Pieczara 07.06.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Witam, Chciałbym zamówić (zrobić?) kostkę brukową. Czy są jacyś producenci, którzy robią takie zamówienia i ile to kosztuje? Ponieważ mam ciągoty przyrodniczo-matematyczne bardzo bym chciał mieć na tarasie wzór Penrose'a. Roger Penrose jest wybitnym fizykiem i matematykiem i podał kilka przykładów pokrycia powierzchni wzorami nieperiodycznymi. A więc wzór ułożony ma płaszcyźnie z kostki Penrose'a NIGDY się nie powtarza - w małej skali pewne elementy wyglądają podobnie, ale daleko nigdy nie będzie ono takie samo jak gdzie indziej! A poza tym to jest całkiem ładne http://www.itap.physik.uni-stuttgart.de/~gaehler/tilings/pen.gif Tych wzorów jest kilka, większość o symetrii pięciokrotnej. Ten, o który mi chodzi to po prostu dwa romby. Nic trudnego w wykonaniu, nie? Tylko by dobrac kolorki i pokrycie (wolałbym takimi drobnymi kamyczkami lub na "stary" kamień)... Pozdrawiam. Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlgustav7 07.06.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Fajne. Pewnie masz w pokoju dywan Sierpińskiego i schody Penrosa, a wino w butelce lejdejskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.06.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Chyba nikt tego nie produkuje. Popytam osobę która zna firmy produkujące kostkę - może będzie coś wiedzieć. Bo gdyby nawet znaleźć firme która zrobi to na zamówienie - pozostaje jeszcze sprawa licencji (o ile sobie przypominam jak goście chcieli produkować papier toaletowy z takim wzorkiem - musieli Penrosowi zapłacić kilka funtów ) By the way - sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Ale później stwierdziłem że oglądanie takiej - niezupełnej - regularności (niby wzór powtarzalny ale jednak nic się nie powtarza) wywołuje u mnie lekki dyskomfort (niepokój?). Może tylko ja tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stalowa 07.06.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 spróbój tam:http://www.msg-granit.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.06.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Porozmawiałem ze specjalistą (żona ). Forma do profesjonalnej maszyny do produkcji kostki kosztuje rzędu 20 000 zł. Tu potrzebne są dwie takie formy. Nie licz więc na jakąś dużą firmę że to zrobi - chyba że udałoby się Ci ich przekonać że jest na to rynek. Pozostają raczej małe, półchałupnicze firemki. Albo wręcz chałupnicze metody. Choć wtedy oczywiście jakość nie ta (bez wtłaczania do formy pod ciśnieniem maksymalnej jakości się nie osiągnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 07.06.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 chyba z kostek granitowych 4/6 i bawić się w układanie samemu, bo jakpokażesz wzór "układaczowi kostek" to może zaśpiewać całkiem okrągłą sumkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 08.06.2006 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Bardzo wszystkim dziękuję za porady. Niestety widzę, że temat mnie trochę finansowo przerasta _bogus_ masz rację, że Penrose zastrzegł wzór przemysłowy swojej mozaiki. Ale jeśli ja tego nie sprzedaję, a jedynie zamawiam dla siebie, to chyba nie podpadam pod prawa autorskie (tak myślę) Ale w takim razie nie mam co namawiac dużej firmy, bo ta pewnie by chciała wyprodukować więcej niż 30 m2. Pozdrowienia i podziękowania dla małżonki. Drobny wzór Penrosa faktycznie "budzi dyskomfort" (bo mózgowi coś nie pasuje - niby wzór się powtarza, ale brak mu regularności). I O TO CHODZI! Ale na wszelki wypadek zrobie go z dużych rombów (przekątna tak ze 30 cm). Kto wie o co chodzi, ten zauwazy! A może masz jednak ochotę zrobić sobie taki podjeździk? Razem by było taniej stalowa dziękuję na namiary. To dobry pomysł, żeby popytać w firmie zajmującej się "nie tylko brukiem" (że tak to sympatycznie ujmę). jamles na ten pomysł też nie wpadłem - żeby zrobić z małych dwukolorowych kostek większy wzór. Muszę to wybadać... carlgustav7 - dom marzenie Wszystkim dziękuję, ale jeśli byście mieli jeszcze jakies pomysły, to dajcie znać! Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 08.06.2006 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 A nie można by samemu jakoś kupić drobnego kolorowego żwirku (gdzie? kto taki sprzedaje?), ułożyć na dół formy, zalać mocnym betonem... Wakacje idą, studentów nie ma, w labie przerwa helowa, dziekan wysyła na przymusowy urlop, to bym się mógł pobawić... Może bym i nie lał pod ciśnieniem, ale za to z uczuciem, do każdej formy, delikatnie, jakbym dzwon odlewał... _bogus_, a czy Twoja żona wie gdzie się kupuje takie kolorowe drobne żwirki , co to są na niektórych brukach (np. typu "piaskowiec' albo "old stone")? Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 08.06.2006 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 PS: Na forum "Zrób to sam" odradzono mi robienie kostki we własnym zakresie. Szkoda http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73042 Pozdrawiam Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts