilgotnością poradzi sobie doskonale WM. Zawsze przecież można, okresowo zwiększyć prędkość wentylatorów WM. Okap tu jest moim zdaniem zbędny i bardziej jest ozdobnikiem, niż elementem wpływającym na obniżenie wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.05.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 (edytowane) okap to nie wentylacja tylko "wywalacz" zapachów i nie jest jego działką regulowanie wilgotności, dlatego na dobrą sprawę możesz go wyprowadzić gdzie chcesz i nikt się nie czepi, nawet do tego garażu, NIE MUSIi być nad dach aczkolwiek najlepiej jest zbędne powietrze wywalać na zewnątrz niż uraczać nim inne pomieszczenie (garaż) uważaj tylko na skropliny i konieczna klapa by wentylacja pracująca w kuchni nie cofała z niego powietrza Edytowane 4 Maja 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.