Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia czy szambo?

Recommended Posts

Ciągle zastanawiam się nad wyborem - oczyszczalnia czy szambo. Za pierwszym przemawia bezobsługowość, za drugim cena i brak problemów typu pozwolenie, ekipa do montażu itd.

Działka jest na wsi, grunt piaszczysty.

Pozdrawiam i dzięki za opinie

Mariusz

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kanalizacja to bardzo, bardzo daleka przyszłość. To jest typowa wieś, nawet wodociąg dopiero ma być instalowany. W oczyszczalni przeraża mnie jednak duża ilość papierków i niepewność, czy fachowcy zrobią to dobrze. Miałem nadzieję, że nowelizacja ustawy zniesie przykry obowiązek starania się o pozwolenie. W obecnej chwili trudno jednak czekać na moment, kiedy to się stanie (rząd może upaść itd.)

Pozdrawiam i dzięki za opinie.

Mariusz

Ja rozpoznawałem ten temat i z tego co ustaliłem to jeśli kupowana oczyszczalnia ma odpowiednie certyfikaty to z twojej strony jako Inwestora należy wprowadzić odpowiednie zmiany w planie zagospodarowania Twojej działki tj. zmiana szamba na oczyszczalnie.

Szambo zdecydowanie odradzam. Policz koszty wywozu miesięczne. Zdecydowanie oczyszczalnia ale oczywiście dobrej klasy.

Pozdrawiam,

Jest jeszcze kwestia, co masz wpisane w WZiZT. Ja mam szambo i żadne błagania, nalegania i odwołania nie sa w stanie zmienic decyzji gminy. Jeśli masz inaczej to masz szczęście. A jeśli chodzi o to, czy trzeba pozwolenie, czy tylko zgłoszenie to nie ma wielkiej różnicy (no może trochę w czasie załatwiania). Nawet jak zostanie tylko zgłoszenie (projekt jest juz w Senacie, więc może zdążą przed przedterminowymi wyborami) to i tak nie możesz wyjść poza WZiZT.

A

Mając na uwadze oszczędności chcieliśmy zrobić oczyszczalnię trzcinową. Po głębszej analizie stwierdziliśmy, że mamy zbyt małą działkę. Wg naszych inf. trzeba liczyć 5-6 m2 na osobę samego poletka trzcinowego, do tego osadnik i jeszcze jakieś tam, których już nie pamiętam. Ubolewam, ale na mojej działce niewykonale.

Byłam w Gminie, w celu zasięgnięcia języka, okazuje się, że nie ma z tym żadnych problemów - jedynym warunkiem jest wielkość działki.

Do załatwienia wystarczy opinia Wydziału Ochrony Środowiska dołączona do wniosku o naniesienie zmian w warunkach zabudowy i złożenie.

Polecam taką oczyszczalnię tym, których było stać na większą działkę niż moja.

Dzięki za opinie!

Jest jeszcze taka sprawa. Dużo moich znajomych, którzy pobudowali domki kilka lat temu, ma oczyszczalnie bez pozwoleń. Po prostu zamiast szamba zrobili oczyszczalnie, nikogo nie pytając. Wśrod tych osób jest nawet człowiek, który pracuje w urzędzie (gdzieś obok niego są urzędnicy, którzy takie pozwolenia wydają). Czy myślicie, że to rozminięcie się z warunkami zabudowy jest groźne?

Pozdrawiam

Mariusz

Jola_ gdzie znalazłaś producentów oczyszczalni trzcinowej? Ja mam sporą działkę, planuję oczyszczalnię, a szczególnie podoba mi się wersja z oczyszczaniem korzeniami roślin.

Mam tylko jeden problem, wysoki poziom wód gruntowych, ale tak mi się podoba pomysł oczyszczalni, że usypię sobie odpowiednią górkę :smile:

DarekRz

Z tego co ja się rozejrzałem na rynku oczyszczalni to jest cała masa firm produkujących a jeszcze więcej instalujących. Cały problem to wybrać właściwego producenta i instalatora. Niestety nie wiem skąd dostać jakieś obiektywne oceny i porównania. Nie mniej zdecydowanie przedkładam oczyszczalnię nad szambo.

pozdrawiam

Z tego co ja się rozejrzałem na rynku oczyszczalni to jest cała masa firm produkujących a jeszcze więcej instalujących. Cały problem to wybrać właściwego producenta i instalatora. Niestety nie wiem skąd dostać jakieś obiektywne oceny i porównania. Nie mniej zdecydowanie przedkładam oczyszczalnię nad szambo.

pozdrawiam

Także zdecydowałem się na oczyszczalnię korzeniową - trzcinową. Na wiosnę ruszam z pracami ziemnymi. Na szczęście mam odpowiednio duuuużą działkę. Pytanie o producenta jest bez odpowiedzi. Takiej oczyszczalni się nie produkuje Taką oczyszczalnie sie po prostu po zaprojektowaniu buduje. Oczyszczalnia składa sie z kilku kręgów betonowych (lub wylanej z betonu studzienki dwukomorowej) oraz insatalacji doprowadzającej ścieki do poletka wyślelanego folia budowlaną, makulaturą, żwirkiem oraz ziemią na której "sadzi" się trzcinę (najlepiej - ze względu na upodobania glebowe, taką która rośnie w pobliżu ).

Jedynem problemem jest znalezienie projektanta posiadającego atest na dany typ oczyszczalni. Samo wykonanie to juz we własnym zakresie.

Jedna uwaga - oczyszcalnia trzcinowa ma sens w przypadku diałek podmokłych o wysokim stanie wód grunowych. niestety mój dom jest usytuowany na takiej właśnie działce. Gdyby teren był suchy to nie zastanawiałbym się i budował oczyszczalnię bakteryjna za jakieś 5000 zł z czgo i tak 50% otrzymałbym zwrotu z UM.

Pozdrawiam

Nie widzę związku między poziomem wód gruntowych a rodzajem oczyszczalni. Przecież sam piszesz, że zbiornik wykładasz folią.

Poza tym przy wysokim poziomie wód można usypać odpowiednią górkę podnoszącą zbiornik.

Możesz mi podać namiary na projektanta oczyszczalni trzcinowej?

Jestem z okolic Warszawy, jeśli nie masz człowieka w tym regionie to powiedz, gdzie takich szukać.

Czy w przypadku wysokich wód nie ma problemu ze szczelnością zbiornika ze ściekami? Czy nie trzeba tego umieszczać na górce i pompować ścieków?

Czy stopień oczyszczania ścieków w takiej oczyszczalni trzcinowej zalży od sposobu wykonania, czy sam projekt już wymusza ich dobre oczyszczani? Chciałbym wodę z oczyszczalni wlewać sobie do stawiku na działce...

DarekRz

On 2003-03-12 11:01, DarekRz wrote:

Nie widzę związku między poziomem wód gruntowych a rodzajem oczyszczalni. Przecież sam piszesz, że zbiornik wykładasz folią.

Poza tym przy wysokim poziomie wód można usypać odpowiednią górkę podnoszącą zbiornik.

Możesz mi podać namiary na projektanta oczyszczalni trzcinowej?

Jestem z okolic Warszawy, jeśli nie masz człowieka w tym regionie to powiedz, gdzie takich szukać.

Czy w przypadku wysokich wód nie ma problemu ze szczelnością zbiornika ze ściekami? Czy nie trzeba tego umieszczać na górce i pompować ścieków?

Czy stopień oczyszczania ścieków w takiej oczyszczalni trzcinowej zalży od sposobu wykonania, czy sam projekt już wymusza ich dobre oczyszczani? Chciałbym wodę z oczyszczalni wlewać sobie do stawiku na działce...

DarekRz

Darek. Jest problem związany z poziomem wód gruntowych. W przypadku wysokiego nie możesz rozsączyć wody z oczyszczalni drenami do gleby a budowanie kopca filtracyjnego wcale mi się nie uśmiecha. Na sanki to ta górka zbyt mała a do tego i nie załadna. Co do folii to nie wykładam nim zbiornika tylko pletko trzcinowe o wymiarach 3x15 m (dla dwóch budynków 7 osób). Adres e-mail jeśli chcesz (potwierdź) podam tobie do końca tygodnia na priv. Jest to firma z Warszawy (pracownicy akademiccy). Dla mnie byli dość drodzy bo na ich cenę z pewnością miała wpływ odległość między Śląskiem a warszawą właśnie. W ich cenie jest nadzór autorski nad realizacją inwestycji. Niemniej się zdecydowałem gdyż innych projektantów w okolicy nie znalazłem.

Pozdrawiam