gosciu01 08.06.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 w tym roku ze względu na spory zwrot po budowie i uldze remontowej za rok poprzedni, nadzwyczaj szybko udało mi się rozliczyć z fiskusem bo już pod koniec lutego. Zgodnie z ustawą zwrot powinienem otrzymać najpóźniej pod koniec maja czyli do 3 miesięcy od złożenia PIT-a. Niestety w II połowie kwietnia wezwano mnie do złożenia wyjaśnień, jak się okazało zupełnie bezzasadnie, co też mam na piśmie. Pan poinformował mnie wówczas trochę niejasno, że 3-miesieczy okres rozpoczyna się od nowa Jak się okazuje chyba się nie mylił, gdyż nadal nie mam zwrotu na koncie Czy to jest zgodne z prawem, czy domagać się odsetek ? Z doświadczenia wiem, że fiskus i ZUS nie odpuszczają w takich przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 09.06.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Pan poinformował mnie wówczas trochę niejasno, że 3-miesieczy okres rozpoczyna się od nowa Rzeczywiście termin 3 miesięcy biegnie od nowa ale tylko w przypadku, gdy złożona zostanie korekta. Wyjaśnienia podatnika (np. okazanie tytułu prawnego do lokalu i takie tam) nie stanowią podstawy do wstrzymania wypłaty zwrotu. Już dawno powinieneś napisać skargę (upomnij się o odsetki za zwłokę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.06.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 my dostalismy już po 2 tygodniach od zlożenia PITu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 09.06.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 my dostalismy już po 2 tygodniach od zlożenia PITu Majka, nie denerwuj ludzkości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 09.06.2006 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Poproszono mnie o złożenie załącznika K, rzecz w tym, że w ustawie stoi jak byk, że załacznik "K" składa się tylko jeden raz z PIT-em w pierwszym roku po uzyskaniu kredytu i prawa do odliczeń, co też zrobiłem. Ten rok rozliczeniowy był już kolejnym i takiego obowiązku nie miałem. Pan w US poprosił mnie abym jednak to zrobił, gdyż błąd w oprogramowaniu, na którym pracują uniemożliwia im prawidłowe wprowadzenie danych. Oczywiście zgodziłem się. Mam jednak na piśmie, że wezwanie było niezasadne. Inna sprawa, że jak to po budowie, wykończeniówka mnie wykańcza Mój wykonawca stawia mi ogrodzenie z bramą przeuwną, a zwrot miał być częścią zapłaty. Teraz będę musiał wejść w debet i płacić odsetki w banku Chyba jednak "przespaceruję się" do US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 09.06.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 ja bym napisał do nich pismo z przypomnieniem jaki mają termin i że zgodnie z przepisami czekasz tez na odsetki za opóźnienie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 09.06.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 ja bym napisał do nich pismo z przypomnieniem jaki mają termin i że zgodnie z przepisami czekasz tez na odsetki za opóźnienie..... A potem "w nagrode"za przypomnienie bede nekany kontrolami z US. Znam takie przypadki,co prawda chodzilo o male podmioty gosp.,ale fakt jest faktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts