Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

US mnie okrada !

gosciu01

Recommended Posts

w tym roku ze względu na spory zwrot po budowie i uldze remontowej za rok poprzedni, nadzwyczaj szybko udało mi się rozliczyć z fiskusem bo już pod koniec lutego. 8)

Zgodnie z ustawą zwrot powinienem otrzymać najpóźniej pod koniec maja czyli do 3 miesięcy od złożenia PIT-a.

Niestety w II połowie kwietnia wezwano mnie do złożenia wyjaśnień, jak się okazało zupełnie bezzasadnie, co też mam na piśmie.

Pan poinformował mnie wówczas trochę niejasno, że 3-miesieczy okres rozpoczyna się od nowa :o :o :o

Jak się okazuje chyba się nie mylił, gdyż nadal nie mam zwrotu na koncie :evil:

Czy to jest zgodne z prawem, czy domagać się odsetek ?

Z doświadczenia wiem, że fiskus i ZUS nie odpuszczają w takich przypadkach :evil:

Pan poinformował mnie wówczas trochę niejasno, że 3-miesieczy okres rozpoczyna się od nowa :o :o :o

Rzeczywiście termin 3 miesięcy biegnie od nowa ale tylko w przypadku, gdy złożona zostanie korekta. Wyjaśnienia podatnika (np. okazanie tytułu prawnego do lokalu i takie tam) nie stanowią podstawy do wstrzymania wypłaty zwrotu.

Już dawno powinieneś napisać skargę (upomnij się o odsetki za zwłokę).

Poproszono mnie o złożenie załącznika K,

rzecz w tym, że w ustawie stoi jak byk, że załacznik "K" składa się tylko jeden raz z PIT-em w pierwszym roku po uzyskaniu kredytu i prawa do odliczeń, co też zrobiłem. Ten rok rozliczeniowy był już kolejnym i takiego obowiązku nie miałem. Pan w US poprosił mnie abym jednak to zrobił, gdyż błąd w oprogramowaniu, na którym pracują uniemożliwia im prawidłowe wprowadzenie danych. Oczywiście zgodziłem się.

Mam jednak na piśmie, że wezwanie było niezasadne.

Inna sprawa, że jak to po budowie, wykończeniówka mnie wykańcza :wink:

Mój wykonawca stawia mi ogrodzenie z bramą przeuwną, a zwrot miał być częścią zapłaty. Teraz będę musiał wejść w debet i płacić odsetki w banku :evil:

Chyba jednak "przespaceruję się" do US.