Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - Plazma czy LCD

tergus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam .

Dwa pytania.

1. Plazma czy LCD ?

2. Plazma 42''-50'' co proponujecie. Ja się waham między dwoma firmami

Pioneer i Panasonik.

Stawiałem na Pioneera ale Panasonik wypuścił nowe modele plazmy i nie

mam na ich temat dostatecznej wiedzy.

Proszę o opinię.

Pozdrawiam.

ostatnio czytalam jakies opracowanie na ten temat i stwierdzono tam, ze jesli ma to byc max 32 cale to zdecydowanie LCD (przede wszystkim ze wzgledu na cene) ale przy wiekszych telewizorach na pewno plazma, LCD pow 32 cali nigdy nie dorowna plazmie - nie pamietam dlaczego, ale tak napisali

pozdrawiam

No prosze a spece od tv mowia , ze najmniejsza plazma to 37" /wyprodukowana i w dalszym ciagu w sprzedazy/, chociaz nie ma sensu robic mniej niz 40". :D :D

Poki co mamy pewnosc , ze 60" to na razie max, chociaz zapowiadaja ze 80 to nie problem , tylko , kto to teraz kupi ?

Plazma to niestety, prawdopodobnie tak jak crt , przeszlosc , hdtv opierac sie bedzie chyba na lcd. W kazdym razie najwieksi w tym kierunku pracuja.

Mysle , ze wybor placma v-ce lcd powinien zalezec od pomieszczenia i potrzeb. Plazma ma rozdzielczosc rzedu 8xx/6xx lcd zawsze powyzej 1200x780 z malej odleglosci /ponizej 4m/ lepiej wiec korzystac z lcd.

Mnie tez sie wydaje,ze nie ma mniejszych plazm jak 42'.

A tak swoja droga to wolalbym kupic plazme niz LCD.

a dlaczego?

Jakość , ilość szczegółów , kolorystyka ,płynność - jest znacznie lepsza. Jeśli do tego jeszcze wykorzystasz najlepsze złącza /HDMI / LCD pokazuje swoje mozliwości.Na HDTV przyjdzie jeszcze nam jednak troche poczekac.A poki co to plazma ma lepszą płynność ,naturalne kolory, lepsze przejścia tonalne.Sprobuj obejrzec cos szybkiego,np wyscigi samochodowe na LCD i na plazmie.to poznasz roznice.

Mnie tez sie wydaje,ze nie ma mniejszych plazm jak 42'.

A tak swoja droga to wolalbym kupic plazme niz LCD.

a dlaczego?

Jakość , ilość szczegółów , kolorystyka ,płynność - jest znacznie lepsza. Jeśli do tego jeszcze wykorzystasz najlepsze złącza /HDMI / LCD pokazuje swoje mozliwości.Na HDTV przyjdzie jeszcze nam jednak troche poczekac.A poki co to plazma ma lepszą płynność ,naturalne kolory, lepsze przejścia tonalne.Sprobuj obejrzec cos szybkiego,np wyscigi samochodowe na LCD i na plazmie.to poznasz roznice.

To jest tak ze LDC jak narazie sa ponizej 40 cali i predko wieksze nei beda.

Co do jakosci obrazu w kontekscie tzw smuzenia to juz przeszlosc. W chwili obecnej na LCD mozesz ogladac mecze i szybkie akcje i nic nie smuży.

No prosze a spece od tv mowia , ze najmniejsza plazma to 37" /wyprodukowana i w dalszym ciagu w sprzedazy/, chociaz nie ma sensu robic mniej niz 40". :D :D

Poki co mamy pewnosc , ze 60" to na razie max, chociaz zapowiadaja ze 80 to nie problem , tylko , kto to teraz kupi ?

Plazma to niestety, prawdopodobnie tak jak crt , przeszlosc , hdtv opierac sie bedzie chyba na lcd. W kazdym razie najwieksi w tym kierunku pracuja.

Mysle , ze wybor placma v-ce lcd powinien zalezec od pomieszczenia i potrzeb. Plazma ma rozdzielczosc rzedu 8xx/6xx lcd zawsze powyzej 1200x780 z malej odleglosci /ponizej 4m/ lepiej wiec korzystac z lcd.

A kto powiedział ze 80' ktos bedzie uzywac w domu(nie dotyczy USA);-)

Na Plazmy jest duze zapotrzebowanie do roznego rodzaju firm, ekspozycji itp.

A kto powiedział ze 80' ktos bedzie uzywac w domu(nie dotyczy USA);-)

Na Plazmy jest duze zapotrzebowanie do roznego rodzaju firm, ekspozycji itp.

Przejdz sie do sklepu i porownaj (to w zakresie smuzenia) plazme i LCD. Jesli odczujesz roznice i beda ci przeszkadzac - bedziesz wiedzial co wybrac.

z uwagi na HDTV ja moge polecic tylko LCD - nowe matryce S-MVA czy S-IPS z niezlym srednim czasem reakcji spokojnie wystarczaja do cieszenia sie TV bez efektu smuzenia, odwzorowanie kolorow takze jest bardzo dobre (acz oczywiscie na wiekszosci grafik czy fotograf retuszujacy by sie przyczepili ze odwzorowanie nie jest idealne - podobnie jak w monitorach LCD). Czy HDTV to jakas daleka przyszlosc ? Nie sadze. Podlaczasz XBOX 360 i masz gry w HDTV. Podlaczasz PCta - i masz gry w wysokiej rozdzielczosci (niekoniecznie hdtv ale np 1024x768). Filmy HDTV - takze juz sa (choc nie na polkach sklepowych - chyba ze wysylkowo). TV z satelity - takze juz są HDTV (acz nie polskie). Pozatym - kupujesz TV na rok czy dwa ? Chyba raczej na 5 lat albo az do zajechania ;) - HDTV predzej czy pozniej pojawi sie 'hurtowo'.

Przy zakupie zwroc uwage na katy widzenia (178 stopni to najczesciej sygnal ze w TV zapakowano w miare nowoczesna matryce S-PVA/S-MVA/S-IPS) i to moim zdaniem wszystko na co mozesz patrzec 'na papierze' - czas reakcji producenci deklaruja sobie chyba na chybil trafil - polecam wizje lokalną a nie kupowanie LCD wysyłkowo.

Mam 32 calowy LCD Sony Bravia serii V , z ktorego jestem bardzo zadowolony . Nigdy nie zauwazylem zadnego smuzenia o ktorym wspominano powyzej . Moim zadaniem nie ma co kupowac TV HD Ready by ogladac TV z anteny naziemnej ... Zeby w pelni wykorzystac mozliwosci najnowszych LCD i plazm trzeba podlaczyc odtwarzacz DVD via wyjscie HDMI , ewentualnie z satelity choc jakosc obrazu z polskich platform pozostawia wiele do zyczenia . Przyszlosc HD w TV i DVD jest pewna , tylko trzeba bedzie jeszcze troche poczekac - jaki format HD zwyciezy czy bedzie to Blue Ray czy HD Dvd ... i wtedy kupic odtwarzacz .

W sklepie gdy pytałam o LCD sprzedawca powiedział że potrzebny jest do tego tuner cyfrowy- koszt ok 1000 zł. Mam Cyfrę + , czy ten tuner faktycznie jest potrzebny?. NIe chcę tak dużego telewizora jak 40 cali , 32 o max, więc chyba jednak zostanę przy LCD. Na jakie parametry muszę zwrcić uwagę , żeby kupić dobry telewizor?

W sklepie gdy pytałam o LCD sprzedawca powiedział że potrzebny jest do tego tuner cyfrowy- koszt ok 1000 zł. Mam Cyfrę + , czy ten tuner faktycznie jest potrzebny?. NIe chcę tak dużego telewizora jak 40 cali , 32 o max, więc chyba jednak zostanę przy LCD. Na jakie parametry muszę zwrcić uwagę , żeby kupić dobry telewizor?

Najlepiej udac sie do dobrego sklepu i porownac TV .. podlaczone do DVD . Nie wiem co mial na mysli sprzedawca mowiac o tunerze cyfrowym - czy to mial byc z wyjsciem HDMI , czy ten przystosowany do HD ???

Moim zdaniem Twoj przyszly TV powinien miec co najmniej 1 a najlepiej 2 wyjscie HDMI byc HD Ready , a reszta bedzie zalezala od Twego gustu ... w kwesti jakosci obrazu .

Jeśli nie musisz, nie kupuj ani plazmy ani LCD. Najbliższe 4-5 lat to będzie rewolucja technologiczna w ekranach (nowe technologie LCD) i w samych tunerach (DVB-T (jeszcze w tym roku powinny ruszyć oficjalnie pierwsze dwa multipleksy w Polsce, HDTV (swoją drogą to co teraz jest sprzedawane jako HD ready może okazać się kichą- nadal trwają przepychanki o standardy). Wydanie teraz kilku tysięcy może okazać się chybioną inwestycją. Jeśłi musisz kupić nowy tv to kup normalny CRT. Do 2kPLN kupisz "full wypas" z obrazem o klasę lepszym od LCD i plazmy.

Święte słowa... Na LCD i Plazmę przyjdzie czas najwcześniej w 2010 r. DO tego czasu powinni tą technologie dopracować i przy okazji osiagnie rozsądne ceny. Przez najbliższe kilka lat najlepszym rozwiązaniem jest i będzie poczciwe CRT które notabene jest o połowe tańsze niż jeszcze 3 lata temu.

....Moim zdaniem Twoj przyszly TV powinien... ....byc HD Ready ...

hehe a po co ? Ta technologia jeszcze raczkuje nawet w Stanach.. (kilka kanałów), startuje w Niemczech i Anglii (po kilka godzin w wybranych kanałach), za nim zaczną to testować i wprowadzać u nas minie jeszcze z 5 albo i wiecej lat. Wtedy będzie można kupować sprzęt HD ready który będzie 5 razy lepszy i 3 razy tańszy niż ten dzisiejszy.

Jeśli nie musisz, nie kupuj ani plazmy ani LCD. Najbliższe 4-5 lat to będzie rewolucja technologiczna

eeee, no co Ty?, jakie najbliższe lata ?, jak tak będe myślał to nic nigdy nie kupię, czeka nas ciągła rewolucja technologiczna, a nie przez 5lat dzisiaj LCD, za 5-10-15 lat jakaś technologia "real-illuzion" lub coś podobnego.

Masz mało kasy to proponuje CRT 29" w cenie około 1000zł, masz więcej kasy, plazmę lub LCD 42" w cenie około 5tyś. Za 7-8 lat znowu coś nowego kupisz i tak w koło....... W życiu kupisz jeszcze parę odbiorników TV