Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekwalifikowanie budynku gospodarczego na mieszkalny

dorota79

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam nadzieję,że ktoś z Państwa będzie mógł udzielić jakiejś wskazówki odnośnie mojego zapytania. Mamy problem w Skarbówce.Nie chcą przyznać nam ulgi remontowej,twierdząc że nie mamy tytułu prawnego do budynku mieszkalnego tj. przekwalifikowania budynku gospodarczego na mieszkalny.

Sądziliśmy,że decyzja o warunkach zabudowy uzskana w Gminie oraz pozowlenie na budowę, adekwatne jest z przekwalifikowaniem budynku. Pani ze Skarbówki mówi,że powinno być przekwalifikowanie budynku,ale nie potrafiła powiedzieć w jaki sposób. Mówiła,że odbiór budynku jest dokumentem, który mówi,że jest to budynek mieszkalny.

Ale czy odbioru dokonanoby bez wykonania wszystkich prac budowalnych a tym samym kupna materiałów budowlanych.

Nie rozumiemy tego,albo jesteśmy "głupi".

Czy ktoś z Państwa wie o jaki dokument chodzi Skarbówce?

W jaki sposób mozna rozwiazac ten problem?

Z góry dziękuje za pomoc.

Dorota

• 1 month później...
a mi się wydaje, że najpierw trzeba zakończyć budowę i dopiero wtedy ten budynek gospodarczy będzie budynkiem mieszkalnym. jak się zakończy budowę to wtedy ktoś z nadzowu budowlanego go odbiera, sprawdza czy jest wszystko wykonane zgodnie z powoleniem i wtedy składa się do gminy potrzebne dokumenty o wydanie numeru domowi i dopiero wtedy ten budynek będzie zaliczany do budynków mieszkalnych.