Irek1 10.03.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Moje pyt. brzmi: czy fundament o grubości 30 cm wystarczy by unieść ściany z ceramiki poryzowanej o tej samej grubości. Muszę dodać, że grunt jest dobrej nośności, dom z użytkowym poddaszem, strop monolityczny,a na dachu blacha. Mój murarz twierdzi, że grubość ściany fundamentowej powinna mieć 50cm, co wydaje mi się zbyt dużo, oraz nieuzasadnione kiedy moje ściany będą mieć grubość 30cm + ocieplenie. Z góry dzięki. Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 10.03.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Irku miałem podobny problem. W projekcie miałem zaprojektowane 38cm czy bloczek betonowy w poprzek. Zważywszy na fakt, iż budowałem z gazobetonu 24cm, ta grubość była nonsensem. Zrobiłem więc ściany fundamentowe na 24cm i jest ok. Grubość ściany fundamentowej zależy m.in. od grubości ściany na dpowierzchniąterenu. Tak więc jeśli masz dobry grunt a ściany stosunkowo wąskie, grubość ściany fundamentowej wystarczy 30cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 10.03.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Ściany fundamentowe nie muszą być grubsze niż stojące na nich ściany konstrukcyjne. A nawet mogą być cieńsze (patrz ostatni Murtor) o 7 cm. Może majster miał na myśli szerokość ław fundamentowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 10.03.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 JA ROBIE SĆIANE O GRUBOŚCI 30 CM NA TO YTONG 36.5 ODMIANY 400 I BĘDZIE DOBRZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 10.03.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 JA ROBIE SĆIANE O GRUBOŚCI 30 CM NA TO YTONG 36.5 ODMIANY 400 I BĘDZIE DOBRZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 11.03.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Mam pytanie, czy ten "zwis" ściany musi być na zewnątrz, czy może być np. równo po obu stronach budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 11.03.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 mój wykonawca mówi że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 11.03.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Witam. Jak robisz ścianę jednowarstwową lub trzywarstwową to dobrze jest zrobić kilkucentymetrowy nawis na zewnątrz. Jeśli fundament ma być ocieplany to nawet większy, żeby ocieplenie nie wystawało poza krawędź ściany.Przy dwuwarstwowej można robić lub nie, ale najlepiej chyba zlicowac ścianę fundamentową z nośną bo warstwami izolacji sie zrobi nawis, np. 10 cm na ścianie nosnej i 5 na ścianie fundamentowej. Wszystko zależy od grubości ociepleń... Sebastian Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts