Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deszczówka i woda z POŚ do gminnego rowu

morx

Recommended Posts

Zacznę od tego, aby "koledzy" których radą jest jedynie: "wpisz do wyszukiwarki itd" dali sobie spokój, wpisałem, szukałem, czytałem "Prawo wodne" i "prawo o ochronie środowiska" i w końcu piszę ten post:

Przez moją działkę przebiega rów melioracyjny (dzieli działkę na dwie części-z tego powodu mam na działce jeden przepust i dwie kładki). Właścicielem tego rowu jest gmina. Zamierzam do tego rowu odprowadzać:

1. deszczówkę (z dachu do rynien, dalej do spustów i rurami do rowu)

2. Oczyszczoną wodę (efekt) po POŚ

Obie instalacje niezależne od siebie.

Sprawa dotyczy (prawdopodobnie) jedynie "zrzutu" deszczówki i wody po POŚ.

I pytanie: jak to wygląda prawnia, gdzie i o co pisać?

Kto ma to juz za sobą?

W warunkach mam zgodę na budowę wraz z niezbędną infrastrukturą bez opisu tej infrastruktury (wygodnie-prawda?), na POŚ nie trzeba pozwolenia wodno-prawnego, gdyż wydajność jest mniejsza od 5m sześć. na dobę. POŚ ze względu na wysoki poziom wód gruntowych będzie nie w systemie odsączania do gruntu lecz "produkcji" wody, którą trzeba gdzieś zrzucić. Na działce mam dość wody - nie potrzebuję żadnych zbiorników. POŚ posiada wszelkie certyfikaty, a efekt końcowy jest czystszy niż w oczyszczalni w pobliskim miasteczku. W mojej wsi nie ma kanalizacji.

Proszę o radę.

Pozdrawiam.