Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonanie wodociagu na własny koszt

Recommended Posts

Moja systuacja wyglada nastepujaco.Wodociag na mojej ulucy jest pociagniety do posesji nr 31. Moja dzialka ma numer - 39. Odleglosc to okolo 100m. Czy ktos z was orientuje sie jaki moze byc koszt takiej inwestycji, jakie papiery sa potrzebne (na szczescie ulica jest gruntowa - ale nalezy do miasta) itd.

z gory dziekuje

Witam

Właśnie jestem po etapie wykonywania przyłącza wodociągowego.

Miałem trochę więcej do wykonania - 180 metrów.

Najpierw musisz mieć warunki z wodociągów, później mapa do celów projektowych, projektant nanosi przebieg, musisz mieć zgody właścicieli działek przez które pobiegnie wodociąg.

Mapę z zaprojektowanym przebiegiem składasz na ZUD, później kompletujesz dokumentację (mapa, ZUD, warunki, zgody właścicieli) i składasz do Starostwa (robisz zgłoszenie) czekasz miesiąc i mozesz robić.

Niestety nie mogę podać Ci szczegółowych kosztów materiałów bo jeszcze za nie nie zapłaciłem. Robocizna 3,50 za metr kopania koparką łańcuchową, podłączenie do sieci, oraz robocizna w domu (montaż wodomierza, zaworu) 300 zł. Zasypywanie we własnym zakresie.

W I etapie należy sporzadzić koncepcję przebiegu sieci wykonanej z rur PEHD z zaznaczeniem trasy, średnicy sieci wodociągowej i przyłączy. Na etapie sporządzania koncepcji budowy sieci wodociągowej nalezy wystąpić do Urzędu Miejskiego w celu uzyskania decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego lub wypisu z planu miejscowego zagospodarowania przestrzennego oraz spisania umowy określającej warunki realizacji inwestycji, sposobu i zasad eksploatacji nowo wykonanej sieci i ewentualnego przekazania inwestycji na rzecz gminy.... :-?

tej treści pismo otzrymałam od Zakładu Wodociagów i Kanalizacji

Jestem świeżo po...

I tak: całośc kosztów 5600 PLN za 130 m bieżących a w tym:

(podaję bez cen bo u Was moga się różnić, ale w celu pojaśnienia co trzeba mieć - lecę od rury gminnej)

1. Złączka do rury gminnej

2. studzienka z zaworem (zasuwką) dla Twojego domu

3. 130 mb rury platikowej

4. 130 mb taśmy z wtopionym metalem którą sie zostawia zasypaną ok. 20 cm nad rurą ( a to w celu aby z jakiś czas następna koparka zanim Ci zerwie rurę dokopała sie do taśmy ostrzegawczej, a wtopiony metal w taśmę po to aby wykrywacz wykrył przebieg rury)

5. licznik na wodę z uchwytem przyściennym

6.zawór końcowy

7. robocizna: ręczne dokopanie się do rury gminnej, założenie złączki, założenie zasuwki, kopanie koparką, kopanie ręczne w miejscach "skrzyżowań" z innymi mediami (ja miałem dwa: TPSA i gaz), przebicie się przez fundament, montaż licznika i zaworu na listiwie przyściennej, zasypanie całości, ułożenie 10 metrów wcześniej zdemontowanego chodnika.

Bezpłatne: zabawianie inspektora z gminny który sprawdzał: 1. podłączenie do rury gminnej (szczelność)

2. położenie tasmy z metalem

3. odbiór końcowy (chodnik, wygrabienie, szczelnosć, plomby na liczniku)

i to tyle.

tyle ze moja sprawa jest jednak inna - ja musialbym poprowadzic na wlasny koszt wodociag do swojej dzialki - wzdluz innych dzialek - jednoczesnie zapewniajac parametry takie ze kazdy inny sasiad moglby bez problemu moglby sie doniego wpiac... - ta odleglosc to 100m.

Z twojego postu nie wynika ze robiles to w drodze publicznej z poxniejszym odejsciem na dzialke...

u mnie jest ze 100 m wodociagu biegnacego wzdluz dzialek tak wiec trzeba dac taka rure zeby mozna bylo potem inne dzialki podlaczyc i jak pytalem w poznanskim Aquanecie to powiedzieli ze koszt jrest kolo 150 zl za mb ale jest swiatelko w tunelu a mianowicie po przeprowadzeniu inwestycji udajemy sie do aquanetu z fakturami i dostajemy zwrot inwestycji trzeba tylko zmiescic sie w ich cenach za mb wodociagu i pewnie trzebe by wczesniej jakas umowa spisac zeby sie nei wypieli wiec moze trzeba sprawdzic taka mozliwosc wtedy inwestuje sie kase na jakis czas i nie trzeba samemu placic za wodociag

Wodociąg jako inwestycja liniowa wymaga przejścia tych samych ( a nawet czasami więcej :o ) procedur co budowa domu.

Zatem, powinien być również złożony wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego, bez tego nie dostaniesz pozwolenia na budowę. Trwa to niestety kilka miesięcy ( ratusz ogłasza, protesty, zwrotki, etc. ).

Ponieważ budowa sieci należy do zadań gminy/miasta, trzeba dowiedzieć się na jakich warunkach, po przekazaniu przewodu ( odbiór techniczny + inne papierki - ale to sprawa wykonawcy ) umową, możesz uzyskać zwrot kosztów inwestycji. Być może nie 100%, ale 70 czy 80 jest możliwe do odzyskania.

J

wiec nie pozostaje mi nic innego jakt tylko miecw glebokim powazaniu wszystkich urzednikow.mam studnie wiercona -uzdatnie sobie tyylko wode i bedzie ok (mam za duzo zelaza ale to jest do zrobienia)

Oczywiście, że tak! Dlaczego masz komuś robić prezent? Filtr załatwi sprawę żelaza i będzie 10 razy tańszy od wodociągu. Poza tym masz wodę za friko.

Rok temu wykonałem wodociąg ok 160 mb. Cena byla 60 zl za mb ,rura 110 mm (bez projektu). Działek na tej ulicy jest 8. Jeden sąsiad sie tylko dołożył ok 3 tyś zl.Resztę zapłacilem sam. Z Gminy dostałem na piśmie zapewnienie że w ciągu 10 lat jeżeli ktoś bedzie chciał się wpiąć do wodociągu musi się rozliczyć najpierw ze mna. Wiech