Krzysiek_3miasto 14.06.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ja wyleczylem sie z lcd i plazmy po meczu wyswietlanym z rzutnika multimedialnego i to starocia (kontrast 450:1 a teraz sa conajmniej 1000:1)....juz rozgladam sie za jakims nowym cackiem...nie wspomijnajac o kosztach energii: rzutnik okolo 200W, plazma ok 2000W (dziesiec razy wiecej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.06.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Jeśli nie musisz, nie kupuj ani plazmy ani LCD. Najbliższe 4-5 lat to będzie rewolucja technologiczna eeee, no co Ty?, jakie najbliższe lata ?, jak tak będe myślał to nic nigdy nie kupię, czeka nas ciągła rewolucja technologiczna, a nie przez 5lat dzisiaj LCD, za 5-10-15 lat jakaś technologia "real-illuzion" lub coś podobnego. Masz mało kasy to proponuje CRT 29" w cenie około 1000zł, masz więcej kasy, plazmę lub LCD 42" w cenie około 5tyś. Za 7-8 lat znowu coś nowego kupisz i tak w koło....... W życiu kupisz jeszcze parę odbiorników TV Oczywiście, że ludzie cały czas cos wymyślają (zeby zarobić pieniądze ) Ale w tej chwili moment jest szczególny. Tak jak pisałem i w technologii wyświetlania i nadawania ważą się losy kilku alternatywnych technologii. I zawsze może być tak jak kiedyś z Video2000 - dużo lepszy niż VHS, promowany przez Philipsa - a przegrał z VHS. A ZR Kasprzaka już kupiły licencję i wypuściły piewszą partię magnetowidów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Nie śmiejcie się , co to jest CRT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.06.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Nie śmiejcie się , co to jest CRT? To tradycyjny taki z kineskopem. Pawel_l Jesli rzeczywiscie tak jak mowisz, prace nad HDTV , panelem i nowym systemem potrwaja jeszcze z 5 lat , to nasze stacje tv musza miec dodatkowe 5 lat a cena nowosci na rynku tez nie spadnie zaraz po roku , wiec za 10 lat to nasze lcd a szczegolnie plazma to bedzie staruszek. Warto wiec chyba mimo wszystko zdecydowac sie na cos, chociazby po to , zeby poogladc sobie filmy zapisane w "lepszych" formatach , tym bardziej , ze wiekszosc decydujacych sie na 32"-i wiecej nastawia sie raczej na kino nie telewizje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.06.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 UE ustaliła, że DVB-T jako obowiązująca platforma nadawcza ma działać w całej Unii do 2012 roku jako wyłączna (czyli analog ma być wyłączony). I to już jest przesądzone. Nie jest przesądzone czy w Polsce będzie MPEG-2 czy MPEG-4. Nie wiadomo czy i jak w multipleksach będzie HDTV a jeśli tak to w jakim standardzie. Nie jest do końca przesądzone także obowiązywanie HDMI- ostatnio producenci sprzętu zaczynają się buntować. Co do wyświetlaczy trwają prace nad kilkoma rozwiązaniami jednocześnie. Wniosek:teraz 32" CRT za 2000 (albo 29" za 1500) i masz czas na decyzję - ok. 4-5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 14.06.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ....Moim zdaniem Twoj przyszly TV powinien... ....byc HD Ready ... hehe a po co ? Ta technologia jeszcze raczkuje nawet w Stanach.. (kilka kanałów), startuje w Niemczech i Anglii (po kilka godzin w wybranych kanałach), za nim zaczną to testować i wprowadzać u nas minie jeszcze z 5 albo i wiecej lat. Wtedy będzie można kupować sprzęt HD ready który będzie 5 razy lepszy i 3 razy tańszy niż ten dzisiejszy. Po to , gdy ktos POSIADA odtwarzacz DVD z wyjsciem HDMI mogl ogladac filmy na DVD z bardzo dobra jakoscia !! Postep techniczny jest tak duzy , ze co 4 lata trzeba zmieniac TV . Takze za 4 , 5 lat powinnismy miec dostepny za przystepne pieniadze TV Full HD , i jeden standard do HD DVD ( najprawdopodobniej Blue Ray) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 15.06.2006 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Blue Ray zostal wymyslony przez Philipsa wiec nie wiadomo jak to sie skonczy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 15.06.2006 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 ja wyleczylem sie z lcd i plazmy po meczu wyswietlanym z rzutnika multimedialnego i to starocia (kontrast 450:1 a teraz sa conajmniej 1000:1)....juz rozgladam sie za jakims nowym cackiem...nie wspomijnajac o kosztach energii: rzutnik okolo 200W, plazma ok 2000W (dziesiec razy wiecej) Tez strzeliłes. 2kW ) LCD 32-37' nie bedzie zuzywac wiecej niz 200W CRT 29' zuzywa ok 100W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 15.06.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Ja bym CRT juz nie kupil - dla mnie HDTV a dokladnie po prostu wyzsza rozdzielczosc niz CRT to nie jest spiew przyszlosci tylko wymagania dnia dzisiejszego (wspolpraca z komputerem jako zrodlem sygnalu). Z tym czekaniem 4-5 lat na rozwoj sytuacji to przypominaja mi sie dyskusje na pl.rec.foto "kupic canon 10d czy czekac na 20d?" a gdy ten juz sie pojawia to "kupic 20d czy czekac az stanieje?" a jak juz stanieje to "kupic 20d czy czekac na 30d" ? Postep jest tak szybki ze ZAWSZE mozna czekac. Tyle ze mamy ograniczoną ilość czasu Co do DVB-T: lepiej sie nastawic na TV bez tunera DVB-T - zawsze bedzie mozna potem dokupic zewnetrzny, byc moze 'programowalny' (na zasadzie dzisiejszych tunerow TV-SAT). Rzutnik/Projektor: do KINA DOMOWEGO bardzo dobre rozwiazanie, ale jesli ktos kupuje LCD/PLAZME takze do normalnego uzytkowania w sensie TV - rzutnik to moim zdaniem nie trafiona koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 15.06.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Z tym czekaniem 4-5 lat na rozwoj sytuacji to przypominaja mi sie dyskusje na pl.rec.foto "kupic canon 10d czy czekac na 20d?" a gdy ten juz sie pojawia to "kupic 20d czy czekac az stanieje?" a jak juz stanieje to "kupic 20d czy czekac na 30d" ? Postep jest tak szybki ze ZAWSZE mozna czekac. Tyle ze mamy ograniczoną ilość czasu Co do DVB-T: lepiej sie nastawic na TV bez tunera DVB-T - zawsze bedzie mozna potem dokupic zewnetrzny, byc moze 'programowalny' (na zasadzie dzisiejszych tunerow TV-SAT). Rzutnik/Projektor: do KINA DOMOWEGO bardzo dobre rozwiazanie, ale jesli ktos kupuje LCD/PLAZME takze do normalnego uzytkowania w sensie TV - rzutnik to moim zdaniem nie trafiona koncepcja. Miałem nadzieję, że uzasadniłem dlaczego akurat teraz warto zaczekać. Postęp techniczny jest raz szybszy raz wolniejszy, akurat teraz szykuje się wielki skok. Nie jest to porównywalne z kolejnymi coraz nowszymi wersjami "cyfraków'. Na marginesie: codzienne oglądanie telewizji (wiadomości, pogoda, ...) na ekranie 40" wbrew pozorom wcale nie jest taki super. Znam kogoś kto kupił sobie specjalnie 25" telewizor tylko do takich celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 15.06.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 ja wyleczylem sie z lcd i plazmy po meczu wyswietlanym z rzutnika multimedialnego i to starocia (kontrast 450:1 a teraz sa conajmniej 1000:1)....juz rozgladam sie za jakims nowym cackiem...nie wspomijnajac o kosztach energii: rzutnik okolo 200W, plazma ok 2000W (dziesiec razy wiecej) Tez strzeliłes. 2kW ) LCD 32-37' nie bedzie zuzywac wiecej niz 200W CRT 29' zuzywa ok 100W Kiwal pisał o plazmie Aktualnie pobór mocy przy 42" jest ok. 350-400W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 15.06.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Ja rozumiem co napisales - po prostu dla mnie "teraz" to nie "4-5 lat" stad moj inny punkt widzenia. Ale tak z ciekawości: jakie "rewolucje" w dziedzinie wyświetlaczy LCD plasujesz w najbliższych 5 latach które _mają szanse_ zagościc w domu przeciętnego europejczyka (że już nie wspomne o przeciętnym Polaku) ? Zapewne mówisz o OLED/PLED ale to za kilka lat dopiero zostanie wdrożone w masową produkcję jeśli chodzi o wieksze przekątne a i to nie pewne co wielcy tego swiata rozumieją przez _wieksze_ przekątne. No i wezmy pod uwagę ewentualne ceny tej _nowości_ na rynku - wystarczy sobie przypomnieć ile kosztowały pierwsze plazmy czy LCDki dużych formatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.06.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 a co z żywotnością plazmy Panowie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 15.06.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Rzućcie okiem tu: http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=6314&page=2 lub tu: http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=13977&postdays=0&postorder=asc&start=45&sid=178f16a3ab460c3225ea5ac4ca798e9d No i ten artykuł: http://www.pckurier.pl/archiwum/art0.asp?ID=5967 Szczególnie polecam ostatni rozdział w artykule. A nie mówiłem, że chodzi o kasę?? I to dużą. Na Waszą kasę też czyhają. Np. Samsung: http://www.i4u.com/article3903.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 15.06.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Własnie przejrzałem program telewizyjny w USA. Wiekszosc kanałó która puszcza filny nadaje je w HD.Mysle ze wkrótce i w PL stanie sie to standardem. Pierwsze beda programy filmowe jak HBO itp, pozniej reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 16.06.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Poczytalem Czyli tak jak sadzilem mowisz o OLED/PLED. Dla mnie to nowa technologia która pozwala robić znakomite wyświetlacze (w tym TV) ale pod kątem mojego portfela znajdzie zastosowanie może za 8-10 lat. (jako TV, wcześniej jako monitor komputerowy a jeszcze wczesniej jako wyświetlacz w samochodzie czy w telefonie - to już jest oczywiście) [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 16.06.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Poczytalem Czyli tak jak sadzilem mowisz o OLED/PLED. Dla mnie to nowa technologia która pozwala robić znakomite wyświetlacze (w tym TV) ale pod kątem mojego portfela znajdzie zastosowanie może za 8-10 lat. (jako TV, wcześniej jako monitor komputerowy a jeszcze wczesniej jako wyświetlacz w samochodzie czy w telefonie - to już jest oczywiście) [/url] Jest jeszcze kilka innych pomysłów, mniej lub bardziej udanych. A co portfela. Staram się podejmować decyzje o wydatkach nie kierując się trendami, modą itp. I dla mnie nie do zaakceptowania jest wydanie 2-3 krotnie większej kwoty (od CRT), na LCD czy plazmę nie dające tak naprawdę istotnych korzyści- jakość obrazu na CRT jest lepsza, nie ma na dzisiaj powszechnie dostępnych źródeł sygnału lepszego niż PAL (zwykłe DVD niewiele wnosi). I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 16.06.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Witam serdecznie, ja pozwole sobie wtracic sie w dyskusje.. Prawda jest taka, ze na dzien dzisiejszy technologia LCD nie ma praktycznie zadnej przewagi nad poczciwa plazma - i tu bardzo wazne - dla PRZECIETNEGO UZYTKOWNIKA. *Wyzsza rozdzielczosc lcd - prosze bardzo, drastyczniejszy downscaling i w rezultacie gorszy obraz (biorac pod uwage uzytkowanie na dzien dzisiejszy, kiedy to 98 pct inputu to po prostu PAL) *Dluzsza zywotnosc - pewnie, przeciez plazma poswieci tylko 60 tys godzin (co latwo obliczyc - 5h/dzien daje cos ponad 30 lat) *Matryca sie nie wypala - to tak na prawde juz przeszlosc, kupujac oczywiscie bierzacy model z dobra elektronika *LCD jest lzejsze Moim zdaniem nie nalezy brac jeszcze udzialu w wyscigu o jak najwyzsza rozdzielczosc - biorac pod uwage najbardziej optymistyczny wariant, moze doczekamy sie kiedys sygnalu 720p jako standardu - a taki przeciez wiekszosc juz dzis kupionych plazm obsluguje (nie mowie tu oczywisce o HD READY tylko o zastosowanych matrycach wyzszej rozdzielczosci). Jesli wiec chodzi o kupowanie telewizora w dzisiejszych czasach - musimy tak czy owak rozstac sie z tokiem myslenia z niedawnych lat, ze zakup na pewno przyda sie jeszcze naszym wnukom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 16.06.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Witam serdecznie, ja pozwole sobie wtracic sie w dyskusje.. Prawda jest taka, ze na dzien dzisiejszy technologia LCD nie ma praktycznie zadnej przewagi nad poczciwa plazma - i tu bardzo wazne - dla PRZECIETNEGO UZYTKOWNIKA. *Wyzsza rozdzielczosc lcd - prosze bardzo, drastyczniejszy downscaling i w rezultacie gorszy obraz (biorac pod uwage uzytkowanie na dzien dzisiejszy, kiedy to 98 pct inputu to po prostu PAL) *Dluzsza zywotnosc - pewnie, przeciez plazma poswieci tylko 60 tys godzin (co latwo obliczyc - 5h/dzien daje cos ponad 30 lat) *Matryca sie nie wypala - to tak na prawde juz przeszlosc, kupujac oczywiscie bierzacy model z dobra elektronika *LCD jest lzejsze Moim zdaniem nie nalezy brac jeszcze udzialu w wyscigu o jak najwyzsza rozdzielczosc - biorac pod uwage najbardziej optymistyczny wariant, moze doczekamy sie kiedys sygnalu 720p jako standardu - a taki przeciez wiekszosc juz dzis kupionych plazm obsluguje (nie mowie tu oczywisce o HD READY tylko o zastosowanych matrycach wyzszej rozdzielczosci). Jesli wiec chodzi o kupowanie telewizora w dzisiejszych czasach - musimy tak czy owak rozstac sie z tokiem myslenia z niedawnych lat, ze zakup na pewno przyda sie jeszcze naszym wnukom. Wnukom ??? Co za pesymizm !! Za 5 beda TV HD !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 16.06.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Wady LCD1. Odwzorowanie kolorow - do niczego.2. Kontrast - marny.3. Dynamika(ruch) - do niczego.Te wady *wrodzone*. Z drugiej strony plazam tez bleee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts