Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia czy szambo?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój dom stoi w odległości 4m od granicy wzdłuz której sąsiad planuje przydomową oczyszczalnię. Spadek terenu to około 0,5m na odcinku 8m.

Moje obawy dotyczą zapachów, ktore będą dochodzić z tego obszaru (okna mojej kuchni są zwróconę w stron przyszłej oczyszczalni) oraz wycieku ścieków w stronę mojej działki :cry: . Co Wy na to?

Trochę chyba zależy od rodzaju oczyszczalni...

Jeśli typowa z rozsączaniem to może jest czego się obawiać jeśli chodzi o "przepływ" rozsączanych "ścieków" - ale tutaj są chyba bardzo konkretne określone odległosci od granicy działki...

Jeśli grntowo-korzeniowa to nie ma obawy o wyciek... A z zapachami to sam nie wiem... Ja na razie planuję taras w odległości 4 metrów od poletka trzcinowego... Mam nadzieję, że jak będzie jakiś smrodek to może zapodanie specjalnych bakterii do kanalizacji pomoże...

Zapytaj najpierw jakiego rodzaju to będzie oczyszczalnia...

• 4 weeks później...
  • 5 weeks później...
Na oczyszczalnię nie ejst potrzebne zezwolenia (podobno). W dodatku jesli będziesz miał oczyszczalnię przydomową, nie masz obowiazku przyłączania się do sieci kanalizacji, w przypadku szamba można być administracyjnie do tego zmuszonym. Ja już przeliczyłam, ze oczyszczalnia kosztuje mniej niz przyłaczenie się do kanalizacji, a w dodatku koszta obsługi oczyszczalni sa niewspółmiernie niższe!! i możesz wykorzystywać dodatkowo wodę z oczyszczalni do np. podlewania ogrodu. I na oczyszczalnię można dostać nisko oprocentowany kredyt z racji "inwestycji ekologicznej", z reguły sporo na te temat wiedza firmy sprzedajace oczyszczalnie

• 2 weeks później...
(...) Gdyby teren był suchy to nie zastanawiałbym się i budował oczyszczalnię bakteryjna za jakieś 5000 zł z czgo i tak 50% otrzymałbym zwrotu z UM.

Pozdrawiam

W jaki sposób można uzyskać taki zwrot? :wink:

Czy zalezy to od danego UM (i inaczej to wygląda w różnych UM :roll: ) czy też wiąże się z kredytowaniem budowy przez BOŚ?

Shadock - Tak, zalezy to od tego czy dana Rada miasta/ gminy podjęła uchwałę o przeznaczeniu części środków z Funduszu Ochrony Środowiska (nie BOŚ) na realizację przez prywatnych inwestorów czy też mieszkańców działań proekologicznych.

Może to być np. ocieplenie już istniejącego budynku (określają datę oddania do użytku - o ile się nie myle na lata 90-te). Może to być wymiana ogrzewania węglowego na gazowe. Może to byc w końcu i budowa przydomowej oczyszczalni.

Czy RM w Sosnowcu podjęła taką uchwałę możesz się dowiedzieć dzwoniąc np. do Wydziału Ochrony Środowiska i Rolnictwa UM, ul. Mościckiego 14 tel: 296-05-79

Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...

Oddawanie strugą do cieku wodnego wiąże się z koniecznością uzyskania operatu wodno-prawnego, a co za tym idzie złożeniem wniosku do sądu, odbębnieniem kilku rozpraw, koniecznością przekonania wszystkich, którym może to przeszkdzać, że absolutnie nie będzie przeszkadzać ( niewykonalne ze względu na typową mentalność), itd.

Życzę wytrwałości...

pozdrawiam!

pokar