pokar 20.06.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 oczywiście, że da się I zgadzam się co do niezwykłego daru naszego narodu do tego typu sportów Ja piszę tylko jak stanowi prawo, a Wy róbicie jak uważacie! Tylko uważajcie jak robicie!!! serdecznie pozdrawiam! pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
florki 04.08.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 gdzie mozna kupic oczyszczalnie za 3500 PLN????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewek 06.08.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Ja tam wybieram oczyszczalnię, ekologiczniej. Szambo? to nawet nie brzmi dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.08.2005 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 lewek, poniekąd masz rację no tradycyjnie rzecz biorąc polskie szambo albo jest nieszczelne celowo albo opróżnia się po prostu wylewając zawartość do ogrodu czy do "na pole" - co na pewno nie jest ekologiczne w porównaniu z POŚ. Z drugiej jednak strony szczelne szambo opróżniane przez służby miejskie i oczyszczane w specjlanych do tego przeznaczonych zakładach (zlewniach) stwarza mniejsze ryzyko zatrucia środowiska niż niekontrolowana na codzień POŚ. W jednej zlewni w mojej okolicy mają na przykład monitoring obecności olejów silnikowych w ściekach i reagują na taką okoliczność. POŚ nie poradzi sobie z takimi zanieszczyszczeniami i "przekaże" je do gruntu... Ja bym się raczej nie zgodził z Twoim twierdzeniem, że POŚ jest ekologiczniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewek 07.08.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 No jeśli w ściekach z domku mają być oleje silnikowe czy inne tego typu świństwa to masz rację.Myślałam o oczyszczalni raczej w kontekście ścieków z wc, łazienki i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.08.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 No tak. Ja myślałem, że będę w stanie ustalić w domu pewne reguły, że pewnych rzeczy do zlewu nie wlewamy....Ale poległem... Wystarczy wylać na przykład dziecka antbiotyk, który nie jest już potrzebny. Skutecznie wybije bakterie i przyczyni się zdecydowanie do gorszego stopnia oczyszczenia ścieków. A oprócz antybiotyków są różne inne chemikalia (mniej lub bardziej żrące środki piorące), benzyny i inne takie co to w bloku bez oporów się do muszli wlewało... a teraz ? Jak jest szambo to w zasadzie nie ma problemu, jak jest oczyszczalnia i chcemy, żeby działała sensownie to problem dotyczący "treści" wlewanych istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 07.08.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Planujemy chyba jednak oczyszczalnię i jedyne co mnie martwi, to właśnie ta kwestia wylewania różnych rzeczy, które zawsze się wylewało... Lekarstwa niezużyte wyrzucam z opakowaniami do śmieci i robię tak od zawsze. Antybiotyk zużyty niestety wylatuje z człowieka w sposób niekontrolowany (poniekąd, wiecie o co chodzi ) ale facet od oczyszczalni powiedział, że takie ilości nie mają dużego wpływu na bakterie (rzadko się u nas choruje a już nigdy "antybiotykowo" jednocześnie cała rodzina). O środkach czyszczących też dowiedziałam się od producenta oczyszczalni, że miałoby to znaczenie przy wylaniu na raz całej butelki. Jedyny olej jakiego używam w domu to taki do smażenia i przyznaję, że zawsze to co zostało wylewałam do sedesu przed umyciem patelni. Teraz kombinuję, że można zachowywać małe pojemniczki (po maśle itp) i wylewać to tam i wyrzucać. W razie wątpliwości można dolać po prostu nowe bakterie, to chyba nie jest wielki problem...? Zdaję sobie sprawę, że informacje te posiadam od osoby zainteresowanej sprzedażą tego ustrojstwa, ale jakoś nie umiem znaleźć opinii na ten temat od osób, które już oczyszczalnię użytkują jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.08.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Jagna, Myślę, że jeszcze duże znaczenie ma typ oczyszczalni.Inna będzie wrażliwość "zwykłej" oszczalni z rozsączaniem, inna z filtrem glebowo-korzeniowym (pewnie większa), jeszcze inna jakiejś mechanicznej z kamieniami i specjalnym złożem (nie pamiętam teraz dokłanie nazw ale są takie kompaktowe z pompą w środku i coś tam się przelewa i oczyszcza...).Też mi się wydaje, że przy rozsądnym korzystaniu w zasadzie taka oczyszczalnia nie powinna ucierpieć. Ja też będę chciał mieć oczyszczalnię ale zobaczę co mi Kampinowski PN i gmina powiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 08.08.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Myślimy o oczyszczalni szczelnej, bezdrenażowej, jakoś tak najbardziej nam się podoba. Mam tylko nadzieję, że warunki glebowe na to pozwolą. No to życzę powodzenia w rozmowach z Gminą Pozdrowienia dla rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 08.08.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Jagna - ja taką zakupiłem. NA razie stoi w garażu, ale już wkrótce planuję postawić ją we właściwym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 08.08.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Mamy plastikowe, szczelne szambo. Nie dla mnie ciągłe myślenie co można wlać do zlewu, sedesu a czego nie można. Leję wszystko i mam komfort. Dwa razy w miesiącu przyjeżdża szambiarka, wywozi i po kłopocie. Sprawę ułatwia rura od szamba zamontowana w ogrodzeniu.Niepokoi mnie, czy oczyszczalnia sąsiada tuż przy moim płocie nie będzie mi przeszkadzała. Mam na myśli nadmiar wody, zapachy ? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 08.08.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Fizyk, kiedy zacznie działać? Może zdążysz podzielić się wrażeniami zanim sami zainstalujemy D,arek, wszystko to kwestia co kto woli. Dla mnie nie jest komfortem ciągła walka o oszczędzanie wody (mam dwoje dzieci), pilnowanie wybrania szamba na czas, martwienie się czy szambiara zimą dojedzie, no i płacenie 300zł miesięcznie za taką usługę. Zdecydowanie wolę oczyszczalnię. Jeżeli się okaże, że przez wysokie wody gruntowe będę musiała mieć szczelne szambo, to delikatnie mówiąc, nie będę zachwycona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 09.08.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Mam działkę 1020m.kw. w zaszadzie prawie kwadrtową w przybliżeniu(a=34m, b=29,5m, c = 32,5m; d = 29,5 m). Zastanawiam się czy na takiej działce na której wybuduję dom 15mx14m mam szanse na zrobienie jakiejkowleik oczysczalni? Z tego co czytam wymagania odległości od sąsiadów, drogi, studzienki etc. chyba żadnych, ale może są nowe technologie, które są przewidziane na małe działki wiecie coś o tym?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 09.08.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Fizyk, kiedy zacznie działać? Może zdążysz podzielić się wrażeniami zanim sami zainstalujemy D,arek, wszystko to kwestia co kto woli. Dla mnie nie jest komfortem ciągła walka o oszczędzanie wody (mam dwoje dzieci), pilnowanie wybrania szamba na czas, martwienie się czy szambiara zimą dojedzie, no i płacenie 300zł miesięcznie za taką usługę. Zdecydowanie wolę oczyszczalnię. Jeżeli się okaże, że przez wysokie wody gruntowe będę musiała mieć szczelne szambo, to delikatnie mówiąc, nie będę zachwycona Jaguś - ja planuję się w listopadzie wprowadzić. Szambo mam nadzieję zainstalować w ciągu max - miesiąca, góra 1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 09.08.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Mam działkę 1020m.kw. w zaszadzie prawie kwadrtową w przybliżeniu(a=34m, b=29,5m, c = 32,5m; d = 29,5 m). Zastanawiam się czy na takiej działce na której wybuduję dom 15mx14m mam szanse na zrobienie jakiejkowleik oczysczalni? Z tego co czytam wymagania odległości od sąsiadów, drogi, studzienki etc. chyba żadnych, ale może są nowe technologie, które są przewidziane na małe działki wiecie coś o tym? Pozdrawiam Radek - taką jaką mam ja - zmieścisz na pewno. Gdzieś już na forum pisaliśmy o niej. Firma produkująca znajduje się w Sanoku. Firma nazywa się Bioeko. Adres: http://www.bioeko.ires.pl Poczytaj. Zachęcam. Zresztą jest gdzieś (ale nie pamiętam w którym miejscu) kilka opinii na jej temat na forum. Wpisz wyszukaj bioeko - na pewno znajdziesz. . Ja będę mógł się dzielić n/t już wkrótce. (Mam nadzieję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.08.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Fizyk, tym bardziej mnie to interesuje, bo widzi mi się, że będziemy mieli dokładnie tę samą oczyszczalnię Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 09.08.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Z tego co wiem już niektórzy nasi wspólni znajomi są w posiadaniu takowej, ale również niepodłączonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_ 10.08.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Dzięki wielkie Fizyk No to zacznę uważnie studiować temat. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 10.08.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Jagna, skąd taka wysoka cena? U nas wywóz szamba to 120 zł miesięcznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 10.08.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 z tego co wiem to oczyszczalnie są importowane ze Słowacji i nie posiadają żadnych Polskich atestów którymi będziecie musieli się legitymować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts