Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD MODRZEWIEM pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam !

Był to mały problem, mały dlatego, że strop jest lany więc wystarczyło tylko w niewielkim stopniu zmodyfikować zbrojenie (m.in. grubszy pręt). Modyfikacji dokonał mój kierownik budowy. Część wystająca poza ścianę jest niewielka i nawet bez modyfikacji nie było by problemu. Problemem było faktycznie rozwiązanie docieplenia stropu/balkonu. Projekt przewidywał styropian 20cm (!) na posadzce. I niestety taki był by próg. Moi murze spieprzyli mi kilka spraw m.in. wysokść otworów drzwi balkonowych (za małe) i dałem tyko 15 cm styropianu. Zobaczymy skutki zimą. Było jeszcze kila inych bubli między innymi różne katy ścian wykuszu. Utrudniło to pracę przy montarzu okien (bez słupków) oraz dociepleniowców wyrównujacych ściany (aby był tak sam kąt jak okna) . Musieli dołożyc ponad 5 cm styroianu !

I to by było na tyle

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich,

przymierzam się do "Domu pod modrzewiem".

Mam zamiar wprowadzić część zmian, które zostały już przez Was wymienione. Dodatkowo - ze względu na to, że działka znajduje się w otulinie Parku Jurajskiego - trzeba będzie zmienić nachylenie połaci dachowych (z 35 na 37 stopni).

Mam pytanie do Tych, którzy powiększali garaż (tak aby wjazd był od strony północnej i żeby mieściły się dwa auta) - czy zmiana ta wymagała przeprojektowania konstrukcji stropu żelbetowego nad garażem?

Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje na temat tego domu.

:)

Przy budowie mojego "modrzewia" wprowadzilem ogromna ilosc drobnych korekt i zmian, ktore czesto nie sa w ogole odzwierciedlone w adaptacji (wprowadzam je w trakcie budowy). Strop nad powiekszonym garazem chyba nie byl u mnie przeliczany przez adaptujacego projektanta. Natomiast w praktyce zrobilem go z terivii (niektore pomieszczenia, balkony i wykusz sa lane i przez to ciensze specjalnie po to by moc ulozyc w nich albo rury (lazienka na poddaszu) albo grubsze ocieplenie (wykusz nad jadalnia i kuchnia). Poziom garazu i strop w garazu ponadto obnizylem o jakies 30-40cm aby uzyskac malutka scianke kolankowa w pomieszczeniu nad garazem, ktore u mnie bedzie gabinetem.

MVA - jestem na etapie okien, na razie rozpatruje PCV firmy - ORTIS, choc sa nieco drozsze od przecietnej. Nie wiem jeszcze czy sie zdecyduje. Pewnie tak. A ty jakie ostatecznie wybrales?

-infiniti

infiniti - dzięki za informacje.

Zdecydowałam się na podniesienie ścianki kolankowej w garażu i całego dachu nad garażem - szkoda tak dużej powierzchni.

Wszystkie korekty i zmiany przekazałm architektowi, który ma je nanieść na projekt (zdecydowałam na przeliczenie stropu nad garażem i nad salonem z jadalnią) - zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.

Chagata

witam,

Infinity- nie wybrałem jeszcze okien, ale czekam na wycenę z VEKA i SCHUCCO, zobaczymy ile tego będzie :o

pomysł ze strychem jako gabinetem jest super - ale żona chce tam suszyć fatałaszki :roll:

w chwili obecnej u mnie zalany jest drugi strop - czekam na cieślę - będzie w poniedziałek - a potem kanalizacja i przezimuję

po zimie instalacje i tynki etc.

u mnie tez była masa zmian

jakie kotły wybraliście do domku ja zastanawiam się nad Vaillantem ale to jeszcze plany

• 1 year później...
Dom postawiłem w Redzie , w rejonie ul.12-Marca. Jest to wersja Pod Modrzewiem (bez numeru) , odbicie lustrzane. Przerobiłm garaz na dwa stanowiska. Podniosłem dach o jedną cegłę. Myślę ,że wystarczy. Mam również piwnicę - sama wyszła z powodu spadku i kiepskiego gruntu. Dodałem pare drobiazgów ale to są juz szczegóły dla zainteresowanych. Obecnie mam stan surowy-otwarty. Zakończyłm działówki.

:D O matko, ja zaczynam na wiosne 2005. Czy Możesz wysłać mi parę fotek :) Bardzo prosze! :p Rysunki mi nic nie mówią, po prostu brak wyobraźni :evil: Szczególnie: schody, kuchnia i poddasze.

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
witajcie! :) .jestem "nowa" na forum.przymierzamy się do wyboru projektu. po dłuuuugich poszukiwaniach mamy liderów-Pod modrzewiem (Archonu) i Melodię(IGN).chcemy poznać wasze uwagi i sugestie.interesują nas odczucia szczególnie tych, którzy już mieszkają w takich domkach. :D

Pozdrawiam,

proszę nie zrozum mnie źle, ale w celu uproszczenia wyszukiwania projektów wskazane jest zamieszczać linki do nich. Wystarczy wtedy jedno kliknięcie i wszystko jest na wierzchu. Forumowicze zawsze bezinteresownie pomogą, jednak nie zawsze mają czas na poszukiwania.

Odnośnie "modrzewia", na forum jest sporo informacji. Zadaj problem na wyszukiwarce z nazwą projektu. Znajdziesz tam bardzo ładnie prowadzony przez sympatyczną ŻONĘ BUDOWNICZEGO dziennik budowy oraz szreg uwag czy też gotowych pomysłów innych budowniczych tego domu.

Co do domu, jest wdzięcznym materiałem do wszelkiego rodzaju przeróbek wdług potrzeb inwestora, a nie każdy projekt daje się tak obrabiać. Dom wydaje się stosunkowo tani w budowie z uwagi na prostą (nie prostacką) bryłę oraz nieskomplikowany dach. Wiatrołap jest najsłabszym ogniwem ale i na niego są sposoby.

• 8 months później...
  • 7 months później...
Czy ktoś bedzie budował lub już wybudował dom wg tego projektu w okolicach Warszawy?? Widziałam, że dwie Panie już wybudowały Modrzewia ale może ktoś się znajdzie bliżej W-wy chętny do porozmawiania na ten temat i ewentualnego oprowadzenia :lol: po swojej budowie. My zaczynamy we wrześniu i nadal zastanwiamy się nad ilością okien połaciowych oraz ich wielkością. Zapraszam do dyskusji :D

• 3 weeks później...

Chyba się zdecydowałam, żaden w dwurodzinny, bo rodzice nie chcą!

więc znalazłam w archonie projekt, który mi pasuje, pod względem uzytecznosci i parametrów zabudowy.

Jest to Dom pod Madrzewiem Archonu, może ktoś buduje?

Pozdrawiam

• 1 month później...
ja jestem na etapie dojrzewającego stropu - zalewany był przed tygodniem. pod koniec miesiąca powinienem montować więźbę. buduję w Józefowie gm. Nieporęt. Ale mam trochę zmieniony projekt: powiększony garaż, nad nim zamiast strychu pokój z podniesionym o 0,5 m dachem. Ciekawe co z tego wyjdzie :-?

• 7 months później...

Czy ktos w miedzyczasie dolaczyl do modrzewiowej rodzinki?

Przymierzam sie do zakupu domu pod modrzewiem, w zasadzie decyzja podjeta, bo idealnie pasuje na nietypowa dzialke, ale chetnie obejrzalabym juz gotowy lub w budowie - na zywo lub na zdjeciach.

Planujemy powiekszenie garazu do dwustanowiskowego, powiekszenie o ok 1 metr na dlugosc (wzdluz kalenicy) i likwidacje tego wystepu na lazienke na dole (z tylu juz tylko ogrodzenie, wiec nie ma sensu, a poza tym mi sie nie podoba).

• 2 months później...
  • 6 months później...