Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nielegalne u?ytkowanie domu

WMarek

Recommended Posts

Czeka cię wykonanie nowego planu zagospodarowania, projektu na szambo trzykomorowe i oświadczenie kierownika budowy, że szambo jest szczelne plus ewentualne okazanie umowy z oczyszczalnią, że przyjmą ścieki ale to może być różnie w różnych gminach

• 1 month później...

Jeśli gmina zażąda przyłączenia do sieci kanalizacyjnej to nie będzie wyjścia i będziesz musiał to zrobić pod groźbą kary grzywny - o ile się nie mylę. Wiem, że jeśli istnieje kanalizacja to jest obowiązek podpięcia się do niej, jeśli wybudują ją później to taki obowiązek powstaje a szamba mają być zlikwidowane. Zapewnia to zwrot kosztów inwestycji oraz oszczędza środowisko

pozdrowienia

Agnicha

Jeżeli ktokolwiek przyłączy się do wybudowanej przez ciebie kanalizy (nawet jak ja przekażesz wodkanowi), to możesz żądać zwrotu kosztów. Jeżeli są obok jakieś działki, to oni też zostaną zmuszeni (jak pisze Agnicha) do podłączenia się. Nie wiem tylko czy możesz zastrzec sobie waloryzację kosztów - przecież za 20 lat to ten zwrot byłby śmieszny.

Agnicha - a co to znaczy jest kanaliza? Czy tu chodzi o ulicę do której przylega działka? No bo jeżeli nie, to teoretycznie mogą zmuszać do pociagnięcia sobie nitki i 10km. Jeżeli kanaliza jest ujęta w planie zagospodarowania, to kto ponosi koszt i kiedy? Załóżmy, że obowiązek ułożenia nie spoczywa na inwestorze - czy mogą zmuszać kogoś do podpięcia się do kanalizy, którą wybudują za 10lat? Postępują w ten sposób wiedzą, że gość zmięknie i wyrzuci kaskę.