Agutek 07.06.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Mam prosbe o porade, jak najlatwiej rozszczygnac kwestie, ktora mnie nurtuje. A mianowice chodzi o to, ze w moncie zakupu dzialki wlasciciel zapomnial o tym, ze jest wspolwlascicielem dzialki, ktora jest droga.Teraz chcemy sytuacje wyprostowac. Byly wlasciciel nie robi problemow. Nie za bardzo wiem tylko jak to rozwiazac, aby byly to jak najnizsze koszty.Macie jakies propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 07.06.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jeżeli macie "przejąć" ten jego udział w drodze, to musi być akt notarialny i wpis do księgi wieczystej, więc bez kosztów się nie da. Zakładając niewielką wartość tego udziału, najtaniej powinna wypaść darowizna, bo podatek jest od wartości powyżej 4902 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agutek 07.06.2006 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Dzieki! Wlasnie o darowiznie myslalam, ale nie wiem jak formalnie sie do tego zbarac. Musze poszperac w internecie. No chyba, ze jest tu jakis znawcy i mi podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 07.06.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Dzieki! Wlasnie o darowiznie myslalam, ale nie wiem jak formalnie sie do tego zbarac. Musze poszperac w internecie. No chyba, ze jest tu jakis znawcy i mi podpowie darowizna to taka sama umowa jak K-S tylko nieodplatna - czyli jedna strona oswiadcza ze daje a druga ze przyjmuje - za darmo, nie ma podatku PCC ale jest od darowizn, notariusz zdziera tyle samo btw. a moze wystarczy ustalenie sluzebnosci na tej drodze lub piesmna zgoda na bezplatne uzytkowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts