Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość ściany fundamentowej

Recommended Posts

Moje pyt. brzmi: czy fundament o grubości 30 cm wystarczy by unieść ściany z ceramiki poryzowanej o tej samej grubości. Muszę dodać, że grunt jest dobrej nośności, dom z użytkowym poddaszem, strop monolityczny,a na dachu blacha. Mój murarz twierdzi, że grubość ściany fundamentowej powinna mieć 50cm, co wydaje mi się zbyt dużo, oraz nieuzasadnione kiedy moje ściany będą mieć grubość 30cm + ocieplenie. Z góry dzięki. Irek

Irku miałem podobny problem. W projekcie miałem zaprojektowane 38cm czy bloczek betonowy w poprzek. Zważywszy na fakt, iż budowałem z gazobetonu 24cm, ta grubość była nonsensem. Zrobiłem więc ściany fundamentowe na 24cm i jest ok. Grubość ściany fundamentowej zależy m.in. od grubości ściany na dpowierzchniąterenu. Tak więc jeśli masz dobry grunt a ściany stosunkowo wąskie, grubość ściany fundamentowej wystarczy 30cm.

Pozdrawiam

Witam.

Jak robisz ścianę jednowarstwową lub trzywarstwową to dobrze jest zrobić kilkucentymetrowy nawis na zewnątrz. Jeśli fundament ma być ocieplany to nawet większy, żeby ocieplenie nie wystawało poza krawędź ściany.

Przy dwuwarstwowej można robić lub nie, ale najlepiej chyba zlicowac ścianę fundamentową z nośną bo warstwami izolacji sie zrobi nawis, np. 10 cm na ścianie nosnej i 5 na ścianie fundamentowej. Wszystko zależy od grubości ociepleń...

Sebastian

Sebastian.