Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Wymarzonej Pistacji

Recommended Posts

Witajcie!

Gratuluje bardzo ladnego domku, ktory szybko nabiera ksztaltow - projekt jest sliczny i bardzo przestronny!

Bardzo ladne schody - pochwaly dla bratowej :D

Zycze powodzenia i bede sledzic Wasze postepy - masz juz pomysl jak urzadzic wnetrza? Jakie meble do kuchni, a jakie beda lazienki?

Pozdrawiam

Lipowa Panienka

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej:-) ale super - pierwsza Pistacja z czerwonawym dachem :-).

Cieszę się, że macie już daszek.

Plento - oglądając zdjęcia widziałam, że zostawiłaś drzwi między wiatrołapem a salonem na wysokości 220 tak jak w projekcie ? A szerokość? też 100?

U nas zecydowałam, że zmniejszymy ten otwór po tym jak okazało się na pomiarach drzwi, że nie można zrobić takiego wymiaru na wysokość (mamy Polskone), poza tym zrobiłam zamiast 100 - 90 tak jak do łazienki.

Zastanów się czy nie zmniejszyć również wysokości wejścia do kuchni, tym bardziej, że je zwęziłaś. Mam wrażenie, że może to lepiej wyglądać - u nas okazało się, że mogłam zmniejszyć. Jak wkleję zdjęcia do dziennika z ościeżnicami to zobaczysz o co chodzi. Byłby ład wewnętrzny z tą samą wysokością.

Jeśli chodzi o brak daszka nad podcieniem - to dobra decyzja. U Was i tak byłaby to tylko kwestia estetyki, bo podcień jest jedynie zaznaczony i nie będzie pełnił roli tarasu zadaszonego jak u nas.

Domek jest super - prawda?

buziaki dla Was

Gratuluję okien. Wiem, jaka to radość, bo domek jest już zamknięty i nie wieje. Tym bardziej, że nieuchronnie nadchodzi zima.

Widzę, że mamy takie same okna, nawet profil wybrałaś ten sam. A myśleliście już o drzwiach zewnętrznych?

Przyznam, że uwinęliście się szybciutko. Dopiero skończony dach, już okienka. Kiedy elektryka i tynki?

pozdrowienia i powodzenia. Trzymam kciuki za wykończeniówkę- teraz będziesz miała pole do popisu.

• 2 weeks później...
Gość Konto_usunięte*

Hej

Gratuluje udanej budowy :) Czytając Wasz dziennik od razu zjechałam w dół i uff udało Wam się zbudować dom. To szokujące ile człowiek musi się napracować aby znaleźć swoje miejsce na ziemi :) (Zwłaszcza jeśli chodzi o działkę ) Mamy zamiar w tym roku Was dogonić :)

gratuluję stanu surowego zamkniętego

mam jednak kilka pytań albo wątpliwości raczej co do schodów

- pierwszy schodek na samym dole powinien wg mnie być wyższy od pozostałych bo na podłogę wejdzie jeszcze ocieplenie i wylewka i o taką wartość powinien być wyżej od poziomu chudziaka.

czyli tak na cyferkach

jeśli mamy mieć na dole 5+5cm styropianu+5 wylewka to pierwszy stopień powinien mieć wysokość stopnia + 15cm

- ostatni na samej górze stopień powinien być za to niższy od pozostałych o wartość ocieplenia i wylewki na poddaszu

a tutaj jeśli na górze ma być 5cm ocieplenia i 5 wylewka to ostatni powinien być niższy o 10 cm tak żebyśmy po wykonaniu tych warstw uzyskali wysokość ostatniego stopnia równą pozostałym

przemyśl to i jak coś pogadaj z wykonawcą i kierownikiem, co do innych rzeczy to nie znam się i nie wypowiadam, ale schody ostatnio przerabiałem u siebie i zwróciłem na to uwagę.

Mam nadzieję że jednak jest wszystko ok . pozdrawiam

• 1 month później...

Kasiu , fajna księga gości :D

Na pewno się jeszcze zjawimy , niech no się trochę tylko ociepli , to się pojawimy .

Wy pewnie też ruszycie pełną parą.

Fajny kominek aż się od razu przytulnie zrobiło.

My szukamy teraz architekta, co by nam zrobił plan zagospodarowania działki , czy jak to się tam fachowo nazywa, w każdym razie chodzi o to czy dany projekt może być na naszej działce. :D

Potem z tym już ruszamy do powiatu i czekamy na pozwolenie.

pewnie to trochę potrwa ,już się doczekać nie mogę. :roll:

Ale nam się troszkę zmieniło , znalazłam projekt domku który nam idealnie odpowiada , jest tam wszystko to co chciałam wprowadzić do Pistacji .A i nawet jest trochę do Pistacji podobny .ten projekt to GL 430 Feniks ze studia Atrium

Witajcie, ale dawno nie zaglądałam do komentarzy atu kilka listów sobie czeka :oops:

Lipowa Panienko cały czas dumam nad wystrojem, taka ilosc rzeczy mi sie podoba, ze powinnam budowac kilka domów :D Za kilka dni mam nadzieje wygospodarowac troche czasu i wyrwac sie do salonow z łazienkami i kuchniami i cos juz ustalić.

Na razie głowimy się nad tym jak zaplanowac "inteligentny" domek, aby był jak najbardziej nam pasował (sterowanie elektryka, ogrzewaniem)

Dabell dziekuję za sugestie co do drzwi, nawet nie wiem jakie sa ich wymiary, co do kuchni rzeczywiscie musze zwrócic na to uwagę. A domek... juz nie moge sie doczekac na wprowadziny, ach...

Tabaluga wczoraj oglądłam zdjęcia z Waszego domu, ale macie ładnie i tak przytulnie.

Jeszcze nie myśleliśmy o drzwiach, pewnie po skonczeniu tynkowania i wylewkach bedziemy je wstawiac, wiec troche mamy jeszcze czasu, a na razie sa zabite dechami. Wstawilismy drzwi miedzy garażem a pomieszczeniem gospodarczym oraz z garażu do ogrodu no i brama. Jakos dom jest zabiezpieczony.

Tazja pozdrawiamy i zyczymy wytrwałości, pieknej pogody i worka pieniedzy :D

Skorpionku ciesze sie, ze znalezliscie "swój domek", bo wtedy bedziecie sie dobrze w nim czuc :D

Ibryndal nasz 1 schodek do normalnej wysokosci ma dodane 20 cm - zapas na ogrzewanie podłogowe, bedziemy miec wodne i troche tej wysokosci tam trzeba ( odgapione od Dabell :D )

Co do ostatniego schodka na górze, zrobili nam normalnie i po długosci stopnia wysokosc jakieś 10 cm opada, aby zrównac się z poziomem chudziaka.(zdjecie w poscie z 22 września)

Jakos mi to nie pasuje, ale kilka osób mówiło mi ze tak mam być, nawet ostatnio czytałam w muratorze ze tak powinno byc.

Wg mnie powinno byc tak jak Ty piszesz, zobaczymy jak przyjdzie do robienia podłóg.

Dziekuje za spostrzeżenia.

Witam

Od niedługieigo czasu należę do fanów Pistacji. Plento w Twoich postach przeczytałem że planujecie Pompe Ciepła. My też mam zamiar zainstalować ten wynalazek, gdyż u nas nie ma opcji na gaz, a że działka duża to postanowiliśmy wykorzystać siły natury. Na razie mam wycenę z jednej firmy.

Poniżej krótki opis:

Pompa firmy Alpha InnoTech Typ WZS80H z podgrzewaczem wody uzytkowej o poj. 200 l, bufor wody grzewczej też 200 l, grzałka elektryczna o mocy 6 Kw, automatyka pogodowa Luxtronik.

Temp pracy pompy do 65 st C, podgrzew wody użytkowej do 55 st C.

Dolne żródło poziome kolektory o dł. 350 m2

koszt 39.000 netto (urządzenie, roboty ziemne, uruchomienie maszynowni)

Plento jesli mogłabyś podac jakieś informacje na temat Waszej Pompy byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

NIestety pompy ciepła do ogrzewania domu jeszcze nie mamy - będziemy trochę sami kombinować, bo brat jest chłodnikiem i taką pompę ma nam złożyć.

Jeśli ta podana przez Ciebie cena dotyczy wszystkiego (z dolnym źródłem), to uważam, że jest całkiem dobra. Trochę mnie tylko zastanawia mała powierzchnia zajęta na to źródło (350 m2). Wszystko zależy od gruntu (mokry, suchy, piaszczysty, gliniasty??), ale ta powierzchnia, to jest naprawdę minimum. Jeśli masz teren, to zrób większe to żródło - dopłacisz niewiele więcej, a będzie pewność, że ciepła nawet w mroźną zimę wystarczy.

pozwodzenia

Darek

wszystkie okna oprócz gabinetu mamy dzielone, w kuchni tez miała byc jedna kwaterka, ale sobie pomyslałam ze takie duze okno jakos niezrecznie otwierac w jednej całości i w ostatniej chwili zmieniłam na dzielone.

Mozesz miec dzielone z ruchomym słupkiem wtedy otwiera sie okna i jest jedna dziura, lub ze słupkiem stałym( takie wybrałam) i po otwarciu okien w srodku zostaje słupek.

Wybrałam ze stałym słupkiem bo tak mi doradziła Pani z Oknoplasta- chce miec moskitiry i ponoc tylko w tych oknach zdają egzamin.

W gabinecie zostało niedzielone bo tam zminiejszylismy okno i chcielismy uzyskać maksymalne doswietlenie.

Zdjecie postaram sie zrobic jak tylko dojade na budowe, choc mysle ze potrwa to chwile bo jeszcze nie wydobrzelismy z grypy.

• 2 months później...

Ja tez dolaczam sie do pytania przedmowczyni. Czy moglabys jak najwiecej napisac o tym jak to ogrzewanie dziala, tzn czy tak jest we wszystkich pokojach i czy wspomagane bedzie kominkiem? Czy do tego przewidujecie jeszcze podlogowke?

serdecznie pozdrawiam

przyszla sasiadka zza tynieckiej :) z dylematem czym ogrzewac Groszka z Archonu

Odnośnie naszeg niekonwencjonalnego ogrzewania.

Będziemy dom ogrzewać pompą ciepła. W ogrodzie pod ziemią będziemy mieć rozciągnięte rurki, (w których będzie krążył płyn)podłączone do pompy ciepła (wielkosci dużej lodówki) stojacej w garażu.

Pompa ta działa dokładnia jak lodówka tylko w druga stronę, tj odbiera ciepło z ziemi i oddaje do płynu krążącego w rurkach jakie położylismy na ścianach.

Instalacja tego typu jest nieco droższa od gazu, ale znacznie tańsza w eksploatacji i ekologiczna.

Na podłogach w kuchni, łazienkach, częsci salonu oraz w holu będzie podłogówka, równiez podłączona do pompy. W łazienkach będą z podłogówki wyciagnięte rury do kaloryferów, ale tylko po to by powiesic na nich reczniki i suszyc je tam.

Wszystkie pomieszczenia gdzie nie ma podłogówki mają te rurki w scianach.

Pompa ciepła najlepiej pracuje w terenie połozonym blisko wody lub na glebie wilgotnej, czego w w naszej okolicy nie brakuje.

Jest to nowatorski sposób ogrzewania domów, ale coraz wiecej osób decyduje sie na pompe ciepła.

Ponoć sprawdza się i mieszkańcy mają pełen komfort cieplny, no cóż sami sie przekonamy przy nastepnej zimie jak to działa naprawdę.

Oczywiscie dodatkowo mamy kominek z rozprowadzeniem ciepła, który w razie wielkich mrozów ma wspomóc ogrzewanie pompą.

Jest pewien minus takiego ogrzewania, a mianowicie rury w ogrodzie, co prawda na głebokosci ok 1,60 m, ale nie mozna w tym miejscu sadzic duzych drzew, aby korzenie przypadkiem nie uszkodziły rur, również na scianach gdzie są położone rury nie powinno się stawiac mebli, żeby nie zasłaniały powierzchni grzejnej no i przy zawieszaniu czegoś trzeba uważać żeby nie wbić gwoździa w rurkę :wink:

Ale i tak rury kładzie sie na ścianach szczytowych, koło okien, pod nimi, a więc w miejscach i tak mało uzywanych.