Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zasłonić wnękę z pralką i suszarką?

duke

Recommended Posts

Witam,

W łazience mam zamiar zrobić wnękę, w której będzie stała pralka, a na pralce również suszarka. Wnęka będzie miała zatem jakieś 70cm szerokości i 270cm wys. Czym można tak dużą wnekę zasłonić? Najbardziej odpowiadałoby mi coś w stylu rolety, którą stosuje się w meblach (głównie w meblach kuchennych, gdzie zamiast drzwiczek jest roleta). Nie wiem jednak gdzie coś takiego kupić, a poza tym mam obawy, czy to się sprawdzi w przypadku tak dużej wnęki.

Może zastosować zatem roletę jak do okien? Może wersję rzymską?

Czy ktoś miał podobny problem?

pozdrawiam,

Robert

Witam

Ja miałam podobny problem i nawet identyczny pomysł! Też miałam w planach pralkę i suszarkę we wnęce! Problem sie troche rozwiązał, bo przerobiłam jeden garaż na pralnię, ale wnęka w łazience pozostała. Myślałam o zamontowaniu tam rolety drewnianej. I z tym własnie chciałam sie zwrócic do producentów żaluzji i rolet. Chyba u nich takie "coś" byłoby do zamówienia. Kasetka na roletę byłaby wtedy wewnątrz wnęki. Na zewnątrz, na dole rolety jakiś uchwyt do podnoszenia i opuszczania. NIe mam zdjęcia, ale mam ten obraz w głowie i tak tez planuje zrobić.

Myśle, że to nie będzie problem.

Zawsze możesz podzielić wnękę i postawić suszarkę na podmurowanym podeście, półce (czy jak tam to sie fachowo nazywa) i zamontować dwie niezależne rolety :)

W końcu i ja coś radze a nie tylko pytam :D

Podzielenie wnęki chyba nie wchodzi w grę. Jedną ściankę będę miał z karton gipsu, nie sądzę, by konstrukcja utrzymała suszarkę...

Rozważam też zamontowanie drzwi łamanych w połowie, składających się w literę V. Tak jak w niektórych szafach zabudowywanych.

r.

Poza tym może być problem z instalacją takiej "szafkowej rolety". Normalnie, prowadnice są zainstalowane w drewnianej obudowie szafek. Szafkę łatwo jest rozmontować i zmontować, tzn. oddzielić od siebie boki szafki, gdzie są prowadnice, a co za tym idzie łatwo jest włożyć pomiędzy nie roletę. W tym przypadku prowadnice byłyby wpuszczone w płytki ścienne, gdzie boki wnęki byłby nie do ruszenia. Jak w tym przypadku wprowadzić roletę? Musiałoby się to chyba odbyć przed położeniem płytek...

Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi...

r.

Dobrze wytłumaczyłeś.

Ja tak sobie wymysliłam a wykonawca bedzie główkował i sie martwił :D

Moja ścianka jest z pustaka 16-tki. Ale to nie ma znaczenia.

Będzie u mnie taka roleto-żaluzja, nie wiem jak to nazwać.

Moi murarze wymyślają cuda-konstrukcje (bo takie pomysły sie rodzą w mojej głowie) więc roletka to mały problem ;)