Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - Plazma czy LCD

tergus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wnukom ???

Co za pesymizm !! Za 5 beda TV HD !!

Nie pesymizm tylko realizm. Nie ma szans na powszechną naziemną HDTV w Polsce w najblizszych 5-6 latach (w reszcie Europy też). Niby satelitarna ale: koszty, powszechność, standardy (nie uzgodnione).

Tak że na najbliższe lata pozostaje PAL/DVD. A dla takiego sygnału rozdzielczości CRT są wystarczające. Nie mówiąc już o tym, że jakość obrazu (kontrast, głębia koloru, dynamika ruchu) w CRT są po prostu o klasę lepsze niż w LCD i dużo lepsze niż w plazmie.

Wnukom ???

Co za pesymizm !! Za 5 beda TV HD !!

Nie pesymizm tylko realizm. Nie ma szans na powszechną naziemną HDTV w Polsce w najblizszych 5-6 latach (w reszcie Europy też). Niby satelitarna ale: koszty, powszechność, standardy (nie uzgodnione).

Tak że na najbliższe lata pozostaje PAL/DVD. A dla takiego sygnału rozdzielczości CRT są wystarczające. Nie mówiąc już o tym, że jakość obrazu (kontrast, głębia koloru, dynamika ruchu) w CRT są po prostu o klasę lepsze niż w LCD i dużo lepsze niż w plazmie.

W 4RP na naziemna TVHD oczywiscie nie ma co liczyc ( jak i na autostrady) :cry: Co do reszty Europy to sadze ze rynek TV HD bedzie sie rozwijal i znajdzie swych klientow .

Co do jakosci obrazu CRT - LCD , to z czego ??

Z TV naziemnej , satelitarnej , DVD ????

Mialem okazje porownac jakosc obrazu z odtwarzacza DVD Pioneer DV989

na klasycznym TV Sony i LCD Bravia serii V z HDMI .

Roznica na korzysc LCD jest bardzo duza !!

W 4RP na naziemna TVHD oczywiscie nie ma co liczyc ( jak i na autostrady) :cry: Co do reszty Europy to sadze ze rynek TV HD bedzie sie rozwijal i znajdzie swych klientow .

Nie wchodźmy w politykę :). Ale jesteś w błędzie w żadnym kraju UE nie ma aktulnie powszechnie wdrożonej HDTV w DVB-T (samo DVB-T jest w powijakach :)). Są pojedyncze emisje w stacjach kodowanych.

http://www.satkurier.pl/?hdtv/&kat=203

To że u nas rynek ten kierunek się nie rozwija to w dużej mierze wina samych stacji- jest zbyt mała konkurencja. Po co Polsat albo TVN mają łożyć kasę na coś co nie przyniesie im dodatkowych pieniędzy.

A co do jakości- to co widziałeś to czysta sugestia - albo kwestia ustawień. Z zasady działania LCD ma gorszy poziom czerni i odtwarzanie ruchu. Ale jeśli chciałeś (albo ktoś chciał) widzieć lepszy obraz na LCD to widziałeś. Abstrahując od takich drobiazgów jak sposób podłączeń itp.

Nie wchodźmy w politykę :). Ale jesteś w błędzie w żadnym kraju UE nie ma aktulnie powszechnie wdrożonej HDTV w DVB-T (samo DVB-T jest w powijakach :)). Są pojedyncze emisje w stacjach kodowanych.

http://www.satkurier.pl/?hdtv/&kat=203

To że u nas rynek ten kierunek się nie rozwija to w dużej mierze wina samych stacji- jest zbyt mała konkurencja. Po co Polsat albo TVN mają łożyć kasę na coś co nie przyniesie im dodatkowych pieniędzy.

A co do jakości- to co widziałeś to czysta sugestia - albo kwestia ustawień. Z zasady działania LCD ma gorszy poziom czerni i odtwarzanie ruchu. Ale jeśli chciałeś (albo ktoś chciał) widzieć lepszy obraz na LCD to widziałeś. Abstrahując od takich drobiazgów jak sposób podłączeń itp.

No to wchodzimy w dyskusje w ktorej ja mowie ze to jest biale a ty mowisz ze jest czarne ... :(

Zapewniam Cie , ze to co widze na ekranie mego LCD nie jest sugestia !

:lol:

A polaczenie przez HDMI nie jest drobiazgiem ...

No to wchodzimy w dyskusje w ktorej ja mowie ze to jest biale a ty mowisz ze jest czarne ... :(

Zapewniam Cie , ze to co widze na ekranie mego LCD nie jest sugestia !

:lol:

A polaczenie przez HDMI nie jest drobiazgiem ...

Piszemy o dwóch różnych rzeczach. Porównywanie LCD "napędzanego" sygnałem z HDMI i CRT z sygnałem analogowym nie jest równorzędne. To co Tobie się podoba i co uważasz za "lepszy obraz" to tylko dwa elementy: nieco większa rozdzielczość i cyfrowa transmisja danych z odtwarzacza- praktycznie eliminująca jakiekolwiek zakłócenia i zniekształcenia obrazu. Natomiast te paramety obrazu LCD o których pisałem SĄ gorsze niż w LCD. Podłącz to LCD do odtwarzacza po jakimś analogu- wtedy będziesz mógł porównywać.

• 4 weeks później...
Zanim bowiem HDTV stanie sie popularne i ogolnie dostepne bedziesz musial kupic nowy telewizor.

Moim zdaniem mylisz sie . Zobacz tutaj http://www.comcast.com/hdtv/

to rzeczywistosc . HDTV rozwija sie blyskawicznie . Ciezko trafic telewizor w sklepie bez HDTV . To co prawda w USA , ale zaczelo sie niedawno . Podobnie bedzie i w Polsce . Jezeli ktos teraz nie kupi TV z HDTV lub ready HDTV , to bedzie w plecy za kilka miesiecy .

Jak sobie chcesz . Korzystalem juz z kilku serwisow , ale Comcast jest zdecydowanie najlepszy . Ceny maja takie jak wszyscy , ale oferta programowa jest bogata i na telefony ode mnie z reklamacja , ze cos nie dziala , reaguja blyskawicznie . Satelita nie zapewnia internetu z odpowiednia szybkoscia .

Gość o***xx
Jak sobie chcesz . Korzystalem juz z kilku serwisow , ale Comcast jest zdecydowanie najlepszy . Ceny maja takie jak wszyscy , ale oferta programowa jest bogata i na telefony ode mnie z reklamacja , ze cos nie dziala , reaguja blyskawicznie . Satelita nie zapewnia internetu z odpowiednia szybkoscia .

Ale co ma piernik do wiatraka. Ja tez mam comcastowy internet a z telewizja mialam problem jaki opisalam. Ciesze sie ze nie podzielasz moich doswiadczen. Obecnie uzywam DishNetwork i jestem b. zadowolona.

Ale co ma piernik do wiatraka. Ja tez mam comcastowy internet a z telewizja mialam problem jaki opisalam. Ciesze sie ze nie podzielasz moich doswiadczen. Obecnie uzywam DishNetwork i jestem b. zadowolona.

No to mamy ewenement .

Nie spotkalem jeszcze tutaj osoby/domu , gdzie internet z kabla a tv z satelity .

Podaj pierwsze trzy numery swojego nr tel .

Gość o***xx

No to mamy ewenement .

Nie spotkalem jeszcze tutaj osoby/domu , gdzie internet z kabla a tv z satelity .

Gość o***xx

No to mamy ewenement .

Wiem, :wink: niestety, jak powiedziales satelitarny jest za powolny, a DSL na mojej ulicy niedostepny. Poniewaz lubisz serwis comcastu nie bede Cie raczyc historia por tytulem "jak musialam zatrzymac ich internet"... do czego ci ten numer?

...Jezeli ktos teraz nie kupi TV z HDTV lub ready HDTV , to bedzie w plecy za kilka miesiecy ...

eee... ? chyba jak kupi to będzie w plecy bo za kilka miesięcy za sprzęt tej klasy co dziś da tysiaczka albo dwa mniej :)

a za kilka lat kiedy z HD naprawdę będzie można korzystać i będzie powszechne jak dziś DVD, wypasiony sprzęt kupic za cenę dzisiejszego kineskopowca.

No to mamy ewenement .

Wiem, :wink: niestety, jak powiedziales satelitarny jest za powolny, a DSL na mojej ulicy niedostepny. Poniewaz lubisz serwis comcastu nie bede Cie raczyc historia por tytulem "jak musialam zatrzymac ich internet"... do czego ci ten numer?

Wydaje mi sie , ze wdala sie niescislosc w twoich wypowiedziach . Podkreslenia pochodza ode mnie .

Pierwsze trzy nr tel pozwolilyby napisac mi wiecej .

(....)

a za kilka lat kiedy z HD naprawdę będzie można korzystać i będzie powszechne jak dziś DVD, wypasiony sprzęt kupic za cenę dzisiejszego kineskopowca.

Podam przyklad samochodowy .

Po co wydawac ok 100 tys na nowy model samochodu , skoro najdalej za 4 lata bedzie nowy model .

OK, dodaj tylko że za te 4 lata taki samochód kosztowałby (nowy) 25-40 tys.

No i teraz sytuacja jest podobna.

(....)

Podam przyklad samochodowy .

Po co wydawac ok 100 tys na nowy model samochodu , skoro najdalej za 4 lata bedzie nowy model .

ee ? a co ma piernik do wiatraka ? Ten nowy model wciąż będzie kosztował 100 tys :)