Plento 09.06.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Niniejszym otwieram stronkę i czekam na ewentualne komentarze, podpowiedzi, pomysły, porady itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 11.06.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 To ja, jak przystało na miłośnika i chyba "pioniera" budowy pistacji na tym forum, zgłaszam sie pierwsza na ochotnika. Bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się założyć dziennik. Będę bardzo uważnie czytać i komentować. Możesz być tego pewna A na razie gratuluję działeczki i trzymam mocno kciuki za jutrzejszy dzień i WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 11.06.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 ....a podpowiadać oczywiście będę, jako ta bardziej zaawansowana w budowie (na razie przedbudowie). Możesz na mnie liczyć- tylko pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 17.10.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Melduje się następna wielbicielka Pistacji . Cieszę się, że projekt ma coraz wieksze wzięcie i super, że założyłaś dziennik - będę zaglądać . Nasza budowa już ruszyła i można ją oglądać w dzienniku budowy - link w stopce. Mamy zamiar dogonić Tabalugę i w na święta mieć zadaszony domek . Z przyjemnością będę służyć pomocą. My również skorzystaliśmy z uprzejmości Tabalugi i nawiedziliśmy ją na budowie. Jeżeli będziecie mieli ochotę, to jak będzie już można coś obejrzeć - zaproszenie na budowę niniejszym składam . pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 18.10.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Plento krótka instrukcja umieszczania zdjęć: aby umieszczać zdjęcia na forum musisz założyć album w sieci - ja mam np. album ze zdjęciami na http://www.foto.onet.pl , tabaluga na http://www.photosite.com (chyba ). Jak założysz to następnie: a) emblemat przy postach - musisz wejdź w swój profil (z lewej strony na górnej listwie), na samym dole jest miejsce gdzie należy wpisać (po skopiowaniu) link do zdjęcia z albumu, które ma się ukazywać przy twoich postach. b) umieszczanie dużych zdjęć w postach: 1. wpisujesz </p><p> 2. w albumie sieciowym klikasz prawym przyciskiem na zdjęcie, które chcesz umieścić</p><p> 3. idziesz na dół planszy i klikasz na WŁAŚCIWOŚCI</p><p> 4. kopiujesz cały adres zdjęcia umieszczony we własciwościach czyli "http://... .jpg"</p><p> 5. wklejasz ten adres po [img] - bez spacji i kończysz - nie oddzielając spacją - wyglada to tak : http://...... .jpg Ważne: nie wklejasz linka ze strony, tylko adres zdjęcia z właściwości w formacie. mam nadzieję, że nie naplątałam za bardzo. Pamiętaj, że zawsze przed wysłanie postu sprawdź w podglądzie jak wyszedł post i czy zdjęcie jest umieszczone. Gotowy post też można edytować, więc do dzieła . pozdrawiam dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 20.10.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Witam po dłuższej przerwie. Po zdjęciu widac, że szybciutko się uczysz Miło znów zobaczy Wasze dzieciaczki Bardzo się cieszę, że możecie wreszcie pomyśle na serio o budowie- ta papierologia niestety wykańcza. Gratuluję WZ-tki. Dziełeczka śliczna, teraz z niecierpliwością będę czeka nba wiosnę, by obserwowac rosnące kolejne pistacje. pozdrawiam i czekamc na dalsze wieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 22.10.2006 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Dabell, bardzo dziękuje za instrukcje, pomogło jak widać. Ale jestem z siebie dumna Tabalugo dzięki za miłe słowa, z WZ w ręku mamy więcej zapału i nadziei.Oby wiosna szybko przyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 25.10.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 gratulacje i życzę dużo wytrwałości w dalszej walce z urzędami. Jeśli mogę coś zasugerowac -Małgosiu, gdyby udało Ci się umieści w stopce link do Twoich komentarzy. Teraz za każdym razem otwiera się nowy temat. Byłoby to dużo wygodniejsze, bo nie trzeba by było szukac za każdym razem Twoich komentarzy. (nie wiem, czy jasno się wyraziłam) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 19.01.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witaj Małgosiu cieszę się, że zdjęcia troszkę rozjaśniły sprawę - postaram się pomierzyć, ale to jak będą okna . Na budowie jest taki przeciąg, że trudno utrzymać aparat w bezruchu, a co dopiero mierzyć. Odniosę się do cen - do Tabalugi nie porównuj, bo dostaniesz zawału . Ona ma ceny z księżyca . Wyślę Ci jeżeli chcesz, dokładne rozliczenie w excelu kosztorysu na fundamenty i ściany. 1. Fundamenty - robicizna ok. 7,500 + ok. 1200 zł za maszyny (koparki, wyciągarki itp - też jest w cenie?) + 850 zł z materiałem za rozprowadzenie hydrauliki. - bez tarasów i wejścia. 2.Mury nośne konstrukcyjne, kominy systemowe, 4000 parter +4000 piętro ( ścianka kolankowa, szczyty) +600 wieniec na ścianie kolankowej 3. Strop - 3500 (35zł/m2), schody żelbetowe -1000zł 4. Ściany działowe 2000zł (ok. 80m2 po 25/m2) 5. Więźba drewniana i pokrycie dachu, obróbki blacharskie, orynnowanie (bez izolacji poddasza wełną mineralną) - 9000zł - po znajomości - normalna cena to ok. 13 tys. Kominy murowane wyceniane były na 2000 zł - ale mam schiedla. To są moje ceny, ale mam świadomość, że to jest ok. 1/3 mniej niż standardowo we Wrocławiu, przy rewelacyjnej jakości . pozdrawiam dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terka 19.01.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 HejJa też będąc w Holandii zakochałam się w hortensjach. Nie mogliśmy przechodzić obojętnie obok ich wypielęgnowanych ogródków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 23.01.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Plento, czy M-Studio, to z Krolewskiej? Jeśli tak, to ja tez korzystałem z ich usług (w Zawilcach ) i nie byłem za bardzo zadowolony. Bałaganiarze i niedokładni. Sprawdzaj wszystko dokładnie (wymiary, opisy,itp.) i nie wierz na słowo tylko to co na papierze Pozdrawiam i życzę spokojnej budowy. Witam nowych sasiadów . Do Kobierzyna to nie tak daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 24.01.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 witaj Piotrek, tak na Krolewskiej, dzieki za ostrzeżenie -jak na razie wszystko idzie sprawnie ,ale bede czujna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.01.2007 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Plento,My na podobnym etapie co i Wy. Jeżeli chodzi o Ytong, to drogi jest bo to niemiecka fabryka i oni muszą zarobić, Solbet jest nasz jeszcze i dlatego tańszy. Dodatkowo te bloczki, które mają powycinane z boku uchwyty też są droższe od zwykłych.My ju ż od dwóch dni mamy choć fundamenty i aperty na więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 25.01.2007 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witaj ZYGMORno tak Ytong jest drogi choc juz nie tak dużo od Solbetu. Ponoć Solbet od lutego podnosi cene o min.15 %, a Ytong o 2-3% ale juz nie dodaja kleju w cenie bloczków.Ostatecznie po jekach w hurtowni dostalismy jeszcze upust i zapłacilismy 25.138 zł w tym za palety 254zł (a więc do odzyskania) co daje 132,30zł za metr kw. z dowozem i rozładunkiem - mówie o rozmiarze 40cm o gęstości 400 na pióro wpust.Solbet 42cm oferowali nam za 122,00zl brutto - bez dowozu.Porównywalismy jakość wykonania, zabiezpieczenia na palecie i jednak zdecydowalismy sie na YTONGAPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 26.01.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 my również zdecydowaliśmy się na Ytong 40 cm, będziemy pilnie sledzić Wasz dziennikekipę bierzecie z certyfikatem Ytong czy "normalną" ? sprawdzaliście w urzedzie skarbowym czy będziecie mogli odliczyć 15 % VAT od zakupu przed pozwoleniem na budowę ?u nas podawali sprzeczne informacje, a na pytanie w formie pisemnej nie było już czasu, wstrzymaliśmy sie więc z zakupem tym bardziej, że podwyżka nie jest wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 26.01.2007 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witaj AKA, nie sprawdzalismy w urzędzie skarbowym, moze to nasz bład , ale trudno. Co do ekipy nadal jej szukamy nie koniecznie z certyfikatem Ytonga, wcale nie tak latwo teraz znależć jakakolwiek ekipe nawet na taki termin jak kwiecień/maj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 26.01.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 spośród ekip z którymi rozmawialiśmy, tylko jedna przedstawiła rozsądną ofertę cenową, ale wolna jest dopiero od lipcaszukamy więc dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 26.01.2007 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 AKARozmawiałam z mężem i on powiedział,że znalazł ustawe w której mowa, iż nie ważne czy zakup materiałow bedzie przed pozwoleniem na budowę czy po , najistotniejsze jest to aby był dokonany w roku w którym dostało sie pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 26.01.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 byłoby super bardzo proszę o informację jaka to ustawa i który artykułzgodnie z art. 4 ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym prawo do zwrotu przysługuje pod warunkiem, że posiada się m. in. pozwolenie na budowęnie jest jednak sprecyzowane czy pozwolenie to trzeba mieć przed poniesienem wydatku czy przed złożeniem wniosku może żeby nie zaśmiecać komentarzy do Waszego dziennika nieco innym wątkiem bardzo proszę o odpowiedź na maila [email protected] lub priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 20.02.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Plento jak tam poszukiwania wykonawcy? Dokonaliście już wyboru, a jak cena? Mam wrażenie, że ceny a raczej wykonawcy powoli dostają szaleju.pozdrawiam serdecznieDabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts