Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD MODRZEWIEM pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Dziwne ale ten projekt jest w ofertach dwoch biur projektowych - Archonu i Agrobispu. Pewnie jakas wspolpraca...

Niestety jestem aktualnie na etapie wyboru projektu. Oczywiscie opcje zmieniaja sie z tygodnia na tydzien. Powaznie mowiac to takim zlotym srodkiem jest dla mnie aktualnie "Pod modrzewiem 3" rozniacy sie od Twojego umiejscowieniem garazu. Czy moglbys podac jaki jest stan zaawansowania Twojej budowy i ile juz wydales? Archon podaje koszty stanu surowego ~109tys. ale cytuje

"podane powyżej koszty przewidują wykonanie robót systemem zleconym przez przedsiębiorstwo budowlane."

Ciekawi mnie ile mniej bedzie to kosztowalo systemem "gospodarczym".

Z czego budujesz, jaki system ogrzewania, jaki typ pieca, za wszelkie info i zdjecia bede niezmiernie wdzieczny.

Ze swojej strony dodam ze w tym roku kupilem dzialke 989m2 w Tczewie, w tym tygodniu podpisuje umowe o prad, w przyszlym roku zaczynam budowe.

Pozdrawiam

Witam !

Nie widziałem projektu w wersji "3". Mój dom jest przerobiony : mam garaż na dwa samochody, zlikwidowałem wykusz łazienki, w kotłowni zamiast ona zrobiłem drzwi (wyjście na ogród) i całość w odbiciu lustrzanym. Acha jeszcze wyciągnąłem daszek nad wejściem - łaczy sie z daszkiem garażu. Zmniejszyłm okno w salonie - pod oknem wstawię grzejnik. Niestety ze względu na układ terenu oraz geologii gruntu musiałem częściowo podpiwniczyc budynek. Wykonanie stanu surowego - otwartego kosztowało mnie 93000 zł. Budynek wykonany porothermu 25 P+W. Część prac - głównie ziemne wykonałem sam (łopata-taczki). Dom stoi w Redzie - mozna oglądać.

Pozdrowienia

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

A już myslałem że tylko ja realizuje projekt Domu pod modrzewiem. Rzpoczęcie na wiosnę 2003, zmiany to dwustanowiskowy garaż ze scianą stropową, materiał na 99% pustak Leiera monolit plus, ogrzewanie podłogowe. Szukaliśmy mozliwości wykonania garderoby przy sypialni na dole ale nic z tego nie wyszło. Chętnie wysłucham Waszych rad co do tego projektu. Szczególnie jakieś mankamenty, błędy projektanta itd itp

pzdr

Witam,

Ja wybrałem "pod modrzewiem" ze wzgledu na logiczny układ pomieszczeń. Ma on jednak kilka rzeczy, które zamierzam przerobić - lukarny od strony południowej zamiast okien dachowych oraz będę chciał podnieść poddasze o 2 cegły. Budowa startuje na wiosnę 2003 - dodatkowo wybrałem odbicie lustrzane. Materiał Porotherm + styropian 12cm i tynk. Dodatkowo ocieplony fundament i dach z blachodachówki (tańszy niż ceramiczny).

Poważnie myślę o wyborze "Domu pod modrzewiem 3". Wszystko mi tu odpowiada z wyjątkiem: małego garażu (to chyba mały problem, bo mozna go poszerzyć) oraz braku dodatkowego pomieszczenia gospodarczego (to już większy kłopot, ponieważ nie ma gdzie go wydzielić).

Myślałem o tym, aby poza poszerzeniem garażu, trochę go jeszcze wydłużyć, ale tym samym musiałbym podnieść jego wysokość. Sam juz nie wiem. Na pewno przydałoby się dodatkowe pomieszczenie na przechowywanie wszelkich gratów lub pralnię. Może macie jakieś pomysły do podpowiedzenia?

Dom postawiłem w Redzie , w rejonie ul.12-Marca. Jest to wersja Pod Modrzewiem (bez numeru) , odbicie lustrzane. Przerobiłm garaz na dwa stanowiska. Podniosłem dach o jedną cegłę. Myślę ,że wystarczy. Mam również piwnicę - sama wyszła z powodu spadku i kiepskiego gruntu. Dodałem pare drobiazgów ale to są juz szczegóły dla zainteresowanych. Obecnie mam stan surowy-otwarty. Zakończyłm działówki.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...