rafal9 07.06.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jak gęsto i jakiej mocy dać oświetlenie w podbitce? Jak to wycgląda w praktyce, żeby nie wyszło za dużo ani za mało Do podbitki PCV jakie światełka zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.06.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Ja dałem na każdym narożniku domu, wyszło 7 x 7 W energooszczędne, pali się całą noc ( czujnik zmierzchowy ) światła akurat - dom parterowy.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.06.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Oj ciężko samem temat rozgryźć....ja też nie miałem się czym podeprzeć, ale wyszło w sumie OK (jak na moje oko i gust). http://www.pbase.com/senser90/image/61046870 http://www.pbase.com/senser90/image/61046873 Żarówek chyba w sumie 17 szt. 40W 230V Oprawki najzwyklejsze w świecie za chyba 4,50 zł/szt. Rozstaw chyba coś ok. 3 m (ale to nie dokładna inwenatryzacja, mówię na oko, nie mierzyłem) Jak wyszło oceń sam... PS- Nie wiem o co biega, ale nie mogłem wkleić zdięć...wciąż były widoczne same liny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.06.2006 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Oj ciężko samem temat rozgryźć....ja też nie miałem się czym podeprzeć, ale wyszło w sumie OK (jak na moje oko i gust). http://www.pbase.com/senser90/image/61046870 http://www.pbase.com/senser90/image/61046873 Żarówek chyba w sumie 17 szt. 40W 230V Oprawki najzwyklejsze w świecie za chyba 4,50 zł/szt. Rozstaw chyba coś ok. 3 m (ale to nie dokładna inwenatryzacja, mówię na oko, nie mierzyłem) Jak wyszło oceń sam... PS- Nie wiem o co biega, ale nie mogłem wkleić zdięć...wciąż były widoczne same liny... Bardzo ładnie to wygląda. Dałeś zwykłe żarówki wystające poza podbitkę, czy zlicowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.06.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Dałem zwykłe, wystają minimalnie, tyle co zaokraglenie żarówki.Nie wiem czy taki sam efekt udałoby się uzyskać z żarówkami energooszczędnymi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.06.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Oj ciężko samem temat rozgryźć....ja też nie miałem się czym podeprzeć, ale wyszło w sumie OK (jak na moje oko i gust). http://www.pbase.com/senser90/image/61046870 http://www.pbase.com/senser90/image/61046873 Żarówek chyba w sumie 17 szt. 40W 230V Oprawki najzwyklejsze w świecie za chyba 4,50 zł/szt. Rozstaw chyba coś ok. 3 m (ale to nie dokładna inwenatryzacja, mówię na oko, nie mierzyłem) Jak wyszło oceń sam... PS- Nie wiem o co biega, ale nie mogłem wkleić zdięć...wciąż były widoczne same liny... ALE PIĘNIE !!!!! Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.06.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 ALE PIĘNIE !!!!! Bardzo mi się podoba Jeszcze trochę to o kokartkę będe sie musiał wystarać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.06.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 ALE PIĘNIE !!!!! Bardzo mi się podoba Jeszcze trochę to o kokartkę będe sie musiał wystarać Koniecznie, bo dom wygląda bajecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.06.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Koniecznie, bo dom wygląda bajecznie ! Baaaardzo się cieszę i dziękuje za uznanie...takie słowa więcej ważą jak ten mój kredyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 07.06.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 SenserZ czego jest ta Twoja podbitka ?Chciałem zrobić podobne podświetlenie podbitki ale mam ją z PCV.Wprawdzie wyglada i sprawuje sie super ,ale nie wymyśliłem żródła światła odpowiednio zimnego a edisonowskich żarówek czy innych goracych halogenów nie zaryzykowałem z obawy to że PCV o ile nie boi sie mrozu, to nie przepada za goracem.I tak pomimo wyprowadzonej instalacji z włącznikami - podswietlenia podbitki nie mam . pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 08.06.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Sam założyłem podobny wątek, bo bardzo mnie temat oświetlenia w podbitce interesuje. Największy problem dla mnie to taki, czy oprawy muszą być zewnętrzne, czy mogą być wewnętrzne. Halogenowych wewnętrznych jest bardzo duzo, ale zewnętrznych jakoś trudno znaleźć. Drugim problemem jest zbytnie nagrzewanie się. Dotyczy to oświetlenia halogenowego, bo świetlówki energooszczędne raczej tak bardzo się nie nagrzeją, aby mogły zniszczyć podbitkę. Widziałem w Castoramie halogenki 5W. Może gdyby je zastosować, to ze względu na małą moc, nie dochodziłoby do zbytniego nagrzewania.Innym pomysłem - troche kosmicznym, jest zastosowanie czujnika temperatury. Gdyby temperatura w nocy przekraczała np. 10'C to światło by się nie zapalało. Czy ma ktoś oświetlenie w podbitce z PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 08.06.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Sš takie głębokie oprawy do sufitów podwieszanych np. na żarówki R63. Spokojnie w to można dać wietlówkę. Jest też jeszcze trochę droższa wersja w postaci tzw. downlightów takich które można często zobaczyć jako owietlenie sklepów czy biur. Można do nich zamówić szybkę i zapewnić IP44. Ale chyba nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 08.06.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Senser Z czego jest ta Twoja podbitka ? Chciałem zrobić podobne podświetlenie podbitki ale mam ją z PCV. Wprawdzie wyglada i sprawuje sie super ,ale nie wymyśliłem żródła światła odpowiednio zimnego a edisonowskich żarówek czy innych goracych halogenów nie zaryzykowałem z obawy to że PCV o ile nie boi sie mrozu, to nie przepada za goracem. I tak pomimo wyprowadzonej instalacji z włącznikami - podswietlenia podbitki nie mam . pozdr. PCV. Jakaś Royal?? i się nie pitole....lato czy zima....nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.06.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Mam podbitkę z pcv, moc żarówek energo "siada' zimą, ale śnieg i tak odbija mocniej, sprawdziło się tego typu rozwiązanie.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 09.06.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Oprawy muszš być zewnętrzne- inaczej po 2 latach rdzewiejš na potęgę, no chyba że jaki nikiel, to mogš dłużej wytrzymać. Najlepsze byłyby te ruchome, aby można ustawić strumień wiatła (bliżej dalej na cianę). Żarówki jeli halogenowe to koniecznie dichroniczne (jako tak), które wyrzucajš (odbijajš) ciepło na zewnštrz i choć żarówka wisi do góry nogami w podprzybitce tył żarówki nie nagrzewa się strasznie i z PVC nie dzieje się nic złego. Trzeba na to zwrócić uwagę zwłaszcza przy membranach i foliach wstępnego krycia. Moc żarówek wszelakiego typu trzeba dobierać dowadczalnie jeszcze przed zakupem opraw- wystarczš do tego same kable. Senser jest niele , ale dlaczego nie zrobiłe podwietlenia w lukarnach- przydałyby się tam choć niewielkie wiatełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.06.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Senser jest niele , ale dlaczego nie zrobiłe podwietlenia w lukarnach- przydałyby się tam choć niewielkie wiatełka. Myślałem o tym. Ale w końcu zdecydowaliśmy, że tak będzie lepiej. Jeśli dobrze pamiętam to chodziło o to, ze jest tam (na górze) częśc sypialniana i sądziliśmy że światło to by waliło w okna, pewnie można by to ominąć kolejnym wyłącznikiem ale po co ich mnożyć...a po drugie po co wyłącznik i oświetlenie jak może byłoby wiecznie wyłączone. Tak wizualnie to faktycznie, że coś by pasowało...ale widzisz, niezbyt praktycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 09.06.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 I tak jest superancko.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 13.07.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 A czy ktoś z Was używa może do oswietlania podbitki opraw halogenowych z diodami LED? Może macie jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 14.07.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 To żarówki a nie oprawy świecą. Żarówki LED są znacznie droższe (choć trwalsze i zużywają mniej prądu). Ważny jest kąt świecenia i barwa światła (są różne odcienie- zimny, ciepły...). Aby uzyskać ten sam efekt co przy tradycyjnych żarówkach trzeba ich zamontować więcej choć skuteczność żarówek LED znacznie się poprawiła w ostatnim czasie.Tu znajdziesz sporo: http://www.halolamp.pl/faq.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 05.07.2007 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Odświeżę temat, może ktoś się jeszcze podzieli doświadczeniami jakie oświetlenie dawać w podbitkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts