Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DGP a wentylacja z odzyskiem

Recommended Posts

TAk sobie myslę, że rozprowadzenie ciepła z kominka jest zbyteczne w przypadku zainstalowania wentylacji z rekuperatorem bo ciepło uzyskane z kominka będzie w rekuperatorze ( oczywiście w jakimś procencie ) przekazane do powietrza zasilającego pomieszczenia. Zysk takiego rozwiązania to:

uproszczenie instalacji

ogrzane powietrze wchodzące - to jest jasne ale ciepłe powietrze nie będzie przesuszone tak jak by to było w przypadku DGP

Nie wiem czy czegoś nie przewidziałem może coś poradzicie. Moje rozważanie powstają dlatego że od początku wydaje mi się że DGP i rekuperator to rozwiązanie typu masło maślane.

pzdr

Nie do konca. Tam gdzie stoi zrodlo ciepla nie jest ono z tamtad w ogole pobierane. Czyli w pomieszczeniu z kominkiem byloby bardzo goraco. Jeden z producentow rekupuratorow proponowal mi gorace powietrze z kominka skierowac do wymienika wspolnie z powietrzem wyciaganym (zanieczyszczonym). Rekuperator mialby wtedy dodatkowa funkcje jako nagrzewnica. Probowalem wywolac dyskusje uzykownikow DGP i rekupuratorow polaczonych w jeden system ale sie nie udalo. Albo temat juz sie znudzil albo brak takich rozwiazan w praktyce.

Pozdrawiam

Karol N.

On 2003-03-10 07:41, literad wrote:

TAk sobie myslę, że rozprowadzenie ciepła z kominka jest zbyteczne w przypadku zainstalowania wentylacji z rekuperatorem bo ciepło uzyskane z kominka będzie w rekuperatorze ( oczywiście w jakimś procencie ) przekazane do powietrza zasilającego pomieszczenia. Zysk takiego rozwiązania to:

uproszczenie instalacji

ogrzane powietrze wchodzące - to jest jasne ale ciepłe powietrze nie będzie przesuszone tak jak by to było w przypadku DGP

Nie wiem czy czegoś nie przewidziałem może coś poradzicie. Moje rozważanie powstają dlatego że od początku wydaje mi się że DGP i rekuperator to rozwiązanie typu masło maślane.

pzdr

No tak, ale do pomieszczenia gdzie stoi kominek jest wdmuchiwane powietrze chłodne. Wyciągane jest z innego pomieszczenia, myslę że regulując odpowiednio przepływ można spowodować że ochłodzi się pomieszczenie ze żródłem a podgrzeje się inne. Oczywiście to nie będzie proces szybki ale myślę że możliwy.

pzdr