Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Pytanie jak w temacie, ponieważ nie udało mi się nigdzie o tym znaleźć :(.

A jeżeli tak, to czy jakieś wady tego rozwiązania macie? Pytam jeżeli mozna tylko praktyków którzy mieli z tym rozwiązaniem styczność, lub gdzieś takowe widzieli. Czy może nie ryzykowac i dać OSB ?(ale ok 1000zł drożej) :(

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/55495-czy-kto%C5%9B-ma-podbitk%C4%99-dachow%C4%85-z-p%C5%82yt-gk/

:o Coś takiego się stosuje w ogóle?

Tak, już w zeszłym roku słyszałem o takich patentachm jeden nawet dość blisko mnie. Podobno daje to całkiem ciekawy efekt, podbitka w jakości ściany elewacyjnej (oczywiście zielona płyta), jest to jakaś alternatywa...może i tańsza...choć pewnie nie koniecznie...

Robi się. Mój znajomy ma u siebie takie rozwiązanie już parę lat. Dach kopertowy z podbitką z kartongipsu zaciągniętego klejem na siatkę i później tym samym tynkiem co ściany. Ładnie to wygląda. Upierałem się żeby u nas też tak zrobić ale teść i majster powiedzieli że to niepraktyczne bo woda jak się dostanie od wewnętrznej strony to napewno mi tę płytę rozmiękczy i z czasem odpadnie. Walczyłem jak lew ale w końcu się poddałem i mam ekologiczną - plastikową.
Czytałem o takim patencie chyba nawet w Muratorze - efekt taki, że zaczeło odpadać. Ale tam nie było tynku więc bardziej chłoneło wilgoć. Chociaż ja zbliżony (pod względem efektu) patent mianowicie do podbitki z desek pykleiłem i przykręciłem styropian 2cm nastepnie klej+siatka i farba elewacyjna. Całość wisi juz drugi sezon i jak na razie jest OK.
Robi się. Mój znajomy ma u siebie takie rozwiązanie już parę lat. Dach kopertowy z podbitką z kartongipsu zaciągniętego klejem na siatkę i później tym samym tynkiem co ściany. Ładnie to wygląda. Upierałem się żeby u nas też tak zrobić ale teść i majster powiedzieli że to niepraktyczne bo woda jak się dostanie od wewnętrznej strony to napewno mi tę płytę rozmiękczy i z czasem odpadnie. Walczyłem jak lew ale w końcu się poddałem i mam ekologiczną - plastikową.

A jakim cudem miałaby się tam dostać woda??

A jakim cudem miałaby się tam dostać woda??

Nieszczelność, jakakolwiek np. przy kominie, podwiany śnieg pod dachówkę i spływanie wody po membranie właśnie wprost na płytę. O tej nieszczelności dowiesz się niestety dopiero wtedy jak podbitka odpadnie.

Ot chociażby tak.

Jeszcze trochę i ktoś powie o trzcinie cukrowej :lol:

a jakiej odpowiedzi oczekujesz jezeli pytaja czy płyte gk uzyc na zewnątrz - nie uzywa się i koniec

jezli chcesz zrobic podbitke tynkowana to stosuje się płytę osb lub pluty cementowo-włóknowe ale nie tradyjna GK nawet zieloną.

mam znajomego dewelopera - nie pytaj jak oni buduja i na ile lat - więc jak jego zapytasz czy można to odpowie - można góra 3 lata i remoncik

Jeszcze trochę i ktoś powie o trzcinie cukrowej :lol:

a jakiej odpowiedzi oczekujesz jezeli pytaja czy płyte gk uzyc na zewnątrz - nie uzywa się i koniec

jezli chcesz zrobic podbitke tynkowana to stosuje się płytę osb lub pluty cementowo-włóknowe ale nie tradyjna GK nawet zieloną.

mam znajomego dewelopera - nie pytaj jak oni buduja i na ile lat - więc jak jego zapytasz czy można to odpowie - można góra 3 lata i remoncik

Na pewno nie takiej jak twoja. Wogóle żadnej, to był zart, sądziłem, że dla znających się na rzeczy jasny i zrozumiały

Handlowiec z hurtowni sugerował fermacella, powiedział, że OSB też może być. O płytę nie pytałam

Fermacell pewnie bedzie kosztował jak OSB3 to juz lepiej to II rozwiązanie.

tak myslałem GK się nie nadaje.

Jednak gwoli ścisłości NIKT z Was nie słyszał że coś takiego gdzieś odpadło :).

No może się droczę troszkę, ale jednak...

A co do wody sciekającej po folii, to powinna ta folia byc albo na pasie nadrynnowym, albo chociaż wystawać poza deskę okapowa, więc z tą wodą nie powinno byc problemu. Mozna by jeszcze folię od góry dac na tą płytę itp. Wiem, wiem że moge sobie zrobic jak mi się podoba, ale drogie to wszystko jak cholera i tak sobie kombinuję :).

Dzięki za odzew w tym temacie. Chyba że jeszcze ktoś, coś ,kiedyś..

pozdrawiam

tak myslałem GK się nie nadaje.

Jednak gwoli ścisłości NIKT z Was nie słyszał że coś takiego gdzieś odpadło :).

No może się droczę troszkę, ale jednak...

A co do wody sciekającej po folii, to powinna ta folia byc albo na pasie nadrynnowym, albo chociaż wystawać poza deskę okapowa, więc z tą wodą nie powinno byc problemu. Mozna by jeszcze folię od góry dac na tą płytę itp. Wiem, wiem że moge sobie zrobic jak mi się podoba, ale drogie to wszystko jak cholera i tak sobie kombinuję :).

Dzięki za odzew w tym temacie. Chyba że jeszcze ktoś, coś ,kiedyś..

pozdrawiam

Heh nie słyszałęmm,żeby gdzies odpadło bo nie wiedziałę,że można na taki pomysł wpaść do niedawna tez nie widziałem,że jak Polska przegrywa to trzeba skakać przez okno :o :wink: Tak na serio to g-k się nie nadaje, pod wpływem wilgci pęcznieje a z czasem po prostu by sie rozsypało.