Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UWAGA NA PARKIET !

Recommended Posts

Po ok. 2-ch miesiącach od ułożeniu, parkiet się „wykorytkował”. Nie widać szpar między klepkami ale parkiet jest po prostu pofalowany.

Doradźcie czy coś można z tym zrobić ! Czy można go przecyklinować czy może przeszlifować i pomalować jeszcze raz lakierem. Czy klepki się nie porozchodzą w czasie cyklinowania ???

Parkiet jest jaworowy, malowany Boną.

POMOCY !!!

spokojnie, poczekaj jeszcze troche. moze sie wypaczyc bardziej albo wrocic do normy. jak rozumiem nie jest to wypaczenie duze, obnizajaca wlasciwosci uzytkowe i estetyczne?

moj parkiet tez dostal lekkich nierownosci, ale jest to zupelnie niewidocznych. tylko jak przejechac reka to czuc ze nie jest calkiem plaska powierzchnia. nie przejmuje sie na razie, lepsze to niz mialby sie rozeschnac.

na razie minela zima, niech jeszcze minie lato i druga zima, zobaczymy co dalej bedzie sie dzialo.

Dzięki za informacje, ale u mnie jest chyba trochę gorzej. Wystarczy, że popatrzysz pod pewnym kątem i widać nierówności. Właściwie nierówności nie widać tylko, jeśli popatrzysz z góry na parkiet. Ale wracając do twoich sugestii, czy jest szansa że może się samo wyrównać ?

Gizmo, pomiędzy parkietem a ścianą powiny być powbijane kliny. Wyciągnij je i to da parkietowi niezbędne miejsce na rozszerzenie się.

U mnie było gorzej wybrzuszył się tak, że trzeba było ciąć piłą przy ścianie by się położył. Problem jednak w tym, że jak po roku wysechł, to się rozszedł i mam spore szczeliny. Dobrze, że to mieszkanie, które sprzedam, a nie dom. Jednak kasy szkoda :sad: