Nonez 17.09.2006 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Witam! Podciągam do góry z nadzieją o odzew? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 19.09.2006 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam! Podciągam do góry z nadzieją o odzew? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 21.09.2006 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Cytat: Witam! Podciągam do góry z nadzieją o odzew? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 25.09.2006 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 [quote]Cytat: Cytat: Witam! Podciągam do góry z nadzieją o odzew? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 20.10.2006 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Witam! Dosyć już tego wybierania, wieczorem idę do architekta. Zostawiłem sobie do wyboru SP-2005 oraz Diunę II. Pierwszy wygląda na bardziej funkcjonalny i tańszy w budowie "raczej zmiany będą kosmetyczne". Drugi zaś czyli Diuna II (z podwójnym garażem-dostałem skany rzutów) jest ładniejsza, tylko ten podwójny garaż wygląda zbyt okazale w porównaniu do domu. Przynajmniej jest takie złudzenie optycznie, bo po zmierzeniu linijką jednak dom jest dłuższy o 1 cm. Wygląda więc jakby dom był dołączony do garażu a nie odwrotnie. Zobaczę do którego projektu przekona mnie architekt. Pozdrawiam Zenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 24.10.2006 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Jednak wybieram SP 2005. Wprowadzę tylko w nim niewielkie zmiany;1- dodam lukarnę z przodu , zamiast okien pałaciowych,2- wyrównam krawędź dachu od strony ogrodu z krawędzią tarasu przez co zwiększę powierzchnię dachu nad tarasem.I to praktycznie tylko te zmiany mam zamiar wprowadzić w projekcie, wewnątrz wydaje się że wszystko rozplanowane jest optymalnie. http://studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-2005&idk=4&strona=&str=projekty.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 24.10.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Jednak wybieram SP 2005. Wprowadzę tylko w nim niewielkie zmiany; 1- dodam lukarnę z przodu , zamiast okien pałaciowych, 2- wyrównam krawędź dachu od strony ogrodu z krawędzią tarasu przez co zwiększę powierzchnię dachu nad tarasem. I to praktycznie tylko te zmiany mam zamiar wprowadzić w projekcie, wewnątrz wydaje się że wszystko rozplanowane jest optymalnie. http://studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-2005&idk=4&strona=&str=projekty.php Neonez co ostatecznie przekonało Cię do SP 2005 a nie do Diuny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 24.10.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Nie przeszkadza ci że garaż jest większy od salonu z jadalnia ???Jak chcesz zamknąc za soba drzwi wejściowe po wejściu do wiatrolapu ??Nie pytam nawet, jak chcesz się tam ubrac/ rozebrac, ani tym bardziej gdzie zawiesisz kurtke, postawisz buty itp? cegła ceramiczna+styropian+cegła klinkierowa - gratuluje wyboru, elewacja będzie piekna, tylko czy wiesz, ile będzie cię kosztowała (+ szerszy fundament) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 24.10.2006 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ostatecznie do wyboru SP 2005 przekonały mnie rzuty Diuny II otrzymane z Domusa. Dla zainteresowanych podaje link do strony, http://foto.onet.pl/XXBTaQcsU2RVZwA0AD5QZg09U2NRYAEoUzELN1czBj0AZFU2CmkII1ttAzpTYAMzXmhRYQI1AQ==.Moim skromnym zdaniem niezbyt korzystnie Diuna II wygląda z podwójnym garażem, jest on zbyt ogromny optycznie na tle domu. Błąd tkwi chyba w tym, że klatka schodowa jest w części garażowej, więc dach domu o tę część jest skrócony. Gdyby klatka schodowa była umieszczona normalnie w domu wtedy automatycznie proporcje byłyby bardziej naturalne.SP 2005 te proporcje ma bardziej naturalne, nie tak rażące.Gdybym poszukiwał projektu z garażem 1-stanowiskowym wtedy Diuna III jest OK. variuss - z tymi drzwiami wejściowymi sytuacja wygląda w ten sposób, że projektanci się "pomylyli", do wewnątrz drzwi się otwiera w bloku, a w domach raczej drzwi otwiera się na zewnątrz domu więc nie będzie problemów z zamykaniem, wiatrołap mógłby być większy, ale to jest przecież dom o 125 m2 powierzchni. Beasza - zauważyłem w Diunach, że powierzchnia poddasza jest nieekonomicznie wykorzystana, tzn. krokwie opierają się na 25 cm ściance kolankowej, następnie zostawiona jest pusta przestrzeń prawie 1 m "myszy będą miały gdzie mieszkać-kot ich tam raczej nie dopadnie", i dopiero wtedy zaczyna się druga tzw "ślepa ścianka kolankowa" - czyli musimy zbudować ruszt odsunięty od ściany zewnętrznej aby otrzymać ściankę o wysokości 77,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 27.10.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Beasza - zauważyłem w Diunach, że powierzchnia poddasza jest nieekonomicznie wykorzystana, tzn. krokwie opierają się na 25 cm ściance kolankowej, następnie zostawiona jest pusta przestrzeń prawie 1 m "myszy będą miały gdzie mieszkać-kot ich tam raczej nie dopadnie", i dopiero wtedy zaczyna się druga tzw "ślepa ścianka kolankowa" - czyli musimy zbudować ruszt odsunięty od ściany zewnętrznej aby otrzymać ściankę o wysokości 77,5 cm. Co prawda nie do mnie skierowane te słowa, ale jeśli pozwolisz Nonez, to wtrącę swoje trzy grosze, bo projekt Diuna III kupiłam. Oczywiście nie potrafie tak wnikliwie przeczytać projektu i nie wiedziałam, że jest tzw. ślepa scianka kolankowa. Od razu zaplanowałam podnieść kalenicę o co najmniej jeden pustak a najlepiej o 50-60 cm. Czy w takim przypadku potrzebna jest ta ślepa ścianka kolankowa, bo te myszy działają mi na wyobraźnię i to bardzo? Szkoda, że zrezygnowałeś z Diuny. To decyzja ostateczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 28.10.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Renatko, zajrzyj do wątku strach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 28.10.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Dzięki Beasza , a może zaprosimy tam jeszcze Nonez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 29.10.2006 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Dzięki za zaproszenie idę po serek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 29.10.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Nonez, proszę mnie tu serkami dla myszek nie drażnić tylko powiedzieć czy decyzję podjąłeś o zakupie projektu. Który domek zwyciężył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 30.10.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Coś czuję Renatko, że Neonez bardzo serka nie lubi i Diunę całkowicie odrzucił A może nie ........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 31.10.2006 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Złożyłem wniosek o WZ na budynek o wymiarach SP 2005, i na 99,999% ten projekt będę budował. Na wszelki wypadek zostawiłem sobie ten 0,001% na zmianę zdania. Dalej podoba mi się Diuna III, ale Diuna II już nie - czy też tak myślicie po obejrzeniu rzutów? SP 2005 - mam nadzieję, że łatwiej będzie mi zbudować bez większych błędów oraz za mniejsze pieniądze (jest mniej udziwniony) a w czasie eksploatacji będzie bardziej efektywny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 31.10.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Wiesz co Nonez gdybym potrzebowała podwójnego garażu, to wzięłabym Diunę i wybudowała podwójny garaż osobno. Podwójny garaż w Diunie II zakłóca mi proporcje.SP 2005 jest funkcjonalny, ale czy jest tak ładny jak Diuna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratkovitz 02.11.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Cześć, Ja buduję (zaczynam - jutro leją mi podbetonkę, choć pogoda nie sprzyja:-( SP 1505. Wprowadziliśmy sporo wg mnie ciekawych zmian w tym projekcie, i tak: - poszerzenie garażu o 0,5m - całkowita likwidacja przedpokoju (większy wiatrołap i łazienka i większy i bardziej otwarty salon + jadalnia - południowe okno "wydłużone" do ziemi i parę jeszcze innych, może wkleję tu rzut parteru jak tlyko dowiem się to się robi Polecam projekt zdcecydowanie tym, którzy chcą wybudować tani dom, a wcale nie taki mały Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratkovitz 02.11.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 aha - dla jasności, napisałem moją poprzednią wiadomość, bo SP 1505 to praktycznie to samo co SP 2005 - tyle, że z garażem na 1 samochódpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 03.11.2006 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 ratkovitz - miło mi, że w końcu ktoś zaczął budować dom wykorzystując projekty SP..., a już myślałem że tylko podobają się dla mnie. Przy okzaji mam pytanko odnośnie dokumentacji projektowej otrzymanej z biura: czy jest kompletna i czytelna, czy posiada wystarczającą ilość rzutów, czy jest coś ponad standard. I na koniec, jak wyglądały kontakty z biurem, czy nie zbywali uwag inwestora. Osobiście odniosłem wrażenie iż praktycznie wszystko wyłącznie zależy od szefa i bez niego szkoda czasu na telefon. Miło mi będzie otrzymać wszelkie informacje odnośnie projektu i biura. Osobiście już od dłuższego czasu zawraca mi głowę projekt z tytułu wątku, faktycznie od Twojego projektu różni się dodatkowym miejscem garażowym i troszeczkę zmienionym salonem i holem. Pozdrawiam i życzę owocnego budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts