Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodciąg przyłacze - pozwolenie na przyłączenie się

Kam_domek

Recommended Posts

Mam pewien zgryz prawny, otóż mam dwie rozbieżne opinie na temat tego czy muszę pozwolić się podłączyć do wybudowanego przyłącza do wody

Muszę wybudować kawałek przyłącza do wodociągu - w wodociągach dowiedziałam się ze musze pociągnąc grubą rurę, żeby było też dla innych którz będą sie chcieli podłaczyć i to ja mam ponieśc koszty tej budowy - wrrr....

Ale najlepsze jest to, że w przysżłości muszę pozwolić się podłączać wszystkim którzy chcą się do tej rury podłączyć i nie muszą zwracać mi kosztów budowy tego przyłącza.

Proszę powiedzcie, że to nieprawda, bo uznam to za znak do tego żeby dać sobie spokój z budową.

Czy wystąpiłaś i otrzymałaś na piśmie warunki przyłączenia wody?

Poczytaj więcej na forum, bo już było sporo na ten i pokrewne tematy. Zgodnie z przepisami odbiorca finansuje koszty przyłącza wraz z wodomierzem. Przyłącze to odcinek łączący sieć z wewnętrzną instalacją odbiorcy. Ja to rozumiem w ten sposób, że jeśli do "danej rury" jest przyłączony więcej niż jeden odbiorca, to nie jest to już przyłacze, a fragment sieci, którego koszty ponosi zgodnie z prawem firma wodociągowa. W niektórych przypadkach (jeśli nie maja danego odcinka sieci w planie rozwoju), mogą nie chcieć budować i wtedy odbiorca w praktyce musi sfinansować ten odcinek sieci, ale firma ma obowiązek przejąć go odpłatnie na wniosek odbiorcy. Póki nie przejmie, nie ma prawa żądać, aby właściciel zezwolił nieopłatnie przyłączyć się innym odbiorcom, przynajmniej ja nie znam prawa, które by tego wymagało

Niestety to prawda,że musisz sam poniesc koszty tego przyłacza.moj przypadek jest podobny.Zakład wod-kan nie zamierza jak na razie rozbudowac sieci a my chcemy mieć wodę więc na własny koszt robimy projekt i wykonanie.Od hydrantu tez najpierw ma iść rura 90 na dł. ok 20m do wysokości naszej działki a potem przez drogę do działki jakaś o mniejszym przekroju chyba 50.Po oddaniu tego ustrojstwa do użytku wod-kan ma nam zwrocic częsc kosztow w towarze(czyli wodzie).Skaczemy już z radości.

my mieliśmy podobną sytuację, ale gmina kupiła od nas ten wodociąg i zwrócono nam koszty budowy sieci. stało się tak dzięki przepisom unijnym wg których gmina powinna zapewnić mieszkańcom media.

zaznaczam, że początkowo wójt nie zgodził się finansować budowy tej sieci a po jakimś czasie wyszło, że i tak musi ją odkupić.

dowiedz się więc jak to jest u ciebie.

Teoreycznie ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę obowiązuje w całym kraju :wink: , więc powinno być podobnie:

‘„Art. 31. 1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3.  Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków."

O ile wiem, to zwykle interpretuje się to tak, że właściciel ma prawo przekazać, ale gmina/firma wodociągowa mają obowiązek przejąć.

my mieliśmy podobną sytuację, ale gmina kupiła od nas ten wodociąg i zwrócono nam koszty budowy sieci. stało się tak dzięki przepisom unijnym wg których gmina powinna zapewnić mieszkańcom media.

zaznaczam, że początkowo wójt nie zgodził się finansować budowy tej sieci a po jakimś czasie wyszło, że i tak musi ją odkupić.

dowiedz się więc jak to jest u ciebie.

Olenia, czy wiesz co to za przepisy unijne ? jakas bardziej konkretna podstawa prawna mnie interesuje, zeby tym urzędasom w gminie pokazac ... wrrrr, wiemy ze kase z unii dostali, tylko jak ją wyrwac ?

w mowie z wójtem powołują się na nast. ustawy:

-art. 7 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (dz. u. z 1990 r. nr 16, poz. 95 ze zmianami)

-art. 31 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków(dz. u. nr 72, poz. 747 ze zmianami)

tu ci spróbuję wkleić: isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file& id=WDU20010720747&type=3&name=D20010747Lj.pdf

ciekawe czy mi wyjdzie? :D

z umowy wynika, że zbudowaliśmy sieć wod. z rur pvc o średnicy 90 mm o dług. 78, 50 mb

zaznczam, że w w grudniu 2004 r. wójt nie chciał partycypować w kosztach budowy.

rok później zmiękł, ale gdyby nie panowie z mzgk nic byśmy pewnie nie wiedzieli.

dzięki Olenia, znalazłam te ustawy :).

Teraz zbieram szyki i papiery, aby ruszyc do gminy :). U mnie było tak w gminie, jak zaniosłam wniosek, to Pan Urzędas, ( domniemam, żeby zaoszczędzi sobie pracy) - powiedzial, ze nie mam co składac, bo mi napiszą NIE zbudujemy i koniec.

A mamy taka sytuacje, ze droga jest prywatna i na razie kilku chetnych i kilku pomiędzy nimi na "nie" :(. Intersuje mnie jeszcze sprawa projektu, moze ktos z Was juz to przerabiał - czy można zrobic 1 projekt wspólny sieci wod. wraz z przyłączami? czy (tak mi powiedział projektant, ale cos czuje ze chce nas naciąc ), ze trzeba zrobi 1 projekt głownej sieci wod. w drodze i każdy z osobna swój projekt przyłacza? Przeciez to jedna inwestycja i finansowana będzie przez chetnych w równych częsciach... ( tak przynajmniej zamierzamy)

nie wiem czy czytaliście te ustawy, ale tam jest tak jak napisał nieco wcześniej Tomasz: oni mogą ale nie muszą finansować tych sieci wodociągowych. to chyba zależy od gminy i wójta.

u nas chyba chodziło głównie o to, że był to koniec roku i wójt musiał wydać te pieniądze unijne właśnie w tym celu. może dostał je właśnie na ten cel.

KRISPRO

nie wiem jak to będzie w przypadku drogi prywatnej.

my mieliśmy jeden projekt na budowę sieci wodociągowej i przyłącza, ale byliśmy pierwsi i jedyni wtedy, choć teraz mamy sąsiada :D

• 1 month później...