RS 12.03.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Kolejny problem.Mam działkę niby dużą, ale w kształcie litery L. Dom stoi na tym krótszym odcinku. Tuż obok jest miejsce na oczyszczalnię, ale wtedy powstaje kolejna sprawa - odległość od ujęcia wody (studnia głębinowa). Odwiert jest co prawda po drugiej stronie budynku, ale nie ma wymaganych 30 metrów (jest około 20).Mógłybym oczyszcalnię zlokalizować na pustym polu (dłuższa cześć literki L), ale wtedy trzeba poprowadzić rury około 20-25 metrów od budynku. A wszyscy mówią, że oczyszczalnia ma być jak najbliżej domu. Grunt jest piaszczysty, woda praktycznie nigdy na działce nie stoi. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.03.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Sądzę, że wymóg 30 m jest nie do przeskoczenia. Ponadto sam piszesz, że grunt jest b. dobrze przepuszczalny, czyli sądzić należy, że to co wypłynie z oczyszczalni może trafić do studni. Oczywiście nie wiem nic o głębokości Twojej studni ani o innych uwarunkowaniach Twojej działki. Co do konieczności sporządzenia odpowiedniej dokumentacji to procedura jak przy każdej inwestycji budowlanej. Z tym, że w przypadku siedliska (gospodarstwo rolne) wystarczy jedynie zgłoszenie do UM czy też UG. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 12.03.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Wowka - chyba dobrze wniskuję, że masz siedlisko? To tak jak ja...Proszę, napisz ile Cię kosztowała ta oczyszczalnia - choćby na priva.Pozdrawiam,B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 12.03.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 mnie też napisz, plis DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 12.03.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 DarekRz - czy jesteś z południa pod W-wą?Jak dostaniemy ten namiar, to może byśmy kupili wspólnie?B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Wowka, jeżeli możesz przesłać info także do mnie, będę bardzo wdzięczny. Studnię mam głębinową, 25 metrów.Aha, z tego co wiem nt. pozwoleń na oczszczalnię w zabudowie siedliskowej. Nie potrzeba pozwolenia, ale tylko do oczyszczalni przeznaczonej do ścieków z gospodarstwa (tzn. od krów itd). Przydomowa, nawet jak będzie w zab. siedliskowej, potrzebuje pozwolenia. Problem może się rozwiąże wraz z nowelizacją. Podobno nowelizacja wróciła już z Senatu do Sejmu. Pozdrawiam i dziękiMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 12.03.2003 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Bela - jestem z południa, Konik Nowy za Starą Miłosną (okolice). Chętnie kupię razem jak dostaniemy namiar, ... jak dostaniemy DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 ... jak dostaniemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 12.03.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 To ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 12.03.2003 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Wowka, prosimy!DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 12.03.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Ja kupiłem projekt oczyszczalni korzeniowo-trzcinowej w ub.r. a w tym mają mi ją montować. Jutro wezmę ze sobą do pracy namiary, bo jakoś nie mam w głowie (Asos? czy jakoś tak? - mają siedzibę na tyłach ulicy Modlińskiej).Teraz się zacząłem zastanawiać, czy nie zrobić jej własnymi siłami (bo firma chce 10 tys. za założenie oczyszczalni, co wydaje mi się drogo). Tylko skąd wziąć właściwy gatunek trzciny? Mam w rogu działki (3 ha) podmokły kawałek, na którym rośnie piękna i wielka, ale czy się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.03.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Skoro chętnych do skontaktowania się z firmą jest kilku to podam adres na forum ogólnym [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 13.03.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Dzięki Wowka Ciekawe, że nie ma konkurencji w tej materii, wszyscy mówią o jednej firmie... Może stąd ta wysoka cena za montaż? Nikt się nie natknął na inną firmę? DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 17.03.2003 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Późną jesienią ub. roku zbudowałem oczyszczalnię własnoręcznie wg własnego projektu (bazując oczywiście na literaturze). Z założenia ma być trzcinowo-wierzbowa, ale dopiero wiosną będę "robił nasadzenia". Poletko rozsączające ok. 20 mkw (na dwa i pół mieszkańca) zimą doskonale dało sobie radę i jestem przekonany, że gdy przyjmą się roślinki to efekt będzie stuprocentowy.Ciekawym pomogę.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.03.2003 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 marekrzy - zaciekawiłeś mnie swoją informacją. Wykonałeś projekt samodzielnie. A jak załatwiłeś sprawy związane z legalizacją systemu jako oczyszczalni. Z tego co wiem wymagany jest atest potwierdzający skutecznośc zastosowanego rozwiązania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 17.03.2003 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Marekrz jak dużą masz działkę? A jak z odległościami? Bardzo jestem ciekawa Twoich doświadczeń tak budowlanych jak i praktycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 podaję dla wszystkich krótką informację nt przydomowych oczyszczalni ścieków, generalnie są dwa rodzaje oczyszczalni:1.Osadniki gnilne np. Soltralentz, Nevexpol, Pipelife itp. jest to po prostu szczelne szambo+drenaż, który trzeba co około 5-10 lat w zależności od intensywności użytkowania wymieniać- koszt około 5-10 tyś zł.2.Drugi typ- oczyszczalnie pracujące na bazie lekko obciążonego osadu czynnego np. Hydrobud lub Czyste Środowisko - urządzenia typu zbiornik (co najmniej dwie komory, osadnik, napowietrzanie) + drenaż rozsączający - koszt około 7-14 tyś zł. Rozwiązanie dużo prostsze od systemów trzcinowychJeżeli jesteście zainteresowani szczegółami to piszcie na priv: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 18.03.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Działka 15 ar. Koszt - około 800 zł (mat. + robocizna). Nie wliczam wcześniej wykonanego osadnika 2 komory po ok. 5 m sześć, który służył jako normalne szambo.Co do formalności - wbudowałem się w wieś, gdzie 95 % wpuszcza ścieki w ziemię. Ja mam czyste sumienie, nie zanieczyszczam bądź co bądź własnego otoczenia, a jeśli już naprawdę nie obejdzie się bez kwitu, to "się załatwi". Zreszta w mojej gminie wymagane jest tylko zgłoszenie.Zainteresowanym chętnie pomogę, piszcie na priv.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 20.03.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Anonimowy, a co w przypadku takim jak mój, gdzie na działce mam wysoki poziom wód gruntowych? Żadne z zaproponowanych przez Ciebie rozwiązań nie rozsączy oczyszczonych ścieków. DarekRz PS. Bela - napisałem do Esos i się nie odzywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts