Stanlay 08.06.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Chcę coś takiego wykonać i dalibóg nie wiem jak się do tego zabrać . Na działce mam podłoże gliniaste, więc wymyśliłem sobie, że powiniennem przekopać się przez glinę do żółtego piasku , ale nie wiem czy 1,5 m w głąb wystarczy, dach domu ma powierzchnię około 150 m2 , nie wiem czy średnica studni 80 cm nie będzię zbyt mała , następne pytanie : czym to wypełnić : kamieniami , zwirem. piaskiem . Będę wdzięczny za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pbobi 08.06.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Szwagier wkopał beczkę bez dna do niej doprowadził odpływ wody, przykrył płytą i zakopał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 08.06.2006 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Chciałem jeszcze dodać , że do studzienki zamierzam wprowadzić wodę z 4 rur spustowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.06.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 mam o ile pamiętam 8 kręgów na 150 m2 dachu maksymalny opad dzienny 50 mm x 150 m2 dachu = 7,5m3max opad chwilowy - 24 mm x 150 m2 dachu = 3,6 m3 sa to wyliczenia bazujące na danych zeszłorocznychpomijam wskaźnik retencji - jezeli dno studni chłonnej jest małoprzepuszczalne trzeba w miare przygotowac się na wyliczenia maksymalne. np latem zeszłego roku w Opolu 9 lipca spadło w ciągu 20 minut ok 18 litrów deszczu na metr kwadratowy - co daje około min 2,7 m3 pojemności zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 08.06.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Też mam podłoże gliniaste i niestety nie przekopałem się przez glinę, ale znalazłem miejsce gdzie woda najlepij się wchłania. Wykopałem dół na dno wsypałem piach na to położyłem trzy beczki z wyciętym dnem. Beczki są ze sobą połączone rurami PCV. Do każdej beczki (jedna ma ok. 200 l)podłączyłem jedną rynnę. Wszystko zasypałem mieszanką piasku i ziemi. Od środkowej beczki wyprowadziłem do góry powyżej gruntu rurkę (5 cm średnicy) na wypadek gdyby jednak beczki nie pomieściły wody z dachu i nie zdążyłaby się ona wchłonąć. Wtedy zacznie się wylewać tą rurką , ale już z daleka od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.06.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Z przeliczeniem jest tak:normatywnie przy deszczu miarodajnym normy zakładają 130 l/ha/s.Aktualnie należy przyjąć 200 l/ha/s ( nasze tornada i ulewy ), zatem :200 x 0,015 x 900 x 0,9 = 2430 l = ok. 2,5 m3 zbiornik na deszczówkę.Oczywiście chłonny, ale trzeba bezpiecznie przyjąć pojemność na ok. 2 m3.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 09.06.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 U mnie też jest podłoże gliniaste ale tak na ok 50 cm. Przekopałem się do warstwy przepuszczalnej i wstawiłem konstrukcję zrobioną ze starych pojemników na piwo i złączonych do siebie górą skrzynek i znitowanych nitami zrywalnymi. Pojemniki owinięte geowłokniną. Coś podobnego ma chyba Marley w ofercie. Do środka dałem żwir i okrąglaki - tak do połowy. Dodatkowo na wierzchu położyłem folię i obsypałem tą konstrukcję piaskiem dając na wierzch skrzynki folię, przysypałem gliną dla uszczelnienia wyprowadzając rurką fi 50 przelew. Przelew jest zamkniety przykrywką którą przy dużej ulewie woda wypchnie na zewnątrz. Woda z rury spustowe poprzez osadnik z sitkiem dochodzi do skrzynki poprzez rurę kanalizacyjną fi 110. Rura w ostanim odcinku jest ponawiercana. Po ostatnich ulewach wszystko działało OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 09.06.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Tak dla jasności tylko napiszę, że do obliczeń powinno brać się powierzchnię rzutu dachu a nie powiercznię dachu braną do obliczania niezbędnych materiałow - bo pewnie wielu budowlańców przy ciągłym liczeniu ile to m2 wełny i dachówek jest potrzebnych może przez nieuwagę policzyć nie tą wielkość która jest właściwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.06.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Istotnie, powinno brać się pod uwagę pow. zabudowy, a nie dachu.Z braku tej informacji przyjmuję ww wartość, aby pokazać jak można na własne potrzeby policzyć spodziewaną objętość.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 09.06.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 a ja wykopalem studnie, miala ona dac wode w czacie budowy. na 1,5-2 metrach pokazala sie woda, byla to zyla wodna. Wody mam ok 1,5 krega setki. Wody na budowe z niej nie wystarczy, no moze do murowania, ale na fundamenty korzystalem z pobliskiego rowu melioracyjnego gorzej bedzie ze stropem latem. Nie zaluje jednak zestudnie wykopaelm bo napewno do podlania ogrodka czy umycia samochodu wody wystarczy, a w pozniejszym okresie bedzie do niej doprowadzona woda dzeszczowa z dachu Raz napuscilem do tej studni wody z rowu. cala studnie zapelnilem, to woda ladnie zeszla Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 09.06.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 A ja widząc jak na osiedlu obok którego przejeżdżam, wystawiane są wyeksploatowane lodówki - wybrałem najwieksze, przewiozłem przyczepką, wymontowałem agregaty i drzwiczki (za które złomiarze mało mnie nie wycałowali) i wkopałem po jednej do każdego spustu rynny, otworem do dołu, ok 2 - 3 m. od spustu.. Oczywiście od góry wyciąłem odpowiedni otwór i wprowadziłem spust wody. Całość jest całkowicie niewidoczna a rury spustowe wchodzą pionowo w ziemię. Działa znakomicie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 09.06.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 No ja mam zamiar zrobić po drodze do studni drenaż rozsączający (rura drenarska ułozona w wykopie wypełnionycm piaskiem), a samą studnię wykopać na co najmniej 3 metry (niestety dopiero tam jest piasek) i wypełnić grubym żwirem. Żadnych pojemników zakopywać nie zamierzam, bo sama glina u mnie jest doskonale nieprzepuszczalna i spoista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximdoradca 11.07.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Mam zrobione małe studzienki osocznikowe na 3 metru w ziemię. Wszystko działa elegancko i woda wpływa i wsiąka w ziemię ale gdy przychodzą silne burze to studzienka wybija i woda wypływając spływa na trawę po opasce z kostki. Czy taki stan żeczy może wpłynąć niekorzystnie czy nie ma powodów do obaw????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 12.07.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Jako praktyk powiem jak zrobiłem.Wokół glina jak szlag a ja zrobiłem dwie studzienki po cztery kręgi. Mam ok.350 m.kw.dachu. Wodę ze studni używam do podlewania. Jest OK jedynie na wiosnę i jesien nie ma co robić z wodą i nadmiar trzeba wywalać za płot. Jeżeli wokół jest glina to trzeba wodzie dać szansę gdzieś spłynąć bo inaczej jest porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 13.07.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Tez mam podłoże gliniano - ilaste ale od -2m jest ilasty żwir który chłonie wodę. Mój układ jest następujący:z 1/3 pow. dachu wodę odprowadzam do typowej studni chłonnej (fi=300),z 2/3 pow. dachu do zbirnika na deszczówkę.Zbiornik o poj. ok. 3,5 m3 jest wykonany nastepujący: typowe kręgi o śred. = 1,2 m z zamknięciem u góry. W dnie zbiornika (ostatni krąg był z dnem w całości) wykułem otwór na rurę PCV fi=160 i osadziłem ją w żwirze uszczelniając porządnym betonem. Wysokość rury nie może być wyższa niż środek rury przez który doprowadzamy deszczówkę (rura wprowadzona do zbiornika). Układ działa doskonale - pomysł wzięty w części ze spłuczki klozetowej starego typu. Potwierdzam że letnia burza może napełnić zbiornik i wtedy w zbiorniku pozostaje 3,5 m3 wody a nadmiar się przelewa do rury 160 i jest wchłaniany w podłoże pod zbiornikiem. Nawet w czasie kilkudniowych jesiennych słot lub wiosennych deszczy układ przyjmował całą wodę deszczową. Dodam że rzut dachu ma ok. 250 m2. Warunkiem działania każdego układu jest właściwe rozpoznanie np. na jakiej głębokości jakie mamy warstwy i ile chłoną wody - najlepiej oczywiście wykonać odwiert ale można też przy kopalniu pod fundamenty lub szambo wykonać dół na max. zasięg koparki (średniu do 4 m) i wtedy mamy wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.07.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Poczekajcie, aż woda będzie z 5x droższa. Policzycie i będziecie robić zbiorniki na deszczówkę (np. do pralki lub sranki-spłukiwanki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 27.08.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 A czy zwykłe beczki plastikowe odwrócona do góry dnem trzeba przykryć jakąś płytą betonową, czy sam dno plastikowe wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts