danap 09.06.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 nie tylko psy mają gdzies diety...moja kota, którą karmię royal canin, ponad zycie uwielbia saszetki whiskas wygrzebuje je z siatek jak rozpakowuję zakupy, a na dzwięk szelestu opakowania nabiera prędkosci światła i już jest przy misce i nawet się łasi, a królewna z niej wielka i gdzies ma weterynarza który patrzy na mnie z politowaniem i twierdzi że kota chcę otrućno ale przeciez jedna saszetka na tydzień to nie koniec świata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Ja też karmię surowym mięsem i pies ma się �wietnie. A suchš karmę też dostaje. Nie wierzę w żadne psie ani ludzkie diety - cud. Szczególnie diety typu `tylko`. A z ciekawości gdzie w BARFie jest "tylko"??? Ilości i możliwości sa praktycznie nieograniczone. Oczywiście pewnych rzeczy nie dajemy psu - wynika to z kolosalnych rożnic pomniędzy układem pokarmowym psa a człowieka, dlatego nasza dieta nie zawsze będzie pasowała psu. A ilu z Was wsuwa masowo Knorra czy inne Pudliszki?? Chińskie zupki?? Pamiętajmy tez o tym, że suche to wynik ostatnich -dziesięciu lat a rasy istnieją troszku dłuzej i często nikt wiejskim burkom (jak np. fila) nie gotował. Warto też zapoznać sie z releacjami starych hodowców, którzy sygnalizują epidemię skrętu żoładka (np) od czasu masowego wejścia granulek. Ja dodam swoje trzy grosze tak: od roku na Barfie, przygotowanie suki do ciąży, ciąża, laktacja. Odkarmienie młodych,z których większość (8lub 9) pozostaje na Barfie i fajnie rosną, zdrowo się mają, bez problemów z otłuszczeniem czy stawami. Bez alergii. A zdjecia takiego wypasionego byczka - zajrzyjcie na moje ogłoszenie w drobnych:). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Dla niezorientowanych:http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/barf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 http://www.dziech.pnet.pl/barf.htmhttp://www.barfworld.com/http://bura4.w.interia.pl/home.htmhttp://www.lukrowi.pl/forum/index.php?p=4&id_topic=230&start=0http://www.rottweiler.on.ca/barf/barf.htmhttp://www.barfers.com/Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.06.2006 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Super linki, przeczytałam. widzialam makaron dla psa w sklepie - jakos brzydko wyglądał Brok nadal nie rusza suchego. Zaraz ide do sklepu , kupuję miecho, warzywa i robie przepis ze skrzynki mailowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Smacznegomakaronu dla psów też czasem uzywam. nie jest 4 jajeczny i z gorszej mąki. Nie używam szybkich makaronów - zalej wrzątkiem i już. Jakoś wzbudzaja ,moja niechęć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.06.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Smacznego makaronu dla psów też czasem uzywam. nie jest 4 jajeczny i z gorszej mąki. Nie używam szybkich makaronów - zalej wrzątkiem i już. Jakoś wzbudzaja ,moja niechęć. Pozdrawiam Nie mam teraz makaronu dla psa wiec dam mu nasz, ale rzyraf mam prosbe, cos nie moge sie dostac do skrzynki Chce zrobic przepis ten z makorenem, warzywami , jogurtem,jajkiem i podrobami. Ale nie wiem ile miesa wagowo na jeden dzien do zjedzenia. prosze napisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 ok. 60% całej dawki wagowo - kup najlepiej dwa korpusy, albo jeden korpus i ok 10-15 dkg wołowinki takich skrawków.Pisałas ze okDokup mu kostkę cielęcą Tylko obserwuj odchody, czy nie będzie zaparć, choć dodanie delikatne buraczka powinno wtedy rozwiązać sprawę.Minus BARF to to, ze przez ok. dwa czy trzy tygdonie ostro się uczymy bilansówwg przepisu:mięso kości - ok. 1,2 kgpodroby 20dkgwarzywa 40dkgryż - 5-10dkgnabiał 10-15dkgdodatki - na oko, np. oleju ok. łyżki stołowejpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.06.2006 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 ok. 60% całej dawki wagowo - kup najlepiej dwa korpusy, albo jeden korpus i ok 10-15 dkg wołowinki takich skrawków. Pisałas ze ok Dokup mu kostkę cielęcą Tylko obserwuj odchody, czy nie będzie zaparć, choć dodanie delikatne buraczka powinno wtedy rozwiązać sprawę. Minus BARF to to, ze przez ok. dwa czy trzy tygdonie ostro się uczymy bilansów wg przepisu: mięso kości - ok. 1,2 kg podroby 20dkg warzywa 40dkg ryż - 5-10dkg nabiał 10-15dkg dodatki - na oko, np. oleju ok. łyżki stołowej pozdrawiam o super! dzięki spojrz jeszcze na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZofiaD 12.06.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Ja też karmię surowym mięsem i pies ma się �wietnie. A suchš karmę też dostaje. Nie wierzę w żadne psie ani ludzkie diety - cud. Szczególnie diety typu `tylko`. A z ciekawości gdzie w BARFie jest "tylko"??? Ilości i możliwości sa praktycznie nieograniczone. Oczywiście pewnych rzeczy nie dajemy psu - wynika to z kolosalnych rożnic pomniędzy układem pokarmowym psa a człowieka, dlatego nasza dieta nie zawsze będzie pasowała psu. A ilu z Was wsuwa masowo Knorra czy inne Pudliszki?? Chińskie zupki?? Pamiętajmy tez o tym, że suche to wynik ostatnich -dziesięciu lat a rasy istnieją troszku dłuzej i często nikt wiejskim burkom (jak np. fila) nie gotował. Warto też zapoznać sie z releacjami starych hodowców, którzy sygnalizują epidemię skrętu żoładka (np) od czasu masowego wejścia granulek. Ja dodam swoje trzy grosze tak: od roku na Barfie, przygotowanie suki do ciąży, ciąża, laktacja. Odkarmienie młodych,z których większość (8lub 9) pozostaje na Barfie i fajnie rosną, zdrowo się mają, bez problemów z otłuszczeniem czy stawami. Bez alergii. A zdjecia takiego wypasionego byczka - zajrzyjcie na moje ogłoszenie w drobnych:). Pozdrawiam Rzyrafku, ja tak ogólnie, a nie do tej konkretnej diety, szczególnie chodziło mi o tych, którzy dajš tylko suchš. Chociaż ich psy też przecież żyjš. Nie denerwowuj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Nie denerwuję sie broń Boże:):) Trochę alergicznie reaguje od dwóch dni na słowo "tylko" wybacz:) Psy na suchym rzeczywiscie zyja, nawet niektórzy twierdzą ze żyją świetnie. Dobrym przykładem jest palenie - jeden pali i żyje 100 lat a drugi 20. Problem w tym, że ciort wie, w któej grupie jesteśmy:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.06.2006 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Nie denerwuję sie broń Boże:):) Trochę alergicznie reaguje od dwóch dni na słowo "tylko" wybacz:) Psy na suchym rzeczywiscie zyja, nawet niektórzy twierdzą ze żyją świetnie. Dobrym przykładem jest palenie - jeden pali i żyje 100 lat a drugi 20. Problem w tym, że ciort wie, w któej grupie jesteśmy:) Pozdrawiam bylismy u weterynarza co powiedzial o zywieniu psow - "suche proszę panią to nie zdrowiej tylko wygodniej" co powiedzial na temat - czy od surowego miecha pies staje sie grozniejszy? - "kto pani takich idiotyzmow naopowiadal?" dieta barf jak najbardziej, a przy biegunce ryz z gotowanym kurczakiem z wazywami bo od surowego biegunka moze sie poglebic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Pochylam nisko głowę przed tym weterynarzem. Przynajmniej w kwestii żywienia:).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.06.2006 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Pochylam nisko głowę przed tym weterynarzem. Przynajmniej w kwestii żywienia:). Pozdrawiam rzyraf zobacz maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.06.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 A ilu z Was wsuwa masowo Knorra czy inne Pudliszki?? Chińskie zupki?? chcialam powiedziec ze ja nie (chinska zupke raz w zyciu zjadlam na jakis wakacjach , podobnie chyba Knorra z ciekawosci , Pusliszki - w zyciu nawet nie wiem co oprocz ketchupu (ktorego tez nie jadam) produkuja ) a diety nie krytykuje bo jej nie znam , zrozumialam z opisu ze jest wlasnie typu : "tylko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 ZNaczy tylko w przypadku karmienia psa ma dość duże znaczenie, podług mojej obecnej diety. Układ pokarmowy psa dość szybko przystosowuje sie do jednej formy pokarmu, rożne sa czasy trawienia, skład bakteriologiczny itp itp(żona jak przeczyta i znajdzie bzdury to dostanę po łbie a Wy o tym przeczytacie). Proszę zauwazyż że każdy producent karmy zaleca kilkudniowe, stopniowe przygotowanie układu pokarmowego do zmiany.Więc karmienie wysokoprzetworzoną karmą i jednoczesnie surowym moze doprowadzic do zaburzeń. Wiec jak BARF to tylko BARF. Ale jego zakres jest tak olbrzymi, ze cieżko mówić o "tylko". I mieso i nabiał i warzywa i owoce i jajka i ryby itp, itp. I tylko towszystko surowe ma byc:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 23.07.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 My również przekonałyśmy się do BARFa i powoli zaczynamy. Znalazłam jeszcze jeden artykuł na który nikt wcześniej się tu nie powoływał więc również dorzucam http://biuletyn.rodezjany.pl/ i od strony 7 jest cały artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 23.07.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 UWAGA! BARF nie jest dla psów, które jedzą łapczywie i połykają duże kawałki, nie gryząc.Mój basset niemal stracił życie przez BARF - kawałek kości utknął pomiędzy żołądkiem i dwunastnicą. Efekt - pies zakorkowany, krwawienie z układu pokarmowego, na kroplówkach przez kilka dni - trudności w podjęciu decyzji o operacji (ma chore serce) - masa cierpienia i nerwów..Ostatecznie na szczęście udało się ową kość "rozpuścić" farmakologicznie. Ale to był definitywny koniec diety BARF w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJaga 25.07.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam, ja też stosowałam dietę Barf i niestety skończyło się dwutygodniowym leczeniem psa, bo dostał jakiejś egzemy na skórze. Byłam nie pocieszona, bo na początku wydawało mi się, że dieta rewelacja. Rzeczywistość niestety była inna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJaga 25.07.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam, ja też stosowałam dietę Barf i niestety skończyło się dwutygodniowym leczeniem psa, bo dostał jakiejś egzemy na skórze. Byłam nie pocieszona, bo na początku wydawało mi się, że dieta rewelacja. Rzeczywistość niestety była inna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts