pawcio1973 08.06.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Witam. Mam problem na granicy z sąsiadem i chcę was zapytać jak go najtaniej rozwiązać. Problem zaczął się po rozbiórce starego domu, który stał na obu działkach, takiego przedwojennego bliźniaka. Okazało się, że granice w środku domu przebiegały dziwnie po pokojach i teraz mam wzdłuż granicy na długości 30m dwa uskoki. Jeden większy, wchodzący w moją działkę, i drugi trochę mniejszy, dwa metry dalej po stronie sąsiada. Poza względami estetycznymi jest to dla mnie problem, gdyż moja działka ma tylko 14m szerokości. Po rozbiórce musiałem sam postawić ogrodzenie (na swojej stronie, ponieważ sąsiad, który tą działkę odziedziczył i wogóle się nią nie interesował nie chciał budować razem na granicy). W tym roku syn sąsiada (jest mniej upierdliwy od ojca) zaczął stawiać tam budynek i dogadaliśmy się co do granicy. Dodam jeszcze, że uskoki widnieją na mapach, natomiast nie są naniesione na gruncie. I tu mam pytanie. Jak to zrobić najtaniej bez angażowania geodetów (wznawianie granicy, nanoszenie znaków, itd.) To sporo kosztuje, a te uskoki mają razem ze 4 m2. Mi bardziej zależy na wyprostowaniu tej granicy, a nie chcę żeby on się rozmyślił. Czy możemy z sąsiadem napisać w obecności notariusza oświadczenia, że przekazujemy sobie te uskoki i czy będzie to ważne dla urzędu. Potem wyprostujemy po sąsiedzku granice i podczas jakiejś inwentarzacji sami geodeci naniosą to na mapy. Proszę was o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.06.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Napisałeś - mniej upier... syn, ale jak on to jutro sprzeda i trafisz na furiata, to nie pozbierasz się ze śmiechu.Moja rada - prostuj te historię, zanim zainwestujesz kupę kasy w remont.Geodeta, nowy podział działek i ...... święty spokój.J ..zaoszczędzisz parę złotych teraz - jutro zapłacisz 2 x tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 09.06.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Czy możemy z sąsiadem napisać w obecności notariusza oświadczenia, że przekazujemy sobie te uskoki i czy będzie to ważne dla urzędu. Potem wyprostujemy po sąsiedzku granice i podczas jakiejś inwentarzacji sami geodeci naniosą to na mapy. Proszę was o poradę. To nie wystarczy. Potrzebujesz geodetę i mapę z nowym podziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 09.06.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Jeżeli to są tak małe działki 2-4 m.kw. to może trzeba vy z miejscowym geodetą porozmawiać na temat protokółu granicznego. Może ewidencjawprowadziła by zmianę na podstawie protokółu ustalenia granic, ale na ten temat to nich porozmawia geodeta w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1973 10.06.2006 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 A możemy wymienić się tymi kawałkami za pieniądze? Napiszemy umowę kupna - sprzedaży ( u notariusza ). To się chyba liczy np. przed sądem. Chodzi mi tylko o to, żeby on nie mógł się później wycofać bez konsekwencji. Takie urzędowe załatwienie tej sprawy tzn. geodeta, brak znaków geodezyjnych, będzie kosztować ok.2000zł, a z kasą kiepsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 12.06.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 umowa kupna sprzedazy wyniesie wiecej kasy niz geodeta. W Poznaniu ponowne wytyczenie granic to ok.500zł. Popytaj jakie będą koszty za geodetę a jakie za akt notarialny..i wtedy wybierzesz tańszą opcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 13.06.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Tym bardziej, że do zawarcia skutecznej umowy (tzn. przed notariuszem) potrzebna jest mapa z podziałem, bo inaczej nie wiadomo co kto kupuje albo na co się wymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1973 13.06.2006 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.06.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Witam. A do podzielenia się uskokami potrzebny jest akt notarialny bo przy obrocie gruntami niewystarczy zwykła umowa więc zarobi i geodeta i notariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 17.06.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Podział i akt notarialny. Mozna porozmawiac z geodeta czy nie moznaby zrobić rozgraniczenia i zawrzeć ugodę. Wtedy obeszłoby się bez notariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts